[metaslider id="9331"]
áll

Dress to Impress avagy mit viseljünk az állásinterjún?

Egyetemi tanulmányainkat végezve egyre inkább elkezdenek foglalkoztatni minket a munkavállalás körüli kérdések. Merre menjek tovább? Hogyan kell önéletrajzot írni? Érdekelnek-e bárkit is az itt-ott előforduló évvégi kettesek? Az egyik köztudottan szorongást kiváltó téma pedig: állásinterjú. Számos cikk, videó és könyv részletezi, hogy többek között hogyan viselkedjünk, kinek mit mondjunk és milyen módokon vessük be metakommunikációnkat a folyamat során. Cikkemben egy egyszerűbb és könnyen kivitelezhető részével foglalkozom: az öltözettel.

Jó első benyomást kelteni elengedhetetlen, hiszen az ügyvédi irodák és nagyvállalatok számára egy vagyunk a száz közül. Ha túlzott feltűnést keltünk külső megjelenésünkkel, könnyen eleshetünk egy-egy állástól. Nézzük tehát a legfontosabb tudnivalókat!

Színek

A színek kétségtelenül többek, mint a fény tükröződései. Tudat alatt befolyásolhatják még a legpártatlanabb munkaadókat és HR-eseket is, nem is beszélve a hozzájuk csatolt sztereotípiákról és elvárásokról. 

A CareerBuilder felmérése, mely 2099 munkaerő-felvevő vezetőt és HR-est kérdezett, a következő színeket ajánlja:

1, Kék: A bölcsesség, tudás és nyugalom színe 23 százalékkal nyert. Ha ezt választjuk, komolynak, megbízhatónak, őszintének és jó csapatjátékosnak tűnhetünk munkaadónk szemében. Határozottságot és tekintélyt leginkább a tengerészkék árnyalat sugall, érdemes azonban észben tartani, hogy a világosabb árnyalatok a dinamizmus és a kreativitás hiányát is jelenthetik. Férfiaknak egyértelmű választás lehet a sötétkék öltöny fehér vagy világoskék inggel párosítva, nőknek pedig hasonló felállásban egy sötétebb árnyalatú kiskosztüm világosabb blúzzal.

áll

2, Fekete: Klasszikusság, elegancia, komolyság és vezetői attitűd: ezekre asszociálunk a második helyen befutó szín láttán. Érdemes nem a legintenzívebb darabok után nyúlni vagy inkább finomabb színekkel feldobni a nagyrészt fekete ruházatunk, nehogy komor és távolságtartó hatást keltsünk. Mivel erőteljes szín, a legsötétebb változatait tartogassuk a későbbi komolyabb állásinterjúkra; egy pályakezdőnél visszatetsző lehet.

áll

3, Szürke, fehér: Kiváló alapot képezhetnek ezek a neutrális színek. A szürke a semlegesség, kifinomultság és állandóság szimbóluma. Legelőnyösebb változata a középszürke, mely nyugalmat és biztonságot áraszt. A világosabb árnyalatokkal sem lőhetünk mellé, a sötétszürke azonban komor hangulatot kelthet. A fehér pedig az ingek és blúzok esetében a legnépszerűbb, melyek akár halvány, visszafogott mintával is működhetnek.

Természetesen ezeken kívül is válogathatunk kedvenc színeinkből főleg kiegészítőink (nyakkendő, táska) esetében. Érdemes azonban kerülni a rikítóakat, mert megtörhetik a harmóniát, zavarhatják a szemet, és elvonhatják közönségünk figyelmét mondanivalónkról. A narancssárga kifejezetten előnytelen, szakmaiatlan hatású – a CareerBuilder kérdőívében a legutolsó helyet foglalja el -, a barna pedig a passzivitás benyomását keltheti egyesekben. A piros igen domináns személyiségre utal, javasolt kisebb dózisokban, például nyakkendőn és zsebkendőn alkalmazni. A bézs-, törtfehér- és pasztellszíneket érdemes fontolóra venni esetleg visszafogott, egyszerű mintázatokban. 

Általánosan betartandó szabályok még a fehér színű lábbeli hanyagolása és az arany, valamint ezüst kizárólag kis felületeken való használata. Optikailag előnyös, ha a szett lefelé sötétedik, tehát világosabb az ing, sötétebb a szoknya vagy nadrág és végül a legsötétebb a cipő.

Mit viseljenek a nők?

Állásinterjúkon leggyakrabban a csinos nadrág vagy ceruzaszoknya fordul elő a hozzájuk illő blézerrel és egy konzervatívabb blúzzal. Elfogadhatóak a térdig érő, nem ujjatlan ruhák, de egy szebb pulóver vagy kardigán is megteszi, ha lazább a környezet. A szoknyák alá mindenképp húzzunk testszínű vagy fekete nejlonharisnyát. A lábbeli zárt, elegáns és magassarkú esetén 7 centinél nem magasabb.

Nem érdemes viszont magasszárú csizmában, papucsban vagy szandálban megjelenni, kerüljük a hivalkodó kiegészítőket, az erős sminket és a kivágott, átlátszó, szakadt darabokat.

áll

Mit viseljenek a férfiak?

Az öltöny plusz ing kombinációval sosem lehet mellélőni, ha azonban nem egy szigorú légkörű munkahely a cél, egy elegánsabb pulóver vagy pólóing sem okoz gondot. A nyakkendő jobb, ha visszafogott, egy-két színt tartalmazó darab. Fontos, hogy a nadrág, a zokni és a cipő ugyanolyan színű legyen, ékszerként pedig egy szép óra és egy gyűrű elegendő.

áll

Mindenkire vonatkozik az erős parfümök, a logós, feliratos ruhák mellőzése és az alapvető higiéniai szabályok betartása.

Bár ezek a tippek mind egyértelműnek és logikusnak tűnhetnek, az interjú előtti izgalomban, kapkodásban megfeledkezhetünk néhányukról, ezért érdemes még időben bevésni őket, hogy amikor igazán fontos, már ösztönösen és stresszmentesen állhassunk a tükör előtt.

Képek forrása: kiemelt, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian