[metaslider id="9331"]
down

Down-szindrómás állatok

Az emberek és az állatok egyaránt nagyon sokszínűek. Mindenki és minden más és más, senki és semmi sem egyforma. Az élővilág ennélfogva az egyik legizgalmasabb dolog amivel találkozhatunk, viszont ezek az érdekességek nem mindig pozitívak. Rengeteg betegség létezik, aminek hallatán tátva marad a szánk és elképedünk. Vannak ezek között enyhébbek és durvábbak is, sajnos utóbbihoz tartozik maga a Down-szindróma is. Nagyon sokáig azt hittem, ez csupán egy emberi betegség, azonban nem is olyan régen érdekes képeket pillantottam meg, amiken az állatok is úgy néznek ki, mintha ebben a rendellenességben szenvednének. Így utánajártam kicsit a témának, hogy ez egyáltalán lehetséges-e és ha igen, hogy. 

Down-szindróma 

Elsősorban érdemes tisztázni, mi is ez valójában. A Down-szindrómát nem tekinthetjük lényegében betegségnek, hiszen gyakorlatilag ez egy születési rendellenesség. Nincs rá befolyással az, hogy az anya mit tett a terhesség előtt vagy közben, az egyedüli befolyásoló tényező a hölgy kora. Ugyanis minél idősebb korban esik valaki teherbe, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy gyermeke ezzel a rendelleneséggel szülessen meg. A biológiával ez úgy magyarázható, hogy az utód az anyától és az apától is egyforma számú, azaz 23-23 kromoszómát kap, így lesz neki 46 darab kromoszómája. Azonban, ha egy kromoszómapár nem osztódik szét valamilyen oknál fogva, akkor azt az utód duplán kapja meg. Ha pedig ez a 21. számú, akkor Down-szindróma alakul ki. Az ilyen emberekre könnyű ráismerni, ugyanis nagyon tipikus jelei vannak annak, ha valaki így született. Az átlagosnál kisebb a testük, a végtagjaik és az ujjaik is rövidebbek, gyengébbek az izmaik. Azonban az igazi ismertetőjelek az arcukon vannak. Egy Down-szindrómás embernek ugyanis nagyon jellegzetes arca van. Mandula alakú szemek, kicsi száj, orr, szem és fül, ami sokszor el is áll és lapított orrnyereg jellemzi legtöbbjüket. Értelmi fejlődésük pedig nagyon lassú, sok betegségben szenvedhetnek és sajnos nem is élnek olyan sokáig, mint más emberek. 

Kenny, a hatalmas szenzáció

Kenny egy tigris, akit még az évezred elején kapott fel az internet. A tigris nem véletlen volt akkora szenzáció. A feje szinte pontosan úgy nézett ki, mintha ő maga is Down-szindrómásan jött volna a világra. Így el is terjedt az a hír rohamosan, hogy az állatoknál is kialakulhat ez a rendellenesség, csak ezek szerint nagyon ritka. Az azonban már nem terjedt el olyan széles körben, hogy valójában ez csak egy mítosz, az állatok nem képesek ezzel születni. Mivel nem is annyi kromoszómájuk van, mint egy embernek, itt már meg is bukott jóformán a történet, mivel, ha ott rendellenesség alakul ki, az már teljesen máshogy néz ki. Na, de akkor miért nézett ki úgy ez a fehér tigris? Kenny tenyésztője a fehér tigrisek ritkasága miatt valószínűleg beltenyészetet alkalmazhatott, aminek következtében az állat ilyen külső rendellenességekkel jött a világra.

down

Más állatok képei?

Az érdekes az, hogy annak ellenére, hogy Down-szindróma nem jelenhet meg az állatvilágban, az interneten mégis sok olyan fotót láthatunk, ahol egy-egy állat úgy néz ki, mintha ezzel született volna. Egy másik, szintén nagyon népszerű képen egy aranyos kiscicát láthatunk, aminek a feje szintén olyan, mintha ebben a szindrómában szenvedne. A macskákra kivetítve egészen egyszerű a magyarázat arra, hogy miért nem születhet ilyen rendellenességgel: a macskáknak csupán 19 pár kromoszómájuk van, a Down-szindrómát pedig a 21. kromoszóma hibája okozza, tehát ez a megszokott formában lehetetlen, hogy kialakuljon. A képen látható állat valószínűleg valamilyen hormonhiány okozta elváltozás miatt született így. Más esetekben viszont is a beltenyészetben keresendő a hiba, mivel a macskafélék között az utód meg sem fogan, ha pedig kis eséllyel, de mégis, akkor mindig valamilyen genetikai rendellenességgel. Az pedig már csak a természet sokszínűsége, hogy ez a példány pont úgy nézett ki, mint egy Down-szindrómás.

down

És mi a helyzet a majmokkal?

Mivel a majmok állnak a legközelebb hozzánk, így talán nekik is van a legtöbb esélyük arra, hogy ilyesfajta rendellenesség alakuljon ki köztük. Elő is fordult már az, hogy egy példány úgy jött a világra, hogy nagyon alapos lehetett a gyanú arra vonatkozóan, hogy ilyen rendellenességgel jött a világra. Azonban még ő sem lehet a megszokott értelemben véve Down-szindrómás, hiszen a majmoknak 24 pár kromoszómájuk van. Azonban megfigyelték, hogy annak a majomnak, ami így születtek, ugyanolyan hiba volt a 22. kromoszómapárja, mint az embernek a 21-ben. Azonban ez nem egy gyakori eset, ilyen eddig csak egyszer-kétszer fordult elő, így a tudósok egyelőre csak a véletlennek tudják be a dolgot.

down

Sajnos az interneten csupán ennyi esetet és információt találtam, az oldalak nem igazán foglalkoznak ezzel a témával, pedig szerintem roppant érdekes. Több állatról is hallottunk már, akik hasonlóak voltak, viszont azokra magyarázatot nehezen találhatunk, sokszor még az orvosok sem tudják pontosan megállapítani a genetikai elváltozás és rendellenesség okát.

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

EnglishGermanHungarian