[metaslider id="9331"]

Disney sötét titkai

Gyerekkorunkban mindannyiunkkal megismertették szüleink Disney világát: a mesefigurák végigkísértek minket amíg felcseperedtünk, és van, hogy a mai napig is szívesen megnézzük kedvenc rajzfilmjeinket. A Disney ma már egy világhírű, nagyszabású stúdiónak számít, és még a mostani korban is gyermekek millióinak szeretetét nyeri el alkotásaival. Azonban nagyon kevesen tudnak az igazságról, pontosabban arról, hogy Walt Disney, a megálmodó, milyen sötét titkokat próbált meg elrejteni a világ elől.

Walt Disney a világ számára egy jóindulatú, szerető férjként és apaként mutatkozott be, aki hatalmas tehetségét a rajzfilmek világában tudta kamatoztatni. A közönség olyan szinten rajongott érte, hogy amikor 1966-ban meghalt tüdőrákban, az emberek úgy vélték, hogy mintha a karácsony egy része vele halt volna meg. De Disney vidám külseje és kedves mosolya mögött azonban egy csöppet sem rendes ember rejtőzött.

disney

1901-ben született Kansasban, azonban gyerekkorát egyáltalán nem a boldogság jellemezte: kemény, szeretet nélküli családban kellett felnőnie. Édesapja, Elias nem vetette meg az alkoholt, emiatt pedig amikor részeg állapotba került, gyakran féktelen düh kerekedett felül rajta és megverte a gyerekeket. A fiatal Walt félelemben élte le gyerekkorát, egyetlen menedéke a képzelete volt, ahol egy jobb, gondoskodóbb apafigurát képzelt el magának. 17 éves korában jelentkezett az első világháborúba katonai szolgálatra, azonban kiderült, hogy születéséről nincsenek feljegyzések, ezzel pedig felvetődött az a gyanú, hogy törvénytelen gyermekként jött a világra. Születésével kapcsolatos rejtélyt tovább mélyítette, amikor előkerült egy születési bizonylat Elias és Flora Disney gyerekéről, akinek szintén Walt volt a neve – azonban a titokzatos gyerek az adatok szerint 1891-ben született, 10 évvel Walt Disney világrajövetele előtt. Ez a bizarr kérdőjel, amely a származása felett lógott, megbélyegezte az egész életét. A rossz gyermekkor miatt tehát nem véletlen, hogy a filmjei hemzsegnek a szülői elhagyás vagy az elválás témáival: Bambit elválasztották mindkét szülőjétől; Hófehérke egy elhagyott mostohalány; Pinokkió Gepettotól vágyik a szülői jóváhagyásra; Dumbo pedig arra törekszik, hogy megtalálja elveszett anyukáját.

Egy angyal testébe bújt ördög

A világ legkedveltebb családi szórakoztatója az utcán egy angyalnak tűnt, azonban a négy fal között egy igazi ördög volt. Nyolc évvel a házasságuk után felesége, Lillian bejelentette, hogy terhes. Ez akkora sokk volt Walt számára, hogy teljesen megváltozott a rossz irányba. Egyre erősödött az alkoholfogyasztása, láncdohányosként előfordult, hogy akár napi hatvan szálat is elszívott, valamint megszállottan mosta a kezét minden órában. A valódi emberek által – felesége és gyermekei – fenyegetettnek érezte magát, azonban ezzel szemben rajzfilm alkotásai felett abszolút kontrollt gyakorolt.

Ugyan voltak olyan hosszabb animációk, amelyeknek a megszületésében egy nagy létszámú csapat vett részt, Disney azonban sosem osztotta meg az elismerést senkivel. Animátorai elmondása szerint egy csaló, bosszúálló és paranoiás kontroll őrült volt, akinek rajztehetsége nem volt kimagasló és hiányzott belőle a türelem. Míg a színfalak mögött az emberek szeretetét egyáltalán nem vívta ki, a nagyközönségnek ábrázolt boldog családapa sokak példaképévé vált.

Az animátorok ellenszenvük kifejezéseként Walt 35. születésnapja alkalmából egy “X” kategóriás rajzfilmet készítettek neki Mickey és Minnie főszereplésével. Az egyik életrajzíró ezt a „Disney általi bánásmódot kifejező metaforának” nevezte, amelyet Mickey barátnőjén végzett cselekedeteivel fejeztek ki. Walt megtapsolta a produkciót, majd számonkérte rajtuk, hogy melyik munkatársak voltak a felelősek; amikor ők előléptek, főnökük ott helyben kirúgta őket, majd kiviharzott a teremből.

Néhány további kompromittáló tény

Sok találgatás folyt arról, hogy Disney kapcsolatban állt-e az FBI-jal egészen 1966-os haláláig. Több mint 20 évvel ezelőtt Marc Eliot elkezdett dolgozni Disney életrajzán, ezalatt pedig olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek végül igazolták Disney alkalmasságát az FBI informátoraként. Akkoriban Walt különlegesen jó kapcsolatot ápolt az FBI akkori igazgatójával, J. Edgar Hooverrel, és ennek a barátságnak volt köszönhető az is, hogy a Disney azon kevés stúdiók közé tartozott, amelyek forgathattak az FBI washingtoni központjában, cserébe pedig a Disney hozzáférést biztosított az összes parkhoz és filmforgatókönyvhöz. Nemzetbiztonsági okokból azonban sok dokumentumot lefeketítettek, így bár nem erősítették meg, hogy Disney milyen hollywoodi neveket adott át az FBI-nak, az egyértelmű, hogy titokban nekik dolgozott.

Disneyt a bérproblémákkal kapcsolatos viták sem kerülték el. 1941-ben a Disney animátorai sztrájkot kezdtek, hogy szembeszálljanak az erős bérkülönbségek miatt kialakult helyzettel. Egyes animátorok azt állították, hogy munkatársaik legfeljebb heti 300 dollárt keresnek, míg mások alig 12 dollárt. Walt megvédte a bérszakadékot, mondván, hogy azok, akik nagyobb tartalommal járultak hozzá a céghez, magasabb fizetést kaptak. Ez azonban megosztottságot okozott az animátorok között, és megzavarta a társaság egységét.

A második világháború alatt Disney beleegyezett, hogy rajzfilmjein keresztül népszerűsíteni fogja a háborút, bár a valóságban pacifista volt, és úgy gondolta, hogy mivel mindannyian emberek vagyunk, nem szabad harcolnunk egymással. Karikatúrákat készített a háborúról, amelyekben gyakran negatívan festette le, hogy valójában milyen is a katonai élet.

Még egy sokkoló tény, amivel a helyzetet tovább tudjuk tetőzni: Disney volt a felelős azért, hogy elhitesse és éltesse az emberek fejében azt a gondolatot, hogy a lemmingek, amikor számuk túlságosan megnövekszik, tömeges öngyilkosságot követnek el. A Fehér vadon (1958) című film forgatása közben Disney ügyesen figyelt a szerkesztésre és a kamera szögekre, ezáltal pedig sikeresen meg tudta téveszteni a nézőket, akik azt hitték, hogy amit a képernyőn és a filmben látnak, az egy természetes lemming vándorlás. A mű záróképén egy tó látható, amely tele van lemming holttestekkel, azonban a valóság az, hogy nem maguktól ugrottak le – Disney filmes stábja lökte le őket.

Híres rajzfilmek és a mögöttük megbúvó igazság

Mulan

A Disneyt mind rajzfilmben, mind pedig élőszereplős mozifilmben is megihlette a hős női harcos alakja, először az 1998-as animációs adaptációban, majd 2020-ban az élőszereplős remake-ben. Mindkét mű szorosan követi az eredeti történet, vagyis Mulan Balladájának történetét, azonban az 1695-ös verzió kicsit sötétebb hangulatot ölt. Amikor Mulan elfoglalja apja helyét a hadseregben, találkozik a király lányával, aki szintén harcos. A két lány elválaszthatatlan barátok lettek, és amikor a királyt legyőzték, magukat ajánlották fel a halálra helyette. Végül megkímélik a női harcosokat, de amikor Mulan hazatér, rájön, hogy ez idő alatt apja elhunyt, anyja pedig újraházasodott. Amint kiderült női kiléte, Mulant ágyasnak akarják használni, de ő inkább az öngyilkosságot választja, minthogy alávesse magát ennek a sorsnak.

disney

Jégvarázs

A Disney népszerű animációjának egy részét Hans Christian Andersen Hókirálynője ihlette, de amíg a Jégvarázs a testvéri szeretetet megerősítő történet, amely arra tanít bennünket, hogy ne féljünk az erőnktől, addig a Hókirálynő sokkal sötétebb kezdetet, de hasonló boldog befejezést mesél el. A Hókirálynőben az ördög egy varázstükröt készít, amely csak a rossz és csúnya oldalát mutatja meg az embereknek. Amikor a tükör összetörik, annak szilánkjai szerte a világon belekerülnek az emberek szemébe és szívébe, amit megfagyasztanak. Évekkel később egy szilánk kerül egy Kai nevű fiú szemébe, amitől ő is kegyetlenné válik, és elutasítja nagymamáját és legjobb barátját, Gerdát. A Hókirálynő számára könnyű célponttá válik, aki elbűvöli őt és bebörtönzi. Amikor eltűnik, azt feltételezik róla, hogy Kai beleesett a folyóba és meghalt, de Gerda biztos abban, hogy életben van, és megmentésére indul, ami által kezdetét veszi egy epikus küldetés.

Hófehérke és a hét törpe

A Hófehérke és a hét törpe volt a Disney stúdió első animációs játékfilmje, ami 1937-es bemutatása óta egy klasszikussá vált. A film egy kivétellel hűen követi a Grimm testvérek gyűjteményében fellelhető mesét. Míg a film azzal ér véget, hogy a herceg egy csókkal felébreszti Hófehérkét, és elviszi a kastélyába, az eredeti történetben a gonosz királynő is részt vesz az esküvőn, ahol a herceg felismeri, és arra kényszeríti, hogy lángoló cipőben táncoljon addig, amíg meg nem hal.

disney

A kis hableány

Hans Christian Andersen meséjének Disney változatában Ariel elnyeri Eric herceg szívét, visszakapja a hangját, és egy gyönyörű esküvőn, ahol vízi barátai és családjai is részt vesz, egybekelnek. Az eredeti történet azonban tragikusan ér véget. Ariel emberré válása gyötrelmes fájdalmat okoz neki, és ezzel együtt a szíve is összetörik, amikor szeretett hercege valaki mást vesz el feleségül. A Tengeri Boszorkány közli vele, hogy ha megöli a herceget, akkor vissza tud változni sellővé és életben marad, Ariel azonban úgy dönt, hogy feláldozza életét: beleveti magát a tengerbe és habbá válik.

Csipkerózsika

Utoljára pedig az általunk egyik legmorbidabbnak vélt történetet mutatjuk be nektek. A Disney Csipkerózsikájában szereplő Aurora meséje szorosan követi a Grimm testvérek gyűjteményében szereplő eseményeket. A Giambattista Basile által kiadott első verzió azonban sokkal sötétebb fordulatot vesz, mint ahogyan Csipkerózsika meséje a mi emlékeinkben él. Ebben a verzióban egy házas király sétál el az alvó szépség – itt Talia – otthona mellet, amikor egy sólyom berepül a házba. A király utána megy, hogy elhozza a madarat, ekkor pedig rábukkan az eszméletlen nőre, akit minden jó szándék nélkül megerőszakol, amitől a még mindig eszméletlen Talia teherbe esik ikrekkel. Csipkerózsika ébredése után a király visszatér a lányhoz, és a történtek ellenére heves szerelem lobban közöttük. A férfi felesége, a királyné, amikor megtudta, hogy mi is történt, bosszút forralt: tervet eszel ki, hogy megfőzi az ikreket, az ételt pedig megeteti a királlyal, majd felgyújtja Csipkerózsikát. Azonban mielőtt erre sor kerülhetett volna, cselszövésére fény derül – a királynőt máglyára vetik, Csipkerózsika (és az ikrek) pedig megmenekültek.

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5 

Képek forrása: kiemelt, 1, 2,

EnglishGermanHungarian