[metaslider id="9331"]

Déjà vu

Megvan az az érzés, amikor láttál már valamit? Hogy az adott pillanatot átélted már korábban? Nem vagy ezzel egyedül, mivel az emberek kétharmada átéli ezt az érzést. Olyan, mintha egy régebbi álomban lévő képet látnánk újra. De honnan is ered ez az egész? A déjà vu francia szó, aminek jelentése: „már láttam”. Érdekes, hogy ha megfordítjuk a szót, akkor a zhamevyu kifejezést kapjuk, aminek a jelentése, hogy „soha nem láttam”. Ellentétben a már láttammal, itt pont, hogy teljesen ismeretlen minden. 

 

Még a 19. század végén írta le először a jelenséget Émile Boirac A pszichikai tudományok jövője című művében. Jack London, Clifford Saymak, Nathaniel Hawthorne és Sir Walter Scott is használták ezt a kifejezést.
Az egészséges emberek 97%-a átélte már déjá vu-t. A nők és a férfiak között ugyanolyan arányban jelenik meg. Leginkább a 15-18 év és 35-40 év közöttieknél, illetve a magasabb iskolai végzettségű embereknél fordul elő. Jellemző, hogy fáradtságnál, kimerültségnél vagy nagyobb stressznél jelentkezik. Azok az emberek, akik gyakrabban utaznak többször is számolnak be az érzésről, ennek magyarázata lehet a sok új helyszín. 

Több elmélet is van a déjà vu létezéséről. Korábban azt hitték, hogy az agy hibás emlékképeket kreál, viszont mostanra két elterjedtebb elmélet van. A „kettős pálya” elképzelés, amely szerint az egyik szemből pár ezred másodperccel később érkezik meg az agyba a látott kép, mint a másikból. A másik szerint a dejà vu idejében az agyunk megvizsgálja, hogy vannak-e hibás emlékek. Tehát a hibás memória megelőzése történik és nem pedig a hibás memóra jele. Ezt alátámasztja az is, hogy az idősebbeknél, illetve gyermekkorban egyáltalán nem, vagy csak párszor fordul elő. 

vu

Tényleg nehéz ennek a megvizsgálása, ugyanis ritkán fordul elő velünk. A Leedsi Egyetem kutatócsoportja, Chris Moulin neuropszichológus vezetésével hipnózissal megvizsgálta, hogy a vakon született emberek átélték a déjà vu-t. Hipnózissal sikerült előidézni ezt a jelenséget, ami nem képek formájában jelent meg, hanem számukra a hallottak, szagok és tapintások voltak már ismertek.

Nem csak az egészséges emberek élik át, hanem a kóros elmeállapotúak is. A skizofréniában, epilepsziában, más mentális betegségekben is észlelhető a déjà vu, de számukra állandó is lehet ez az érzés.

 

Források: Kiemelt kép, 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian