[metaslider id="9331"]
campus_mundi_jog

Ciao Tutti! – Foggia az új otthon

Mint azt a Media Iuris Facebook és Instagram oldalán már láthattátok, a következő félévben Olaszország, azon belül pedig Foggia lesz az otthonunk. Innét fogunk Nektek blog bejegyzéseket készíteni és reméljük sikerül hitelesen közvetítenünk az ’olasz életstílust’. Kövessétek történeteinket itt és éljétek meg velünk az egyszerű, mégis kihívásokkal teli mindennapokat, legyetek részesei az utazásaink izgalmának és ismerjétek meg velünk a gasztronómia sokszínűségét!


Miért éppen Olaszország?

Sokszor és sok embertől hallottuk korábban, hogy az erasmus program egy olyan lehetőség, amellyel ha a körülmények engedik, mindenképpen éljünk. Azt mondták ők olyan élményeket szereztek a kint töltött idő alatt, amelyek meghatározóak voltak számukra, sokat fejlődött a személyiségük, a problémamegoldó készségük és – nem mellékesen – hihetetlenül jól érezték magukat.

Így az előző félévben elhatároztuk, hogy utána járunk magunk is annak, hogy milyen belecsöppenni egy szinte idegen kultúrába és próbára tesszük magunkat.

Az nem volt kérdés számunkra, hogy együtt fogunk belevágni ebbe a kalandba és végül úgy alakult, hogy nem csak ketten, hanem négyen jöttünk ide a PTE-ről.

Kezdetben két úti cél lebegett a szemünk előtt A) menjünk egy skandináv országba vagy B) inkább válasszunk egy mediterrán országot.

Végül rendkívül nyomós érvek mentén jutottunk arra, hogy Olaszországba szeretnénk menni. Ilyenek voltak például: a meleg, a tengerpart, a pizza és egyéb pasták, a kávé és a világhíres városok…  Ha belegondolunk akkor tulajdonképpen ezekkel a szavakkal megfelelően tudjuk is jellemezni azt elmúlt 1 hónapunkat.

Viccet félre téve, a nyelvtanulás volt az elsődleges szempont számunkra a döntésünkkor. Ehhez nem is választhattunk volna jobb helyet Dél-Olaszországnál, mert a helyiek szinte egyáltalán nem beszélnek angolul, sőt az egyetemen az óráink is olaszul zajlanak. (Bár ez utóbbi okoz némi nehézséget, de a vizsgáinkat majd angol nyelven tehetjük le.)

Foggia

Miután elhatároztuk, hogy hova mennénk és túlestünk „némi” papírmunkán, elnyertük a Campus Mundi ösztöndíjat.

Így most itt élünk, Foggiában, egy nagyjából Pécs méretű városban, ami az ‘Olaszcsizma’ bokájánál, annak a keleti részén a tengerpart közelében van.

Ha őszinték akarunk lenni, akkor meg kell vallanunk, hogy az első benyomásunk a városról nem volt a legpozitívabb. Ehhez mondjuk nagyban hozzájárult az, hogy a helyiekkel beszélgetve megtudtuk, hogy szerintük Foggia Olaszország második legveszélyesebb városa közvetlenül Nápoly után, és ha éjjelente tűzijátékot hallunk az azt jelenti, hogy a maffia visszaérkezett a városba – és szinte minden este van tűzijáték.

Szintén nem növelte sokban a komfort érzetünket az, mikor elkezdtünk megismerkedni az olaszok vezetési stílusával. Az első pár napban perceket töltöttünk a járdán, a zebra előtt álldogálva arra várva, hogy átengedjenek minket. Hát, nem tették. Viszont annál többet dudáltak egymásnak, azt jelezve, hogy jönnek, ami egy viszonylag érdekes megoldás az elsőbbség megadása és a lassítás helyett. Időközben rájöttünk, hogy a KRESZ mint fogalom itt nem bír túl nagy jelentőséggel, így csak azóta csak megyünk és reméljük a legjobbakat.

Az első kétségbeeséseket kiheverve azonban szerencsére elmondhatjuk, hogy mi a környék félelmetes részéből eddig nem tapasztaltunk semmit, viszont annál több nyíltságot, kedvességet, érdeklődést és energiát sugároznak felénk a helyiek. Az pedig csak a pont az i-re, hogy mostanra a várost is megszerettük, már valóban „haza” jövünk ide a kirándulásainkról. Az olaszokat pedig egyenesen imádjuk. A mentalitásuk utánozhatatlan.

És azt sem felejthetjük el, hogy a megérkezésünk óta, rengeteg embert ismertünk meg különböző országokból, akik közül többeket már a barátainknak tekinthetünk. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy mára otthonunknak érezhetjük Foggiát.

A következő bejegyzésünk eddigi kirándulásainkról fog szólni. Reméljük, hogy felkeltettük az érdeklődéseteket, és velünk tartotok a félév hátralévő részében.

ARRIVEDERCI
Barbi e Olívia

 

EnglishGermanHungarian