[metaslider id="9331"]

Bűnüldözés Torontóban a századfordulón – sorozatajánló: Murdoch nyomozó rejtélyei

A 15 évadból álló sorozatra nyáron figyeltem fel, amikor szabadidőmben a tévénézést választottam kikapcsolódásként. Annak ellenére, hogy a mai fiatalok ritkán néznek tévét, pár figyelemre méltó műsort még kifoghat a tévénéző. A Murdoch nyomozó rejtélyei egy kosztümös angol-kanadai koprodukcióban készült krimisorozat, amelyet 2008-ban mutattak be Yannick Bisson, Hélène Joy, Thomas Craig és Jonny Harris főszereplésével. A sorozat alapjául Maureen Jennings Detective Murdoch-regényei szolgálnak. A népszerű irodalom körébe tartozó krimik feldolgozása, filmes adaptációja régmúltra tekint vissza. Az angol krimiírók, Arthur Conan Doyle és Agatha Christie detektívregényeit az emberek a mai napig szívesen olvassák, vagy nézik a művekből készült filmes változatokat.

 

Tartalom

A Murdoch nyomozó rejtélyei című sorozat főszereplője William Murdoch nyomozó (Yannick Bisson), aki merőben újszerű tudományos módszerekkel igyekszik rejtélyes gyilkosságokat megoldani a 19. század végén és a 20. század elején Kanadában. A cselekmény Torontóban játszódik. A torontói rendőrség oszlopos tagja, Murdoch a bűnesetek megoldásához a századfordulón modern vizsgálati eljárásokat is használ pl. az ujjlenyomat-azonosítást, a hazugságvizsgálót és a vértesztet. Egyes epizódokban Murdoch a korabeli technológia segítségével olyan eszközöket alkot, amelyeket a 21. századi nézők is felismernek, ilyen például a fax, a lézer. 

bűn

Az egyes részekben gyakran valós személyek is felbukkannak, például írók: Arthur Conan Doyle, Jack London, Mark Twain, történelmi alakok: Winston Churchill, Helen Keller, William McKinley, feltalálók: Nikola Tesla, Henry Ford, Alexander Graham Bell, Thomas Edison. A sorozat egyes részei jogi kérdéseket is feszegetnek. A nőjogi kérdések közül a nők választójogát, a fogamzásgátlást, az abortuszhoz való jogot hangoztatja Murdoch aktív segítője, az okos, talpraesett, feminista patológus doktornő, Julia Ogden. Egy-egy epizódban a vallási vagy a faji diszkrimináció is terítékre kerül. 

Főszereplők 

William Henry Murdoch nyomozó a torontói rendőrkapitányságon dolgozik, a négyes számú állomáson. Murdoch rajong a tudományokért, művelt, intelligens ember, aki nagyra értékeli a költészetet is. Igazi polihisztor. A nyomozó gyakran kerékpárral érkezik a bűntett színhelyére.  Számos bűnöző letartóztatásán kívül merényleteket hiúsít meg, nemzetbiztonsági fenyegetéseket leplez le, sőt még az angol királynő és az amerikai elnök életét is megmenti. Murdoch logikus és szkeptikus, türelmes és találékony karakter. Igazi úriember, aki a nyomozáshoz öltönyt, nyakkendőt, kalapot visel. 

A nyomozót három másik szereplő segíti: Thomas Brackenreid felügyelő (Thomas Craig), Julia Ogden doktornő, aki patológus (Hélène Joy) és a közrendőr, George Crabtree (Jonny Harris).    Dr. Ogden kiváló patológus, akinek éleslátása és tudása nagy segítséget jelent Murdochnak a nyomozásban. Nemcsak tanult, okos nő, de aktívan sportol: íjászkodik, görkorcsolyázik. A nyomozó és a doktornő ugyan vonzódnak egymáshoz, mégis viharos a kapcsolatuk. Julia tudományba vetett hite és karriere kihívás elé állítja Murdochot. Ahogy az lenni szokott, a férfi észérvekkel próbálja meggyőzni társát, de a római katolikus vallásossága miatt gyakran kerül konfliktusba a feminista doktornővel. Julia végül feleségül megy a nyomozóhoz, de házasságuk is kihívásokkal és nézeteltérésekkel teli. Thomas Brackenreid a nyomozó felettese. Szkeptikus és szókimondó felügyelő, aki a hagyományos nyomozást részesíti előnyben, de általában büszke Murdoch újszerű módszerekkel elért eredményeire. Háborús történeteivel, atyai jótanácsaival és a mindenki iránt való felelősségérzetével a legtipikusabb apa. George Crabtree, a naiv közrendőr, aki lelkes és hűséges segítője a nyomozónak. Sokszor nem érti főnöke tudományos nyomozási módszereit. Titkos vágya, hogy olyan kiváló, sikeres nyomozó legyen, mint felettese. Bár a regényírással is próbálkozik, nem ér el kiemelkedő eredményt, regényének kicsi az olvasótábora. 

bűn

Vélemény

A mai rohanó világban jó egy-egy epizódra visszacsöppenni a századfordulót megidéző történetbe. Akik kedvelik az izgalmat, az intellektuális nyomozást, a történelmi vonatkozások felderítését, bátran nézzenek meg egy évadot a Murdoch nyomozó rejtélyeiből. Az izgalmas részek, fordulatos cselekmény, sokszínű karakterek garantáltak. Véleményem szerint az epizódokban a bűntény felderítése, a tettes felkutatása mellett a főszereplők problémáin van a hangsúly. A sorozat nem kiforrott jellemekkel dolgozik, hanem minden karakter fokozatosan épül fel, így még a 15. évadban is tudnak meglepetéseket okozni. A sorozatban a kedvencem George Crabtree, mivel jó a humora, hűséges segítője a nyomozónak, barátságos, pozitív szereplő. A feminista nézetei miatt Julia Ogden karakterével tudok leginkább azonosulni. Nő létére intelligens, megfontolt, karrierista és határozott jellem.  

Akinek felkeltette az érdeklődését ez a sorozatajánló, bármikor megtekintheti az egyes évadokat, ugyanis a részeket az Epic Drama, Galaxy4, valamint a Tv4 csatornákon is közvetítik. 

 

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian