[metaslider id="9331"]
bunkcselekmenyek-aldozatainak-vilagnapja

Bűncselekmények áldozatainak világnapja – Mindenkinek joga van a segítséghez!

Az ENSZ 1985. november 29-én elfogadott nyilatkozatának (Az Igazságszolgáltatás Alapelveinek Deklarációja) értelmében az áldozat fogalma: „olyan személyek, akik egyénileg vagy kollektíven sérelmet szenvedtek, beleértve a fizikai, illetve mentális bántalmakat, érzelmi szenvedést, gazdasági veszteségeket, valamint alapvető jogaik olyan cselekedetek és mulasztások révén történő tényleges korlátozását, amelyek sértik a tagállamok hatályos büntetőjogi törvényeit, beleértve olyan törvényeket is, amelyek tiltják a hatalmi visszaéléseket.

Áldozatokra emlékeznek a világban minden év február 22-én 1990 óta, amikor az Európa Tanács közrebocsátotta a bűncselekmények áldozatainak chartáját. Magyarországon 1993-tól a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület indítványozására felelevenítés és emlékeztető mindenki számára ez a nap. Bűncselekmény áldozata nemcsak a közvetlen sértett lehet, idetartoznak azok is, akik bizonyítottan a bűncselekmény következtében szenvedtek érzelmi vagy vagyoni károkat. Évente több mint 300.000 embert érint a sértetté válás hazánkban, traumák és veszteségek sorozatát pedig kétszer ennyien élik meg.

VILÁGNAP

Jelentőségteljes ez a világnap, hiszen a megelőzésnek, a megsegítésnek, a társadalmi szolidaritásnak a felhívására szolgál. Amikor fenyegetve érezzük magunkat, vagy úgy találjuk, egy ismerősünk veszélyben lehet, tegyünk a prevencióért!

A jogsértések hangsúlyos része vagyon elleni bűncselekmény, ezért az értékeinkre különösen figyeljünk oda! Táskáinkat hordjuk elöl, magunkhoz szorítva, kerüljük a feltűnő ékszerek viselését, ne hordjunk telefont és pénztárcát hátsó zsebekben! Ne higgyünk gyanús e-mail címről küldött leveleknek, ne vegyük fel a telefont ismeretlen külföldről érkező hívás esetén! Utasítsuk vissza az idegenek közeledését az üres, sötét utcákon! Mérjük fel alaposan, kiben bízunk meg! Gyermekek esetében fontos a megfelelő viselkedésformák kialakítása: hogyan és mikor mondjanak nemet, kihez forduljanak segítségért. Ez csupán néhány egyszerű példa, számtalan módon tehetünk még ellene, és még számtalan módon válhatunk sértetté.

Az áldozattá válás nem egyenletes eloszlású, van egyfajta strukturális eltérés – könnyebben válunk kisebb, mint egy nagyobb tárgyi súlyú bűncselekmény áldozatává. Több ismérvet egybevetve (nembeli, korbeli, stb.) az „ideális áldozat” fiatal felnőtt férfi, aki nagyvárosban él és egyedülálló. Természetesen a nők, gyermekek, fogyatékossággal élők, veszélyeztetett munkakörben dolgozók, de valójában bárki könnyen válhat áldozattá. Sokszor elmaradnak feljelentések, mert az elszenvedett károk nagyságát csekélynek tekintjük, vagy úgy gondoljuk nincs rá sok esély, hogy a tettest előállítsák. Kutatások szerint az emberek leginkább az idegenek által elkövetett erőszaktól és támadástól félnek. Ezzel szemben háromszor-négyszer gyakrabban fordul elő erőszakos támadás az elkövető számára ismert személy ellen. Nagy számban fordulnak elő drog és alkohol hatása alatt elkövetett bűncselekmények is.

buncselekmeny-aldozat-vilagnap

SEGÍTSÉG

Az áldozattá válás után az ember főként lelki, de emellett jogi és anyagi segítségre szorulhat. Az áldozatsegítés az utólagosan nyújtott szolgáltatásokat és kárenyhítést foglalja magába. Minden megyeszékhelyen működik áldozatsegítő szolgálat (Pécs esetében a cím: 7621 Pécs, Rákóczi út 60. ; tel.szám: 0672/513 439). Itt ingyenes, gyors és szakszerű segítséget kap MINDENKI a nehézségek megoldása érdekében. A tájékoztatásnak érintenie kell a büntetőeljárásbeli jogokat, kötelezettségeket, igénybe vehető támogatásokat, ellátásokat, egyéb juttatásokat és jogérvényesítési lehetőségeket.

Amely személy ellen szándékos, erőszakos bűncselekményt követnek el, és erősen károsodott a testi épsége, megilleti állami kárenyhítés is. Erre kizárólag a közvetlen sértettek, hozzátartozóik, eltartottaik jogosultak, és csak akkor, ha rászorulónak tekinthetők (Abban az esetben ha az okozott kár később megtérül, az összeg visszafizetendő).

Az áldozatsegítő szolgáltatások a bűnözés okozta káros hatások csökkentése és a bűncselekményeket elszenvedők társadalmi, erkölcsi és anyagi sérelmeinek enyhítése érdekében működnek. Emlékezzünk meg ma a bűncselekmények áldozatairól, és segítsük azokat, akiknek most van szüksége erősítésre, támogatásra. A társadalmunk kollektív felelőssége az, hogy egy biztonságos, tiszteletteljes, figyelmes környezetet alakítsunk ki magunk körül. Védjük a szeretteinket, barátainkat, ismerőseinket, és lépjünk közbe, ha arra van szükség! Figyeljünk, mert sosem tudhatjuk, hogy valaki az utcán, a munkahelyén, akár a saját otthonában válik áldozattá.

Ha lát valamit, tegyen valamit!

Ha bajban van, kérjen segítséget!

Áldozatsegítő a nap 24 órájában ingyenesen hívható zöld vonal: 06-80/225-225

Ha úgy érzi bajban van telefonáljon!

Előző bejegyzésünk: Melyik gyermek válik célponttá? – Quaden Bayle, a törpenövésű kisfiú esete

EnglishGermanHungarian