[metaslider id="9331"]

BeléPTEtő 2020

Hasonlóan az előző évekhez, ebben az évben is a tanév első napján került megrendezésre a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szinte összes karán, így a pécsi jogi karon is, a gólyatréning. Az esemény az elsőéves hallgatók számára, a Mentorklub és a Karrier Iroda közös szervezésében jött létre. Sajnos az első találkozás lehetősége a Gólyatáborban a pandémia miatt elmaradt, így ezt a hiányt a tréningen igyekeztünk enyhíteni. A foglalkozást felsőbb éves joghallgatók tartották a karunkon, akik nyáron két alkalommal is részt vettek egy csoportvezető-felkészítő tréningen. Az egyik online formában zajlott, a másik személyes részvétellel történt. Idén tíz csapatban, a korábbi évekhez képest nagyobb létszámmal, két tréner irányításával zajlott az ismerkedés az egyetemmel és a hallgatótársakkal. Az együtt töltött három óra hamar elrepült az intenzív munkának köszönhetően. A feladatok célirányosan az egyetemi életre készítik fel a hallgatókat.

A tapasztalatokról kérdeztem, az esemény egyik főszervezőjét, Szakál Bettinát.

Miben volt másabb az idei Gólyatréning akár tematikájában, akár a lebonyolításában az előző évekhez?

belepteto-2020-szakal-betti-mediaiurisSzakál Bettina: Amíg a tavalyi évben 2 csoportnyi, azaz 35 fő hallgatónak, jelentkezéses alapon tudtunk helyet biztosítani az akkor még Gólya Workshop néven futó programon. Idén azonban minden elsőéves, jogász szakos, nappali munkarendes hallgatót be tudtunk vonni. Ez összesen 170 fő elsőévest takar, 10 csoportra elosztva. Fontos kiemelni, hogy a programon kizárólag egészséges hallgatók vehettek részt, és az egészségügyi maszk viselése mindenkinek kötelező volt.

Tematikában a tavalyi értékelések alapján idén abszolút az ismerkedés és a közösségépítés került fókuszba. A Karrier Iroda új feladatokra is felkészítette a csoportvezetőket, például a hiteles információszerzésre koncentrálva, illetve a méltán népszerű, szuper csapatépítő Marshmallow-Challenge-re.

Hallgatói visszajelzések alapján hogyan értékeled az esemény sikerességét?

Szakál Bettina: A Gólyatábor, és egyéb, ismerkedésnek teret adó rendezvények elmaradása miatt a Gólyatréning szerepe különösen fontos lett az idei félévkezdéskor. Tulajdonképpen ez a program volt az első olyan alkalom, ahol a gólyák megismerhették egymást. A visszajelzések alapján a gólyák nagyon hasznosnak tartották a programot, csupa pozitív értékelés érkezett be. A játékos, ismerkedős feladatok akár a félénkebb gólyáknak is megkönnyítették az ismerkedést, oldott, kötetlen hangulatban tölthették együtt ezt a pár órát a tanév első napján. Másnap, csupa ismerős arcot köszöntve, akár leendő jó baráttal együtt ülhettek be az első előadásokra.

A visszajelzésekben sok olyan kérdés is felmerült az elsőévesekben, amire a Gólyatréning nem feltétlenül tud segítséget, vagy válaszadásra lehetőséget nyújtani. A gólyák segítséget főként a tanulásban, tanulásmódszertan terén, vagy specifikusan, órák, tantárgyak tekintetében, könyvek beszerzésében igényelnének. Kérdéseikkel, – reméljük a tréningnek is köszönhetően- már tudják, bátran fordulhatnak a tréninget vezető csoportvezetőikhez, a Mentorklub mentoraihoz, vagy a Tanulmányi Osztályhoz!

belepteto-20201-mediaiurisHa jól tudom, idén második alkalommal vehettek részt az elsőéves hallgatók ezen az eseményen. Miért tartod fontosnak a Workshop megszervesét?

Sokan nem tudják, de ez már a harmadik alkalom volt a Karon, hogy elsőéveseknek ilyen jellegű programot szerveztünk. 2018-ban szintén jelentkezéses alapon, még kicsiben, csupán egy csoport gólya vett rajta részt. Bár kicsi volt, de sikeres, így ezen felbuzdulva lett lehetőségünk tavaly már kétcsoportnyi hallgatónak lehetőséget biztosítani a Workshop-on, és akkor a csoportvezetést már a Kar hallgatói tartották!

Normál esetben egy Gólyatáborba nem minden hallgató megy el, azonban a Tréningen való részvétel ezen hallgatóknak is remek alkalmat nyújt az ismerkedésre. Amellett, hogy szórakoztató program, nagyon hasznos is, megkönnyíti az elsőévesek beilleszkedését, egy gólyát idézve: „megadja a kezdeti lökést” az egyetem megkezdéséhez!  A visszajelzések alapján a félénkebb, introvertáltabb hallgatók is nagyon jól érezték magukat, könnyebben oldódtak fel és ismerkedtek szaktársaikkal, így nekik is sokkal inkább segítette a kapcsolatteremtést. A csoportvezetők saját, személyes tapasztalatainak megosztása pedig félelmeiket, szorongásaikat segít leküzdeni, hiszen tudják, nincsenek egyedül, mások is voltak az ő cipőjükben!

belepteto-20202-mediaiurisElőször tartottam ilyen foglalkozást és trénerként jól éreztem magam. A csapatom az elejétől kezdve nagyon aktív volt, mindenben szívesen vettek részt. Jó volt látni, hogy egy kérdés mennyire felvillanyozta az érdeklődést, sokszor az adott feladatra szánt időn túl is foglalkoztak a témával, amit a szünetekben folytathattak. Utolsó körben az összes résztvevővel együtt mi is, társammal, Takács Andorral kifejtettük véleményünket a hátunk mögött hagyott pár órával kapcsolatban. Bevallom őszintén, kicsit meghatódtam a kedves értékelések hallatán. Remélem, jövőre is lehetőséget kapok a foglalkozás megtartására.

A BeléPTEtő 2020 csoportvezetői a pécsi jogi karon: Bihary Csilla, Dér Ádám, Becze Bianka, Semsi Krisztián, Ferenczi Fanni, Cservenka Erik, Kungler Petra, Zöldi Gergely Máté, Pohl Dóra Luca, Kiss Mátyás, Sándor Anett, Horváth Dominik, Tolnai Noémi, Szkladán Dávid, Fodermayer Eszter, Sándor Barbara, Várhegyi Míra, Takács Andor, Takács Olívia, Rónai Blanka voltak. Köszönjük nekik az áldozatos munkát!

EnglishGermanHungarian