[metaslider id="9331"]

Beköszöntött advent második vasárnapja! – Interjú Dr. Herke-Fábos Katalinnal és Dr. Herke Csongorral

A főként gyerekek által várva várt Mikulás napján advent második vasárnapja is elérkezett hozzánk. Bár az időjárás még nem hozza magával a klasszikus téli hangulatot előidéző hideget és havat, de a négy fal között a készülődő, átszellemülő embereket, családokat mégis hatalmába kerítheti az érzés: közeleg a karácsony.

Advent második vasárnapján Dr. Herke-Fábos Katalint, a PTE ÁJK Polgári Jogi Tanszék Családjogi és Szociális Jogi Csoport tanársegédjét és házastársát, Dr. Herke Csongort, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi 

Kar Büntető és Polgári Eljárásjogi Tanszékének tanszékvezetőjét kérdeztük meg, nekik milyen gondolataik, érzéseik vannak az adventtel és a karácsonnyal kapcsolatban.

Mit jelent Önöknek az advent? Mennyire hatja át a mindennapjaikat?

Dr. Herke Csongor & Dr. Herke-Fábos Katalin: A várakozás időszaka nálunk elsősorban a gyerekeink kívánságaihoz kapcsolódik. A hétköznapi elfoglaltságaink mellett is próbálunk időt szakítani a lelkünk és a lakásunk karácsonyi hangulatba való felöltöztetésére. Igyekszünk minél több időt együtt tölteni, olyan családi programokat szervezni, amikor a nagyszülőkkel is tudunk találkozni.

Van esetleg valamilyen különleges karácsonyi szokásuk, amit mindig szívesen visznek tovább az évek során?

Dr. Herke Csongor & Dr. Herke-Fábos Katalin: A 11 éves fiunk nagyon szeret a konyhában tevékenykedni. Most lesz harmadik éve, hogy teljesen egyedül készíti el az ünnepi töltött káposztát, amit apukájától tanult. A rokonság már alig várja, hogy kóstolhassák, ezért a karácsonyi családlátogatásunk elmaradhatatlan ajándéka a kóstoló. Másik kedves szokásunk, hogy december 23-án felkeressük legkedvesebb barátainkat és házi készítésű mézeskaláccsal örvendeztetjük meg őket. 

Ide Dr. Herke-Fábos Katalin oktatónk tett egy kis kiegészítést: „A családtagok és barátok, közeli ismerőseim tudják rólam, hogy rajongok a mézeskalácsokért. Ezért nálunk minden évben készül valamilyen mézeskalácsból készült adventi asztaldísz.

Ahogy a középiskolásokból egyetemisták lesznek, a boldog, önfeledt téli szünetet felváltja a sok izgalommal járó vizsgaidőszakkal vegyített ünnepi időszak. Ugyanakkor nemcsak a hallgatókat, az oktatókat is sok kötelezettség és feladat terheli ilyenkor. Mennyire nehéz összeegyeztetni az otthoni készülődést, a családdal töltött időt az egyetemi tevékenységekkel?

Dr. Herke Csongor & Dr. Herke-Fábos Katalin: A hétköznapok a szokásos rutin szerint zajlanak. Mi dolgozunk, a gyerekek iskolába és edzésre járnak. Mire mindannyian itthon vagyunk, már este van.  Igyekszünk a feladatokat megosztani és előre megbeszélni. Az elmúlt két hét nem volt könnyű, mert a fiunk iskolájában ideiglenesen digitális oktatásra álltak át a pedagógusok megbetegedései miatt. Volt olyan idősáv, amikor mindhárman online oktatásban vettünk részt. Ilyenkor mindenki keresett magának egy kis kuckót a lakásban, hogy ne zavarja a másikat.

Mit üzennének a hallgatóknak a közelgő karácsonyra és a vizsgaidőszakra?

Dr. Herke Csongor & Dr. Herke-Fábos Katalin: Elsősorban jó egészséget kívánunk a hallgatóknak és családtagjaiknak! A téli vizsgaidőszak mindig nehéz, mert a tanulás mellett némi időt kell szakítani karácsonykor a családnak, szilveszterkor pedig a barátoknak is. Próbálja meg mindenki megtalálni az egyensúlyt ezek között, mert mindegyik egyformán fontos az ember számára.

Reméljük, hogy minél több diáknak és tanárnak is sikerül megfogadni az imént említett tanácsot, és lehetőleg minél nagyobb sikereket tudunk elérni a közelgő megmérettetéseken, ugyanakkor a családunkkal és a pihenéssel is megfelelő mennyiségű és minőségi időt tudunk majd eltölteni. Köszönöm az interjút!

EnglishGermanHungarian