[metaslider id="9331"]
batrak-foldje

Romantikus történet egy romantikus korban – Bátrak földje

Ebben a félévben számos érdekes sorozatajánlót készítettek a Media Iuris szerkesztői, legutóbb például a Csernobil című minisorozatot ismerhették meg jobban az olvasók. Én most egy rendhagyó ajánlóval készültem nektek, ugyanis egy magyar sorozatot fogok bemutatni, amely pedig nem más, mint a Bátrak földje. Ez a sorozat 2020. január 1-jén debütált az RTL Klub-on, jelenleg is fut minden hétköznap 21.20-22.20 között.

Maga a történet 1865-ben játszódik egy Rokocza nevű kisvárosban. A város élén a Rokoczay bárócsalád áll, akik jó viszonyt ápolnak a Habsburgokkal, így Rokoczát is az osztrák városok mintájára szeretnék fejleszteni. A sorozatban jól megfigyelhető az osztrák-magyar ellentét, mert míg a bárócsalád és a város magasabb rangú tagjai Habsburg-pártiak, addig a parasztság nagy része nem akar az osztrákok uralma alatt élni és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékeit igyekszik megőrizni. A történet kiindulópontja a Rokoczát és Bécset összekötő vasúti híd felrobbantása. Mind a báró, mind a zsandárság mihamarabb meg akarja találni a tettest, ugyanis ez a tett nemcsak hatalmas vagyoni kárt okozott, hanem egyben gátolja Rokocza fejlődését is. A sorozat elsősorban 4 fiatal életét és szerelmi történetét mutatja be, akik látszólag nagyon különböznek egymástól, mégis a szívük mélyén mind arra vágynak, hogy valaki megértse őket.

Íme a főszereplők:

rokoczay-anna - bátrak földjeRokoczay Anna (Szász Júlia): A 21 éves Anna a Rokoczay bárócsalád középső gyermeke. 2 testvére van, a törtető és piperkőc bátyja, Rokoczay Móricz és a cserfes és végtelenül kedves húga, Rokoczay Ilona. Anna mindig is tudta, hogy többet akar annál, mint hogy egész nap varr, illetve férjhez megy és gyermekeket nevel. Amellett, hogy nagyon csinos, rendkívül művelt is. Sokat olvas, szeret új dolgokat megismerni a világból. Legnagyobb álma az, hogy orvos lehessen, így titokban gyógyítást tanult a cigány javasasszonytól, Babától. Természetesen amikor szülei ezt megtudták, azonnal megtiltották lányuknak, hogy orvoslást tanuljon. Annának Bécsben lehetősége nyílt jelentkezni az orvosi egyetemre, azonban egy rosszakaró közbenjárásával végül nem vették fel. Mindezek mellett két férfi között is választania kell. Kezdetben Csizmadia Imrébe, a helyi zsandár hadnagyba volt szerelmes, ugyanis a férfi kedvessége, figyelmessége, gondoskodása rendkívül megérintette Annát. Azonban Torzsa Sándor, a lázadó borászfiú bátorsága, elvei és kitartása egy olyan világot mutatnak meg a lánynak, amelyről eddig csak álmodhatott. Végül Bécsben Csizmadia Imre megkéri Anna kezét, amelyre a bárókisasszony boldogan igent mond. Azonban Sándor ennek ellenére sem akar lemondani a lányról, így Annának egyáltalán nincs könnyű dolga. Vajon a biztonságot nyújtó hadnagyot vagy a mindig meglepetést okozó Sándort választja?

torzsa-sandor-batrak-foldjeTorzsa Sándor (Kenderes Csaba): A 22 éves Sándor a Torzsa család legidősebb fiúgyermeke. A családjának hatalmas szőlőbirtoka van, amelyet a Rokoczayak minden áron meg akarnak szerezni. Édesapja harcolt a 1848/49-es forradalom és szabadságharcban, így Sándor is Habsburg-ellenes, nem akarja, hogy az osztrákok uralkodjanak a magyarok felett. Ezen elvei mellett mindig kiáll, sosem hagyja, hogy mások megtörjék, inkább viseli a meghurcoltatást. Ő robbantotta fel a vasúti hidat, ugyanis az az ő birtokukon is keresztülment volna, így a Torzsa családnak el kellett volna adnia a szőlőt. Tette miatt sokáig bujdosni kényszerült, illetve fogdában is volt, azonban mivel a zsandár hadnagynak nem volt elegendő bizonyítéka ellene, Sándor hazamehetett. Azonban a szülei a lelkére kötötték, hogy kerülje a bajt, különben saját magát és a családját is veszélybe sodorja. Habár Anna az általa mélységesen megvetett Rokoczay család tagja, a lány határozottsága és elszántsága teljesen elbűvöli. Amikor megtudja, hogy Annát eljegyezték, akkor sem adja fel a küzdelmet, mindent megtesz azért, hogy elnyerje a bárókisasszony szívét.

Csizmadia Imre - bátrak földjeCsizmadia Imre (Bárnai Péter): Imre egy 24 éves özvegy zsandár hadnagy. Édesanyjával és a kisfiával, Palikával él, akik mindennél fontosabbak a számára. A hadnagy munkájában mindig precíz, addig nem nyugszik meg, amíg egy adott ügyben minden körülményt meg nem vizsgált. Habár számára az emberek biztonsága és közérdek érvényesülése az első, mégis a rokoczai nép csak a Habsburg-bérencet látja benne, aki mindig úgy ugrál, ahogy Bécs fütyül. Bár igyekszik a külvilág felé nem mutatni, Imre vágyik az igaz szerelemre, egy társra, aki mellett önmaga lehet. Anna kisasszony kezdettől fogva tetszett neki, a bárókisasszony finomsága, műveltsége, kitartása teljesen elvarázsolta. Kapcsolatuk nem volt felhőtlen, ugyanis kezdetben Anna szülei nem akarták, hogy lányuk egy alacsonyabb rangot betöltő személlyel házasodjon össze, illetve Imre csak álmodozásnak tekintette Anna gyógyítással kapcsolatos terveit, amely a lánynak rendkívül rosszul esett. Azonban amikor a hadnagy Bécsbe ment Anna után, hogy megkérje a kezét, a lány azonnal igent mondott. A frigyre a báró úr is áldását adta, azonban ez azzal is jár, hogy ezentúl Imrének a Rokoczay család érdekeit kell elsősorban szem előtt tartania, amely sokszor ellentétbe ütközik a saját elveivel.

bodza-katica-bűtrak földjeBodza Katica (Litauszky Lilla): A 21 éves Katica még kiskorában erdélyi árvaként került a Rokoczay családhoz. A kezdetektől fogva Anna szolgálólánya és egyben legfőbb bizalmasa is. Mindenben Anna mellett áll, kisasszonya összes titkát megőrzi. Katica egy végtelenül jószívű és ártatlan lány, szerettei érdekében bármit megtesz. Ő bújtatta és ápolta Sándort a robbantás után a kastély istállójában, akibe bele is szeretett. Sándor kezdetben viszonozta az érzéseit, azonban később egyre inkább világossá vált  számára, hogy amit a szolgálólány iránt érez, az inkább hála és tisztelet, mint igaz szerelem. Amikor Katica meglátja Annát Sándorral csókolózni, mérhetetlen fájdalmat érez. Csalódottságában mindezt elárulja Anna édesanyjának (úgy, hogy a Sándor nevét nem említi), melynek hatására a szülők Bécsbe küldik Annát, hogy tanuljon illemet a nagynénjétől. Katica akkor sem hajlandó megbocsátani Annának, amikor megtudja, hogy a kisasszonya zsandár hadnagy jegyese lett, mert úgy gondolja, hogy Anna csak a külvilágnak akarja mutatni Imre iránt érzett szerelmét, azonban valójában még mindig Sándor tetszik neki.

A 4 fiatal mellett még számos fontos szereplője van a történetnek, mint például a mindent irányítani akaró báró Rokoczay Károly és felesége Rokoczay Jozefin, Rokoczay Móricz, aki a karrierje érdekében bárkin képes átgázolni, vagy például Torzsa Rózsa, a helyi kocsma felszolgálója. Én nagyon megszerettem ezt a sorozatot, ugyanis a különböző szereplők rengeteg különböző tulajdonságot (jót és rosszat egyaránt) testesítenek meg, illetve számos olyan fordulat van a történetben, amire nem lehet előre számítani. Ajánlom mindenkinek, aki szereti a romantikus történeteket és szeretne egy kis bepillantást nyerni a 1860-as évek Magyarországának világába.

Íme az előzetes:

Kiemelt kép forrás

kép forrás

kép forrás

kép forrás

kép forrás

 

EnglishGermanHungarian