[metaslider id="9331"]

Az újdonsült PTE ÁJK HÖT elnöki megbízott és évfolyamképviselő – interjú Horváth Zsomborral

Karunk életében az idei félév elején szerves változások mentek végbe a Hallgatói Önkormányzati Testület (HÖT) területén. Az elnök mellett új képviselőket is választottak, ezenkívül, az először augusztusban majd október 5-én meghirdetett hallgatóiképviselő-választás eredményeképpen minden évfolyam választhatott magának képviselőt. A szavazási felület október 28-án 16 órakor nyílt meg, és egészen november 5-ig leadhatta minden hallgató a szavazatát a saját évfolyamán belül egy személyre. Néhányan talán nem tudják az egyes munkakörök feladatait, ezért erről kérdeztem meg Horváth Zsombor harmadéves joghallgatót, aki a Hallgatói Önkormányzati Testület elnöki megbízottja, ezenkívül az évfolyamát is képviseli évfolyam-képviselőként. 

Mi a dolga egy évfolyam-képviselőnek?

Horváth Zsombor: Egy évfolyam-képviselő elsődleges és legfontosabb feladat hallgatótársai segítése, akár tanulmányi téren akár az egyetemi élet más területein. Az évfolyamtársak problémáinak becsatornázása a megfelelő platformokra, így a Hallgatói Önkormányzati Testülethez, vagy a kari Küldöttgyűlésbe. Ha felmerül, hogy bármely oktatóval egyeztetni kell a tananyaggal vagy számonkéréssel kapcsolatban, ez is az évfolyamképviselő feladata. A kommunikáció biztosítása HÖT és a hallgatók között, illetve a Hallgatói Önkormányzati Testülete segítése a hallgatók problémáinak megoldásában, szintén a mi feladatunk. Ugyan most csak néhány feladatra tértem ki, de ezeken kívül is sok más, fontos tevékenységet kell még ellátni egy évfolyam-képviselőnek.

Mi a munkaköröd és az ezzel járó feladataid a HÖT-ben?

Horváth Zsombor: A HÖT-ben a kulturális ügyek és kari szervek ügyintézésével foglalkozó elnöki megbízott pozícióját töltöm be. Ennek kapcsán hozzám tartoznak a különböző rendezvények és programok – amikor a helyzet ezt engedi, a különböző szolgáltatókkal és partnerekkel való kapcsolat tartás, illetve a hallgatói szervezettekkel kapcsolatban felmerülő bármilyen feladat megoldása. Ennek kapcsán jelenleg dolgozunk a hallgatói szervezetek jogi kereteinek kidolgozásán és egységesítésén.

Hogyan egyezteted össze a munkádat a tanulással?

Horváth Zsombor: Azt hiszem ennek a titka az időbeosztás és tervezés. Igyekszem mindig beosztani a napjaimat, így marad idő tanulásra, a munkára és a családra, barátokra egyaránt. Általában a tanulást késő délutánra időzítem, így délelőtt és kora délután el tudom végezni a feladataimat. De ahogy egy oktatónk mondta egyszer: „Egy nap 24 óra, plusz az alvás”, a Hallgatói Önkormányzati Testületben mi is ezt valljuk.

Mi motivált abban, hogy a közösség érdekében tevékenykedsz? 

Horváth Zsombor: Ezt nehéz megfogalmazni, mindig is közösségi ember voltam, így érzem jól magam. Az ember társas lény, szeretek emberek között lenni és segíteni nekik, illetve meghallgatni és megismerni őket. Ezenkívül úgy gondolom a karon és az egyetemen tapasztalható légkör nagyon motiváló ezen a téren, ha az ember egyszer megérzi a #ptecsalád életérzést valahogy késztetést érez a közösség építésére és segítésére.

Milyen pozitív és negatív hatásait érzed ezeknek a pozícióknak?

Horváth Zsombor:  Negatív hatását nem igazán érzem, szeretem a munkám és a csapatunkat, és az embereket, akikkel kapcsolatba kerülök a feladataim ellátása során. Pozitív hozadéka rengeteg van. Először is a tapasztalatszerzés. Nagyon sok új dolgot meg lehet tanulni mind az érdekképviselet során, mind pedig a HÖT-ben végzett munka alkalmával. Ezenkívül rengeteg új embert ismertem meg, akik egytől egyig nagyon segítőkészek és bármikor lehet rájuk számítani, akár a karon, akár az EHÖK-ben, akár az egyetem más egységeiben. Különösen jó érzéssel tölt el amikor az oktatókkal, vezetőkkel közösen sikerül megoldani a társaimat érintő problémákat.

Végül pedig szeretném kérni a hallgatótársaimat, hogy vigyázzanak magukra és egymásra, most ez az elsődleges feladatunk. Kitartással és közös erővel ezt a szokatlan helyzetet is meg fogjuk oldani.

EnglishGermanHungarian