[metaslider id="9331"]
gyilkos

Az Ördög késztette a gyilkosságra – Arne Cheyenne Johnson pere

1981.február 16-án Arne Cheyenne Johnson halálosan leszúrta főbérlőjét, Alan Bonót. Eleinte egy könnyű ügynek tűnt a rendőrség számára, hiszen egyértelmű volt, hogy a 40 éves tulajdonost bérlője ölte meg egy vita során. Azonban a letartóztatása után Johnson hihetetlen kijelentést tett: az Ördög késztette tettére. Az Arne Cheyenne Johnson per, vagy más néven a „Devil Made Me Do It” ügy az első ismert bírósági eset az Egyesült Államokban, amely során a védelem a démoni megszállottság állítása és a személyes felelősség megtagadása alapján próbálta bizonyítani a fiú ártatlanságát.

„A bíróságok foglalkoztak Isten létezésével” – mondta Johnson ügyvédje, Martin Minnella. „Most az Ördög létezésére kell figyelmet fordítaniuk.” Közel 40 évvel később Johnson ügyét még mindig viták és nyugtalanító találgatások övezik. Éppen ezért is kitűnő alapanyaga a The Conjuring: The Devil Made Me Do It című filmnek.

Mi történt Arne Cheyenne Johnsonnal?

1981.február 16-án Arne egy 5 hüvelykes zsebkéssel halálra szúrta a tulajt, Alan Bonót, ezzel elkövetve az első gyilkosságot, amelyet Brookfield 193 éves történetében valaha is feljegyeztek. A gyilkosság előtt Johnson rendes tinédzser volt, büntetlen előélettel, azonban a gyilkossággal végződő furcsa események állítólag hónapokkal korábban kezdődtek. Johnson tárgyalótermi védelmében azt állította, hogy mindezen szenvedések forrása menyasszonya, Debbie Glatzel 11 éves öccsétől indultak.

1980 nyarán Debbie testvére, David azt állította, hogy többször is találkozott egy öregemberrel, aki kigúnyolta őt. Johnson és Glatzel eleinte azt hitte, hogy David csak megpróbál megszabadulni a házimunkától, és teljesen elvetették a történetet. Ennek ellenére a találkozások folytatódtak, egyre gyakoribbá és erőszakosabbá váltak. David hisztérikus sírásra ébredt, és egy „nagy, fekete szemű, vékony arcú, állati vonású és szaggatott fogú, hegyes fülű, szarvú és patás ember” látomásairól beszélt. Nemsokára a család megkért egy papot a közeli templomból, hogy áldja meg otthonukat – hiába. Így hát abban reménykedtek, hogy Ed és Lorraine Warren paranormális jelenségek nyomozói segítséget tudnak nyújtani.

gyilkos

„Rúgott, harapott, köpött, káromkodott – szörnyű szavakat” – mesélték David családtagjai a megszállásáról. „Láthatatlan kezek fojtogatását érezte, amelyeket megpróbált elhúzni a nyakáról, és a hatalmas erő olyan könnyedén rántotta le a földre, mint egy rongybabát.”

Johnson a családdal maradt, hogy segíthessen, ahogy tud, de zavaró módon a gyerek éjszakai rémületei napközben is megjelentek. David leírta, hogy látott „egy fehér szakállú öregembert, aki flanel ingben és farmerben volt”.  Ahogy a gyermek látomásai folytatódtak, gyanús zajok kezdtek kiszűrődni a padlásról. Eközben David sziszegni kezdett, rohamai voltak és furcsa hangon beszélt, miközben John Milton elveszett paradicsomát és a Bibliát idézte. Az esetet áttekintve Warrenék arra a következtetésre jutottak, hogy ez egyértelműen démoni megszállás. Az esetet utólag vizsgáló pszichiáterek azonban azt állították, hogy Davidnek csupán tanulási zavara volt. Warrenék azt mondták, hogy a három egymást követő – papok által felügyelt – ördögűzés során David levitált, káromkodott, és még a légzést is abbahagyta. Talán a legmeglepőbb, hogy David állítólag megjósolta a gyilkosságot, amelyet Arne Cheyenne Johnson végül elkövetett. 1980 októberében Johnson gúnyolni kezdte a démoni jelenlétet, és azt mondta neki, hogy hagyja abba menyasszonya testvérének zavarását. „Vigyél engem, hagyd békén a kis cimborámat!”

Arne Cheyenne Johnson, a gyilkos?

Johnson bevételi forrásként egy fakertésznél dolgozott, eközben Bono egy kennelt vezetett. Ők ketten állítólag baráti viszonyban voltak, és gyakran találkoztak a kennel közelében – Johnson néha még beteget is jelentett, hogy ezt megtehesse. Ám 1981. február 16-án ádáz vita tört ki köztük, 18:30 körül pedig Johnson hirtelen előhúzott egy zsebkést és Bonóra támadt vele. Bonót többször mellkason és hason szúrta, majd hagyta elvérezni. A rendőrség egy órával később letartóztatta Johnsont, és azt állították, hogy a két férfi egyszerűen Johnson menyasszonya, Debbie miatt veszekedett. Warrenék azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a történetben ennél több is van.

Valamikor a gyilkosság előtt Johnson állítólag egy kutat vizsgált meg ugyanazon a területen, ahol mennyasszonya öccse azt állította, hogy először találkozott a rosszindulatú jelenséggel, amely megkeserítette életüket. Warrenék figyelmeztették Johnsont, hogy ne menjen a kútnak a közelébe, de mégis megtette – talán azért, hogy megnézze, valóban átvették-e a démonok a teste feletti irányítást. Arne később azt állította, hogy látott egy démont rejtőzködni a kútban, aki egészen a gyilkosságig megszállta. Bár a hatóságok kivizsgálták Warrenék kísérteties állításait, ragaszkodtak ahhoz a történethez, hogy Bonót egyszerűen megölték egy veszekedés miatt.

Arne Cheyenne Johnson pere

Johnson ügyvédje, Martin Minnella minden tőle telhetőt megtett, hogy beadja a „démoni megszállottság miatt nem bűnös” vallomását. Még azt is tervezte, hogy beidézi azokat a papokat, akik állítólag részt vettek az ördögűzéseken, és felszólította őket, hogy szegjék meg esküjüket azzal, hogy beszélnek a vitatott rítusaikról. A tárgyalás során Minnellát és Warrenéket rendszeresen kigúnyolták, a tragédia haszonélvezőinek tekintették őket. „Arról van szó, hogy ez az ügy inkább a klinikai pszichológusokat érinti, mint őket” – mondta George Kresge mentalista.

gyilkos

Robert Callahan bíró végül elutasította Minnella kérelmét. Azzal érvelt, hogy egy ilyen védekezést lehetetlen bizonyítani, és hogy az üggyel kapcsolatos minden tanúvallomás tudománytalan, ezért irreleváns.

Négy pap együttműködését a három ördögűzés során soha nem erősítették meg, de a Bridgeporti Egyházmegye elismerte, hogy a papok David Glatzel megsegítésén dolgoztak a nehéz időszakokban. A szóban forgó papoknak eközben megparancsolták, hogy ne beszéljenek nyilvánosan az ügyről. Johnson ügyvédjeinek megengedték, hogy megvizsgálják Bono ruházatát. Érvelésük szerint a vér, a szakadások vagy a könnyek hiánya segíthet alátámasztani a démoni részvétel állítását, a bíróságon azonban senkit nem győzött meg. Végül Johnsont 1981. november 24-én emberölésért elítélték, és 10-20 év börtönbüntetésre ítélték, amiből csak ötöt ült le. Menyasszonyát még a rács mögött vette feleségül, és 2014-ben még mindig együtt voltak.

Ami Debbie-t illeti, továbbra is érdeklődik a természetfeletti dolgok iránt, és azt állítja, hogy Arne legnagyobb hibája az volt, hogy kihívta „a fenevadat”, amely megszállta az öccsét. „Soha nem teszed meg ezt a lépést” – mondta. „Soha nem hívod ki az Ördögöt. Arne ugyanazokat a jeleket kezdte mutatni, mint a bátyám, amikor megszállt állapotban volt.”

Források: 1, 2

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian