[metaslider id="9331"]
Az-emberi-jogok-napja_365827bfb4dc6a8eedae87269a810331

Az emberi jogok világnapja – December 10.

Az emberi jogok világnapját 1948. december 10-e óta tartják, ugyanis az ENSZ ezen a napon fogadta el Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát.

Ez nem törvény, mégis igen jelentős szerepe van a világban. Ezt követően ugyanis több nemzetközi egyezmény is született, hogy védjék az emberi jogokat. Így már törvények is létrejöttek e jogok védelmére. Ez a világ legelismertebb okmánya, több mint 500 nyelven megjelent. A világ minden tájáról különböző jogi és kulturális hátterű képviselők által készített Nyilatkozat egyetemes értékeket és közös
standardokat határoz meg minden nép és minden nemzet számára.

A Nyilatkozat elfogadása emberek milliói számára teremtette meg az emberi méltósághoz való jogot. Olyan mára már alapvető elveket köszönhetünk neki, mint, hogy minden ember szabadnak születik, minden személynek joga van a személyi szabadsághoz, senkit sem lehet rabszolgaságban vagy szolgaságban tartani, senkit sem lehet kínvallatásnak, avagy kegyetlen, embertelen vagy lealacsonyító büntetésnek vagy bánásmódnak alávetni, minden személynek joga van az üldözés elől más országban menedéket keresni és a más ország nyújtotta menedéket élvezni. Ezen felül olyan cikkei is vannak, amik olyan mértékben hétköznapiak lehetnek számunkra, hogy belegondolni is nehéz, hogy ezt is szabályozni kell és kellett. Ilyen például, hogy mindenkinek joga van a munkához, joga van a neveléshez, minden személynek joga van a pihenéshez, a szabadidő eltöltéséhez és mindegyikünknek joga van a magántulajdonhoz is.

A Nyilatkozat mind a 30 cikke számunkra nyilvánvaló, és talán utópisztikusnak is tűnik elképzelni, hogy milyen lenne a 21. században ezek nélkül a mindennapi lehetőségek nélkül élni. Pedig akár lehetne, hogy nem házasodhatunk szabadon, nem gyakorolhatunk szabad vallást vagy nem lenne jogunk hazánk közügyeiben közvetlenül vagy közvetetten részt venni. Ezért hát érdemes megállni egy pillanatra december 10-én és egy kicsit hálásnak lenni, hogy ezt a nyilatkozatot 71 évvel ezelőtt fontosnak tartották létrehozni.

Előző cikkünk:

AZ ELMÚLT ÉVEKHEZ KÉPEST MEGTÍZSZEREZŐDIK AZ ÁLLAMI ÖSZTÖNDÍJAS FÉRŐHELYEK SZÁMA 2020-BAN!

EnglishGermanHungarian