[metaslider id="9331"]
erdely

Az elfeledett erdélyi büntetőkódex

2019. szeptember 27-én a múltba repítette az érdeklődőket Az elfeledett erdélyi büntetőkódex című előadás, amely a Kutatók Éjszakája programsorozat keretein belül valósült meg.

A Kutatók Éjszakája 2006 óta éves ismétlődéssel, szeptember utolsó péntekén kerül megrendezésre hazánkban.

A PTE számos egyéb lehetőséget kínált az odalátogatóknak a programsorozaton belül.

Az idei események minden korosztályt látogatóként vártak, céljuk a különféle kutatók bemutatása, akik lehetnek idősödő professzorok egy laboratóriumban, de akár fiatal férfiakból és nőkből álló tudóscsapat is 

Az előadást a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar egykori hallgatója, Dr. László Balázs tartotta.

A jelenlévők részletes bepillantást nyerhettek az egykori bűncselekmények világába, megtudhatták, hogy az egyetlen Isten tisztelete és vallás elleni bűncselekmény az istenkáromlás volt, hogy a pénzhamisítás kapcsán kimondja azt is a törvény, hogy nem csak a hamis pénz felhasználója büntetendő, hanem azok a mesterek is, akik a pénzhamisításban közreműködtek. Ezekben az esetekben külön bányászati törvényszék járt el.

A közönséges és gondatlan emberölések körében, a közönséges emberölésnek nagyjából a mai fogalmaink szerint az erős felindulásból elkövetett emberölést tekinti a törvény, ennél enyhébben büntetendő az, aki gondatlanságból követte el az emberölést.

Az öngyilkosságok esetében büntethetőek voltak azok az elkövetők, akik azért vetettek véget a saját életüknek, hogy elkerüljék a halálbüntetést, így családjuk számára nem volt engedélyéjezett a halott holttestének búcsúztatása sem, a temetést a hóhér végezte el.

Az előadás végeztével a jelenlévőknek lehetőségük volt feltenni a kérdéseiket az előadónak.

Én, mint a Media Iuris egyik cikkírója mindenkinek ajánlom a hasonló programok látogatását. Ezek az eseményeket nem csak a tudást fejlesztik, hanem bemutatják az elkötelezett munka eredményeit, felfedezéseket, találmányokat, ezzel is motiválva a fiatal generációt a kutatói életpálya választására. A Kutatók Éjszakája 15 pécsi és 4 vidéki helyszínen, több mint 200 programmal remek kikapcsolódást nyújtott az érdeklődőknek.

EnglishGermanHungarian