[metaslider id="9331"]
egyetem

Az egyetemisták legjobb barátja – a kávé

Az emberiség már régóta fogyaszt kávét. Az a bizonyos „fekete leves” sok dolgozó embernek a napi rutinjába tartozik, de már az egyetemisták életébe is belegyűrűzhet, különösen egy-egy zsúfoltabb időszakban. Vannak, akik ellenzik a kávéfogyasztást, és rendkívül egészségtelennek tartják, míg mások ezzel nem értenek egyet vagy nem is foglalkoznak a kérdéssel. Lássunk most erről egy kis összefoglalót!

A kávé élettani hatásai, hatásmechanizmusa

A kávé serkentő, „ébresztő” hatása már sok ideje és széles körben ismert. Ennek a pontos élettani háttere egy bonyolult és összetett folyamat. Röviden arról van szó, hogy a koffein a vérbe kerülve a vérereket összehúzza, növeli a szívkontrakciók gyakoriságát és erősségét. Illetve egy bizonyos hormont, ami tulajdonképpen a fáradtságunkért, álmosságunkért felel – az adenozint – gátolja, plusz az „élénkítés” mellett vízhajtó, enyhe hashajtó hatása is van.

egyetem

Valós veszélyek

Tény, hogy a kávénak van egy vérnyomásemelő hatása, ami hosszabb távon és nagyobb mennyiségben nem vezet jóra. Különösen egyes kockázati csoportok körében, mint a terhes nők, idősebb emberek, szív- és érrendszeri vagy akár egyéb súlyos betegségekkel küzdők, vagy a gyógyszereket szedők. Ugyanakkor a köztudatban gyakran egy túlzottan negatív kép él a kávéról – sokan szinte egy lapon említik az alkohollal vagy a cigarettával, pedig azért az emberre gyakorolt hatásuk korántsem összevethető. A teljesen egészséges emberekre alapvetően kimondható, hogy nem ártalmas a kávé, azonban van egy fontos kulcs, amitől ennek a kijelentésnek a valódisága nagyban függ: a mérték. Napi 2-3 csésze esetén nem igazán jelentkezhetnek panaszok, azonban a túl sok kávé bajokat okozhat, nagyon ’megdobogtatja a szívet’, illetve szélsőséges esetben akár mérgezés is előfordulhat.

 

… és valótlanok

Mint feljebb is írtam, a mértékletes kávéfogyasztás alapvetően nem okozhat panaszokat. Sőt, egyes kutatások, csoportvizsgálatok alapján még arra a következtetésre is jutottak, hogy bizonyos betegségeknek – mint a cukorbetegség, Parkinson-kór vagy egyes rákos megbetegedések – még mintha csökkentené is az előfordulását, azonban azt le kell szögezni, hogy ennek nincs olyan erős tudományos bizonyítéka, és így természetesen önmagában a kávé nem is alkalmas az ilyen betegségek „kezelésére” sem. De azért mégsem hangzik rosszul, ugye?

egyetem

Az egyetemisták kávéfogyasztási szokásai

Az egyetemi években – különösen a vizsgaidőszakokban – a sok kellemes élmény mellett bizony néhány nagyon nehéz napnak is elébe nézünk. A tananyag rengeteg, és nagyon rövid idő alatt kell megtanulni, így a „8 óra munka…” című dal sem feltétlen erről az időszakról íródott…

Az éjszakába nyúló tanulások során pedig előbb-utóbb eljuthatunk arra a pontra, hogy kell valami, ami ébren tart, segít túllendülni a ’holtponton’, és még egy löketet ad a teljesítéshez. A környezetem rendszerint 2 táborra szakad: van, aki az energiaitalra esküszik (aminek szintén koffeintartalmára épül a hatása), míg mások a már itt is bemutatott kávéra. Magam is az utóbbiak táborát erősítem, bízva abban, hogy a kávé – a cikkben fentebb írtaknak megfelelően – talán valamivel egészségesebb, ’természetesebb’, mint az energiaital – de persze valószínűleg egy alaposabb kutatás után mindkettőre lehet mellette/ellene érveket találni.

egyetem

Emellett pedig számos egyéb praktikát láttam már az ébren maradásra a hallgatótársaimtól – a friss levegőn való sétától kezdve a csokoládén, kakaón, teán, koffeintablettán át a frissítő zuhanyig. Lényeg, hogy mindenki találjon egy megfelelő módot, és a kulcsszó itt is a mérték. Jelen cikkemben senkit nem akartam rábeszélni a kávézásra, de lebeszélni sem, hanem egy hozzávetőleges képet adni az előnyeiről és hátrányairól, és eloszlatni az esetlegesen túlzó ellenérzéseket vele szemben.

Azt hiszem, most iszom is egy jó kávét. Ti is?

 

Források: 1, 2, 3

Képek: pexels.com

EnglishGermanHungarian