[metaslider id="9331"]

Az allergia és annak megoldásai

Napjainkban egyre ritkábban találkozni olyan emberrel, aki ne küzdene allergiával. Vagyis mára már beszélhetünk erről is úgy, mint népbetegségről. Pontos adatok szerint, 2014-ben egy hazai elemzés alapján, a 15 éves és annál idősebb lakosság körében a szénanáthások aránya 14,7 százalék volt. De nehéz ezt pontosan megítélni, mivel a betegek egy része nem került be az ellátórendszerbe. Egyes becslések szerint már közel kétmillió allergiás ember él Magyarországon.

Na de mi is az allergia? Ez egy túlzott reakciója az immunrendszernek. Ennek tünetei a már mindenki által jól ismert tüsszögés, orrfolyás, szemviszketés, bőrön kiütések megjelenése stb., ezek a légúti allergének által kiváltott reakciók. De emellett még ott vannak, a táplálék allergének, amihez már hozzátársul a hányás, hasmenés, idegrendszeri, bőr és vérképzőszervi tünetek. Ha megtörtént a diagnózis (amire számos vizsgálat áll rendelkezésünkre), akkor nyilván az elsődleges feladat, hogy az allergéneket elkerüljük és csillapítsuk a tüneteket. Erre a célra már egyre több nagyon hasznos allergiagyógyszert, szemcseppet, orrsprayt, bőrtünet esetén, krémet találhatunk a gyógyszertárak polcain. Kivételesen veszélyes esetekben alkalmaznak szteroidot, mellékhatásai miatt. Azonban az allergia sokaknak hosszú éveken keresztül megkeseríti a mindennapjait, különösen az allergiaszezonok ideje alatt. Vannak azonban nem klasszikus orvosláshoz tartozó kezelések, amik évekre, de akár végleg is búcsút inthetnek az allergia kínzó mellékhatásainak, ilyen például az:

Immunterápia
Jelenleg ez az egyetlen tartósnak bizonyult kezelés allergia ellen, azonban ezt sokan nem ismerik. Egy oki kezelésről van szó, amely az immunrendszer kisiklott működését állítja helyre. Az allergiás tünetek mellett, a kiváltó okra is hat. Az immunterápiás kezelés során, az allergiás tüneteket okozó anyagot kell szedni. Ezek olyan készítmények, amelyek az allergén magas fokban tisztított kivonatát tartalmazzák. Így az adagolást szigorúan ellenőrzik. Pollenallergia esetében például az egész kezelést folytatni kell pollenszezon idején, minimum három éven keresztül. Tabletta és csepp formájában érhetőek el a készítmények és ezeket kell naponta egyszer használni a nyelv alá helyezve vagy cseppentve. Tapasztalatok és klinikai vizsgálatok eredményei alapján ez enyhe, helyi tünetekkel jár, például enyhe viszkető érzéssel a szájüregben. Tehát a 3-5 éven át tartó kezeléssel a tüneteket 10-12 évre meg lehet szüntetni. Ami ha belegondolunk, nagyban növeli az életminőségünket. Ez idő alatt nem kell félnünk a vezetés közbeni tüsszögőrohamoktól, attól hogy a sminkünk panda arcfestésként formálódik át az arcunkon a könnyezés és szemviszketés következményeképpen és hát az sem hátrány, ha nyugodtan tudunk aludni. Az állandó kiadások közül pedig eltűnik az orrspray, a gyógyszerek és szemcseppek hada. Igaz azt is meg kell említenünk, hogy ennek az immunterápiának is van egy költsége. Ami szezonális allergia esetén havi 20-25 ezer forint körüli összeg. Viszont ha nem csak szezonális, akkor nyilván ez egy éveken keresztül fennálló havi kiadás. De mindenképpen érdemes mérlegelni, mert így számos más betegséget is megelőz ez a kezelés, ilyen például az asztma is.

Akupunktúra
Ez a megoldás, sokaknak azért is szimpatikus lehet, mert egyrészt egy természetes kezelésről van szó, gyógyszerek használata nélkül, másrészt pedig nem jár mellékhatásokkal. Itt a kezelést már a pollen megjelenése előtt megelőzésként kell elkezdeni. Ezek előkészítik a szervezetet arra, hogy az antigén (pl.: virágpor) megjelenésekor a páciens teste ne adjon erős válaszreakciót a kiváltó ingerre. Így a tünetek már jóval enyhébben jelentkeznek. Allergiaszezonban, pedig még inkább csökkenthetők a tünetek, akár a gyógyszer szedése el is hagyható. Azonban ez a folyamatos kezelés is több tízezer forinttal jár.

Tehát mindenképpen meg kell fontolni, mielőtt belevágunk egy ilyen kezelésbe. Végig kell vennünk a felmerülő mellékhatásokat, az allergiánkkal járó tünetek erősségét, azt hogy ez mennyire rontja mindennapjaink minőségét és nem végső soron, a pénztárcánk tűrőképességét. Mindkét megoldás mellett vannak pozitív és negatív érvek is. Ha esetleg mégis úgy döntesz, hogy az egyik módszernek adsz egy esélyt, az immunterápia esetében érdemes felkeresni egy allergológust, aki a szükséges konzultációk és vizsgálatok után megállapítja, hogy alkalmas vagy e erre a kezelésre, ezután pedig ezt meg is kezdhetik nálad. A második esetben is érdemes egy jó és megbízható szakembert felkeresni, aki valóban érti a dolgát és nem csak az anyagiakat tartja fontosnak, ezt pedig ajánlatos megtenni még az allergia szezon előtt több hónappal, hogy a kezelés valóban hatásos legyen.

Források:
https://www.allergiakozpont.hu/hirek/immunterapia-allergia-ellen-tudjon-meg-mindent-a-kezelesrol
https://gillerakupunktura.hu/allergia-kezelese-akupunkturaval/
https://www.vg.hu/kozelet/tarsadalom/felterkepezik-a-hazai-allergias-betegeket-2-1440940/
https://bhc.hu/betegsegek/allergia/

EnglishGermanHungarian