[metaslider id="9331"]
sor

Ausztrál krimisorozat az 1920-as évekből: Miss Fisher rejtélyes esetei

A krimi az egyik legnépszerűbb, legkedveltebb műfaj mai világunkban. Legyen szó könyvről, filmről, vagy sorozatról, minden alkotás azonnal  magához vonzza a szemlélőt, aki egészen a történet végéig követi az egymás után következő eseményeket. Nem hiába történik ez, ugyanis a rejtélyes eseteket feldolgozó művek körében az olvasó vagy néző együtt nyomozhat a detektívfelügyelővel vagy éppen rendőrrel, együtt rögzíthetik a bizonyítékokat, gyűjthetik össze a nyomokat, és leplezhetik le végül a tettest.  Emeli a színvonalat, ha mindez egy korábbi században és országban játszódik, ahonnan megismerhető az adott nép kultúrája, hagyományai, életvitele. Ebben a cikkemben egy olyan krimisorozatot mutatok be, amely az első világháború utáni Ausztráliában játszódik, és a csavarosabbnál csavarosabb rejtélyeket egy divatos, gazdag „kisasszony” oldja meg. 

A sorozatról és címszereplőről

A Miss Fisher rejtélyes esetei egy ausztrál krimisorozat, amely az 1920-as, 1930-as években játszódik Melbourne-ben. A sorozat alapját a szintén ausztrál írónő, Kerry Greenwood regényei adják, aki emellett már számos sikerkönyv, színdarab, és történelmi vonatkozású regény  szerzője is.  A televíziós sorozat alapját Phryne Fisherről írt könyvei adják, amelyből később készült el a nagysikerű krimisorozat.  A szériakészítés első gondolatai a 2010-es évek legelején vetődtek fel, és közel egy év múlva, 2011-ben jelentették be, hogy az ABC (ausztrál televíziós csatorna) megrendelte egy 13 részes sorozat készítését és későbbi vetítését.  Tartva attól, hogy Phryne nevét nem sikerül helyesen kiejteni, és ebből nagy viták alakulhatnak, a sorozat nevét Miss Fisher rejtélyes esetei címre változtatták. A címszerepet a híres ausztrál színésznő, Essie Davis vállalta, aki ezt követően 3 évadon és 34 részen keresztül alakította a minden lében kanál, kiváló képességekkel rendelkező „magánnyomozó” hölgyet.  A következőkben az egyes évadok történéseit, legfontosabb eseményeit ismertetem. 

Első és második évad

A széria első két évadához egyaránt 13-13 epizódot készítettek, ezek mindegyikét Melbourne-ben és környékén forgatták, látványos berendezésekkel, igazi huszadik századi hangulatot varázsolva a rajongók számára.  A legelső részben Miss Fisher partra száll Melbourne-ben, nem sokkal később pedig már egy gyilkossági ügy kellős közepén találja magát.  Ekkor találkozik először a helyi rendőrség embereivel, akik először nem nézik jó szemmel Phryne nyomozási tevékenységét, de a történések előrehaladtával megenyhülnek, és nemegyszer kérik segítségét egy-egy ügy megoldásához. Az évad során történik gyilkosság vonaton, szórakozóhelyen, könyvtárban és vasútállomáson, végül minden eset végére pont kerül, a tettes pedig nem menekülhet.  Ebben óriási segítséget nyújt Phryne legjobb barátnője, társalkodónője és házvezetője is. Az évad végén tudhatjuk meg, hogy Miss Fisher régóta üldöz egy férfit, aki hosszú évekkel ezelőtt elrabolta és megölte a testvérét. A történetet három egymást követő részből ismerhetjük meg, az évad végére sikerül elfogni és rács mögé juttatni a tettest.  A második évad, amelyet 2013 februárjában kezdtek el forgatni, hasonló izgalmakat kínál a nézőknek.  Az évad második részében egy tíz éve történt gyilkossági eset megoldását láthatjuk, de történik bűntett divatszalonban, zárdában és orvosi egyetemen is. Az epizódok során tovább alakul Phryne és a rendőrfőnök kapcsolata, többnyire a közös munka miatt. Az évad  egy extra epizóddal zárul, melyben a csapat meghívást kap „júliusi” karácsonyt ünnepelni egy előkelő házba, ahol gyilkosság gyilkosságot követ, és a rejtélyeket egy aranybánya körül kialakult hátborzongató eset is fokozza.  A krimi szabályai szerint azonban ebben a részben is minden kirakódarab a helyére kerül, és minden szál kibogozódik.

 Harmadik évad 

A nagy siker és pozitív visszajelzések egy harmadik évad készítését is eredményezték, melynek forgatása 2015 nyarán indult. Az eddigiekkel ellentétben már csak nyolc epizód készült, hasonló rejtélyekkel, izgalmakkal.  Történik bűntett bűvészmutatvány közben, hotelben és egy teniszmeccs előkészületei során is.  Nemcsak Phryne és a rendőrfőnök, de Fisher társalkodónője és a közrendőr között is tovább szövődik a viszony, az évadzáró epizódban házasságkötés is történik. Megismerhetjük továbbá Phryne édesapjának történetét, aki Ricmond bárójának is nevezi magát, és nemegyszer hozza kellemetlen helyzetbe lányát.  Az évad romantikus elemekkel zárul, amelyet egy súlyos bűnügy felderítése ugyan megelőz, de a végén győz az igazság. 

sor

Visszatérés

A harmadik évad végeztével hamar felvetődött a kérdés lesz-e a sorozatnak negyedik évada. A hírt az elmúlt években nem erősítették meg, ma már úgy néz ki, erre biztosan nem kerül sor. Az alkotók azonban elkezdtek gondolkodni egy új formáción, egy trilógia elkészítésén. 2020 elején kiderült, hogy visszatér a csapat, ezúttal filmformátumban.  Az alkotás a Könnyek kriptája címet kapta, mely ugyan nem tartozik a sorozathoz, attól teljesen különálló, de körülbelül ott veszi fel a fonalat, ahol a harmadik széria vége letette.  Hogy a trilógia valóban megvalósulhat-e,  és ha igen, mikorra készülhet el a másik két rész, erről az alkotók még nem adtak információt. Jelenleg az első rész érhető el az internetes felületeken. 

A sorozat minden epizódja rengeteg izgalmat, fordulatot tartogat a néző számára. Megismerhető belőle Ausztrália helyzete az 1920-as, 1930-as években, az akkori divat, öltözködés, hagyományok és szokások. Láthatunk szerelmi, családi kapcsolatok kialakulását, a helyi rendőrség tevékenységét, és egy mindenre kíváncsi „kisasszony” életét, aki ahol megjelenik, ott bűn nem marad büntetlenül. 

sor

Szeretettel ajánlom azoknak a sorozatot, akik megismernék a huszadik századi viszonyokat egy másik földrészen, örömmel nyomoznak együtt a karakterekkel, és nem tudnak elképzelni egy krimisorozatot csavarok nélkül.  

Források: 1

Képek forrása: kiemelt, 1, 2

EnglishGermanHungarian