[metaslider id="9331"]

Augusztus 30. – Az eltűntek világnapja

Az Eltűntek világnapja egy nemzetközi emléknap, amelyet a millennium óta, az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet kezdeményezésére minden év augusztus 30-án tartanak meg. 

Az emléknap azon személyek részére lett létrehozva és világnappá nyilvánítva, akik valamilyen okból az eltűntek listájára kerültek. A listára többféleképpen is felkerülhet valaki: külső és belső erőszak következtében, olyan bűncselekmények áldozatai, akiknek a holtteste sohasem került elő, fegyveres konfliktusok, illetve természeti katasztrófák során eltűnt személyek. Arra is van példa, amikor valaki hátrahagyja addigi életét, és másik országban, másik névvel kezd új életet. Az emléknap egyik célja, hogy felhívja a figyelmet azokra a szervezetekre, amelyek segítik a családok újraegyesítését, akik valamilyen okból kifolyólag elvesztették egymással a kapcsolatot, netán valamelyik tag az eltűntek listájára került. Magyarországon elsősorban a Magyar Vöröskereszt Keresőszolgálata – ami már az első világháború óta tevénykedik – foglalkozik az eltűnt személyek felkutatásával, együttműködve a Nemzetközi Vöröskereszt genfi központi keresőszolgálatával. Ezeknek a humanitárius szervezeteknek több feladatuk is van: támogatják azok a családokat, amelyek háborúk, vagy fegyveres konfliktusok miatt, esetleg politikai rendszerektől menekülve elvesztették egymást. Mindemellett humanitárius alapon segítenek azoknak a nagykorúaknak, akik állami gondozásban nőttek fel, és nem ismerik a családtagjaikat. Magyarországon évente 13-14 ezer személy eltűnése miatt tesznek bejelentést, de a nagyobb részük, körülbelül 80-90 százalékuk néhány napon-héten belül előkerül. Az eltűnt gyermekek világnapja május 25-én van. (Noémi cikk link)

A nagyvilágban sajnos szinte minden percben eltűnik valaki: legyen szó akár felnőttről, akár gyerekről. Vannak, akik épségben előkerülnek, vannak, akiknek már csak a holttestét találják meg. És vannak azok, akiket mintha elnyelt volna a föld. Ez még talán a rosszabb verzió, hiszen ilyenkor az eltűnt családja nem tudja, életben van-e még a szeretett személy, vagy már sajnos életét vesztette. Sok esetben idővel a rendőrség és egyéb nyomozó szervek is tehetetlenné válnak, és rövid időn belül felfüggesztik a nyomozást, a személyt pedig eltűntnek nyilvánítják. Számos eset történt már a századok alatt, amelyek éppen azért híresültek el az egész világon, mert a mai napig megoldatlan ügyekként tartják őket számon.

Talán a leghíresebb eltűnés Madeleine McCann esete. A hároméves brit kislány 2007. május 3-án tűnt el a portugáliai Praia da Luz egyik apartmanjából. Miközben szülei egy közeli étteremben vacsoráztak, Madeleine-nek nyoma veszett. Az ügynek már többször is nekifutottak: a portugál rendőrség szerint a kislányt elrabolták, majd a portugál nyomozóhivatal kijelentette, hogy a kislány már azelőtt meghalt a szobában, mielőtt elvitték volna. A nyomozás alatt többen is állították, hogy látták Madeleine-t a környéken, vagy máshol Portugáliában. Pár hónappal később megtalálták a lány vérnyomait abban a kocsiban, amelyet szülei a kislány eltűnése után béreltek, így az anyát, Kate McCann-t gyanusítottá nyilvánították. Ezt a nyomot végül később elvetették, de Madeleine-t azóta sem találják.

2014-ben egy maláj gép, nevezetesen a Malaysia Airlines 370-es járata, a Boeing 777 nyomtalanul eltűnt, fedélzetén 227 utassal és a 12 fős személyzettel. A maláj légitársaság egyszer csak minden kommunikációs kapcsolatot elveszített a géppel, de az semmiféle vészjelzést nem küldött. A hónapokon át tartó kutatások eredménytelenek voltak; a lehetséges okok között volt a terrorizmus, de semmiféle erre utaló nyomot nem találtak. 2015-ben Réunion szigeténél találtak egy csűrőlapot, amelyről bejelentették, hogy az eltűnt géphez tartozik. Később, 2016-ban Mozambik partjainál szintén találtak a géphez tartozó roncsdarabokat, de a gépet a 239 személlyel a mai napig nem találták meg.

Végül pedig a világ leghíresebb női repülőse, Amelia Earhart esete. Ő volt az első jelentős női pilóta, akinek a nevéhez számos repülési rekord is kapcsolódik. Egy utolsó nagy utat akart tenni a Föld körül; Fred Noonannal, navigátorával 1937. június 1-jén szálltak fel Miamiban; onnan Brazíliába repültek, majd Szenegál felé mentek tovább. Átrepültek Afrika felett, majd megérkeztek Indiába. Ezt követően délkelet felé vették az irányt, 1937. június 28-án meg is érkeztek az Új-Guineai Lae nevű helyre. Ekkorra már megtettek 32.000 km-t; innen akartak a Csendes-óceán közepén elhelyezkedő Howland-szigetre repülni. Ugyan akadtak technikai nehézségek, mégis felszálltak. Amelia a sziget közelében időjárás jelentést kért rádión, amiből kiderült, hogy a környéken vihar volt. Az utolsó üzenete szerint alacsony üzemanyagszintről tudósított. A repülőgép sohasem érkezett meg a szigetre, sem a gépet, sem pedig utasait nem találták meg. 

Annak megelőzése érdekében, hogy nehogy véletlenül mi is az eltűnt személyek listájára kerüljünk, igyekezzünk tartani magunkat néhány jótanácshoz, amelyek segíthetnek elkerülni az esetleges tragédiát. Az első és legfontosabb tanács, hogy mindig jelezzük otthon, hogy éppen kivel, hova, mikor megyünk, mivel tervezzük eltölteni az időt, milyen programokat találtunk ki, és hogy mikor érkezünk haza. Az sem árt, ha megadjuk annak a telefonszámát, akivel éppen vagyunk, így aggódás esetén akár a másik személy is elérhető. Ebből következik, hogy a kommunikáció megléte nagyon fontos: ha bármi másképpen alakul, mindig értesítsük róla a szüleinket, barátainkat. Fontos, hogy el legyenek mentve a segélyhívószámok (112, 107), illetve azok száma, akiket mindig lehet hívni vészhelyzetben. éppen ezért telefon ezért jó, ha mindig fel van töltve. Végül az is egy megfogadandó tanács lehet, hogy egyedül, sötétedés után, nem megfelelően kivilágított útvonalakat ne használjunk. 

 

Források: 1, 2, 3, 4, 5

EnglishGermanHungarian