[metaslider id="9331"]

Aranyvasárnapi beszélgetés karunk vezetőjével, Dr. habil. Fábián Adriánnal

Advent negyedik vasárnapjához érkeztünk, az utolsót, a szeretet gyertyáját gyújtjuk meg a koszorúnkon. Az adventi interjúsorozatunk keretében karunk dékánja, Dr. habil. Fábián Adrián mesél a karácsonyáról, szokásairól. 

A 2020-as év a koronavírusnak köszönhetően a kar életében új lehetőségeket, de komoly kihívásokat is jelentett. Milyen tapasztalatokkal gazdagodott a kari vezetés, és hogyan oldották meg ezt a nem mindennapi helyzetet?

Dr. habil. Fábián Adrián: Azt hiszem, rengeteg olyan tapasztalatot szereztünk abban, hogyan kell megfelelően, a „féktávolságon belül” érkező új és újabb helyzetekhez igazodni, kellő körültekintéssel, de gyorsan olyan döntéseket hozni, amelyek alapvetően befolyásolják a Kar működését. Az oktatók és a hallgatók segítsége elengedhetetlen volt ahhoz, hogy sikerrel vegyük az elénk kerülő akadályokat.

Az adventi időszak beköszöntével sokan átgondolják, hogy mi minden történt velük az elmúlt egy év során. Dékán Úr tanult ezen időszakban újat önmagáról, alakult ki új szokás, esetleg új hobbi az életében? Mi okozta Önnek a legnagyobb nehézséget a megváltozott körülmények közepette?

Dr. habil. Fábián Adrián: A közvetlen munkatársaim, családtagok tudnának erre a kérdésre hiteles választ adni. Úgy érzem, hogy egy kicsit – talán – türelmesebb lettem saját magammal és a környezettemmel szemben is. De ez nem biztos. Mulatozási szokásaim gyökeresen megváltoztak, de – gondolom – ezzel vagyunk így egy páran a kontinensen. Nem változott, hogy továbbra is nagyon értékelem a könyveket, különösen az antik kiadványokat. A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy megbarátkozzak az üres folyosókkal, tantermekkel.

Az idei év nem nevezhető semmiképp hagyományosnak. A közelgő, egyik legszebb keresztény ünnepnek, a karácsonynak minden család életében vannak hagyományai. Hogyan telik az adventi készülődés? Feldíszíti ilyenkor otthonát?

Dr. habil. Fábián Adrián: Az ünnepi előkészítésben nekem mellékszerep jut, de talán még ez is túlzó kijelentés. A feleségem a főszervező, de nagyon jön fel a nagyobbik lányom. Azok a családi rituálék, amelyek az otthonok többségében ilyenkor megvalósulnak, nálunk sem maradhatnak el, de különösebb specialitásunk nincs. A lakáson kívül és belül is látszik, hogy az év legszebb periódusában vagyunk.

A járvány már az adventi időszak alatt alkalmazkodásra kényszerítette az embereket – elég csak az elmaradt karácsonyi vásárokra gondolni. Mennyire érinti a jelenlegi helyzet az Ön adventi és karácsonyi szokásait? Kellett bármilyen ünnepváró „rituálét” lemondani, esetleg változtatni rajtuk? Az ajándék beszerzését befolyásolták a kijárási korlátozások?

Dr. habil. Fábián Adrián: Már korábban is gyakorlattá vált, hogy sok ajándékot az interneten keresztül szerzünk be, most ez szinte kizárólagossá vált. Ezt nem élem meg tragédiaként, a sorban állás nem tartozik az erősségeim közé. Tulajdonképpen ez az új helyzet eredményezi a személyes aktivitásaim változását is. Elmaradnak sajnos azok az egyetemen belüli és azon kívüli, sokszor tradicionális események, összejövetelek, amelyek számomra mindig nagyon emlékezetesek szoktak lenni. Az emberi kapcsolatokra a veszélyhelyzet, a korlátozások nagyon rossz hatással vannak, és ez különösen adventi időszakban érezhető.

Hosszú évek óta vita tárgyát képezi, hogy a karácsonyi gömbök luc-, ezüst-, norman – vagy műfenyő ágait díszítsék. Önnél milyen fenyő kap helyet Vízkeresztig?

Dr. habil. Fábián Adrián: Ez a döntés nálunk még nem született meg. Nekem a norman fenyő a kedvencem, valószínűleg idén is ilyet állítunk.

Szerves elemét képezi az ünnepnek a szentesti vacsora. Ki készíti a menüt, melyek azok az ételek, amelyek nélkül nem tudná elképzelni az ünnepet?

Dr. habil. Fábián Adrián: A vacsora elkészítése szintén a feleségem reszortja, nálunk nincsen szigorú menüsor. A halat szeretem, nem veszem rossznéven, ha kerül belőle az ünnepi asztalra. A feleségem remekül süt, ilyenkor mindig van ún. havas háztető. Mondjuk, azt éppen nem szeretem. Ebből is látszik, hogy korlátozott a befolyásom.

Végezetül, mit kíván a hallgatóknak a 2021-es tanévre, évre?

Dr. habil. Fábián Adrián: Elsősorban jó egészséget, boldog ünnepi pillanatokat és sikeres vizsgaidőszakot.

Köszönjük szépen, hogy Dékán Úr betekintést nyújtott nekünk, hogy hogyan tölti családjával az ünnepeket!

EnglishGermanHungarian