[metaslider id="9331"]
könyv

Apád előtt ne vetkőzz – A könyv ami után egy hétig nem aludtam 

Vannak olyan könyvek, amiknek már a címével is elég találkozni, és tudod, hogy nem arról a könnyed olvasmányról lesz szó. Ennek ellenére azért csak leemeltem a polcról Péterfy-Novák Éva Apád előtt ne vetkőzz című könyvét. 

Fülszöveg: Miskolc, 1920-as évek. A nyolcéves Károly és a négyéves Anna szüleit szinte egyszerre viszi el a spanyolnátha, a gyerekek pedig árvaházba kerülnek. Rideg és szeretetnélküli apácák gondoskodnak róluk, a fiúk között pedig farkastörvények uralkodnak: aki erősebb, az éjszaka leple alatt bármit megtehet a többiekkel. A testvérpárt néhány év múlva nevelőszülők veszik magukhoz, de vajon képesek-e elfelejteni mindazt, ami az árvaházban történt velük?

Hatvan évvel később, szintén Miskolcon az ötéves Eszter elhidegül imádott édesapjától, miután anyja figyelmezteti, hogy vigyázzon vele. A kislány csak nagyapjára, Tatusra számíthat, aki mindennél jobban szereti unokáját, s akiben Eszter mindenki másnál jobban bízik.

Péterfy-Novák Éva új regényében megrázó kérdéseket tesz fel: mi lesz egy megnyomorított gyermekből? Hogyan válik szörnyeteggé egy felnőtt? És vajon meg lehet-e törni a generációkon átívelő családi mintákat?

könyv

Megpróbálok spoiler mentesen mesélni kicsit erről a könyvről, illetve olvasás élményről. 

Ami először feltűnt olvasóként az az, hogy a fülszöveg és a könyv címe teljesen leírja nekünk a cselekményt, látható előre, hogy mire számíthatunk, nagyjából. Mert amit végül kapunk arra szerintem senki nem számít. Gyorsan kiderül, hogy több szálon fut a történetünk, Károlyon és Eszteren kívül több szereplővel is megismerkedünk és több szerethető karakterrel is találkozhatunk. Látunk szerető szülőket, testvért, féltő anyát és  olyanokat is akiket nagyon megviselt az élet. 

A szerethető karakterek ellenére viszont, ez a könyv brutális. Nem, még a cím se adja vissza igazán azt a lelki hadviselést, amit akkor éreztem, mikor elkezdtek a helyükre kerülni a kirakós darabkái. Ne értsetek félre, a könyv a maga nevében szerintem nagyon jó. Lebilincselő a történetvezetés, csodás, ahogy az eleinte külön történetnek tűnő szálak egyszer csak összefutnak. És ha el tudsz vonatkoztatni attól, hogy miről is szól  a könyv, akkor nagyon fogod élvezni az olvasását. Csak amikor eszedbe jut, hogy miről is olvasol, akkor lenne kedved sírva bebújni a takaró alá és soha többet ki nem jönni onnan. Mert néha elfelejtjük, hogy a világ milyen borzalmas hely is tud lenni. 

könyv

Minden tiszteletem az írónőé, hogy képes volt ezt a történetet leírni, dolgozni vele, mert őszintén, szerintem rengeteg lelkierő kellett hozzá. Ez nem az a könyv, amit egy nap alatt ledarálsz, hanem amit napokig olvasol, raktározod magadban, és néha, amikor eszedbe jut, egyszerűen csak nem tudsz mit kezdeni a helyzettel. 

Hogy jó-e, hogy ilyen könyv is van a magyar szerzők által írt könyvek palettáján? Mindenképp! Hogy ajánlom-e mindenkinek? Nem, sőt, lehet, hogy senkinek nem jutna eszembe azt mondani, hogy jaj ezt mindenképp olvasd el, mert egyszerűen ez egy olyan téma, amiről nem beszélünk, nem tudjuk, hogy kinek való, vagy kinek nem. Ennek ellenére azt mondom, hogy aki érez magában érdeklődést, annak mindenképp érdemes belevágnia, mert nem fog csalódni. Egy jó könyvet fog elolvasni, de az biztos, hogy utána kicsit meginog majd a bizalma a túl kedves férfiak irányába. 

könyv
Tudom, azt mondtam spoilermentes leszek, de van egy rész amit szeretnék itthagyni nektek, ha gondolkoztok a könyv elolvasásán, legyen ez is egy példa, milyen is ez a könyv:

„Boldogan bújok hozzá, ő meg viccesen megnyalja az arcomat, pont úgy, mint ahogyan Cilike nyalogatja a kiscicáit. Finoman, óvatosan, féltően. Nevetek, mert csiklandós érzés. Azt javasolja, legyen ez a mi kettőnk titkos játéka. Azt mondja, hogy ezt csak akkor szabad, ha más nem látja, mert ez szeretetnyaldosás, és nem kell senkinek tudnia. Mert megsértődnének, amiért őket nem nyalogatja. De hát őket nem szereti annyira, mint engem, persze, hogy nem csinálja ezt velük.”

 

 

 

Képek: borító, kép1, kép2, kép3

EnglishGermanHungarian