[metaslider id="9331"]
delvey

Anna Delvey, az álörökösnő – a lány, aki átverte egész Amerikát

Sokan bármire képesek az álmaik elérése érdekében, áthágják a törvényt vagy másokat vernek át. Így tett Anna Delvey is, eredeti nevén Anna Sorokin, aki egy milliomos örökösének adta ki magát, ezzel megtévesztve egész Amerikát. 

Magánélet 

Anna Sorokin 1991. január 23-án született Moszkva mellett egy munkásosztálybeli városban. Anna szülei egyszerű embereknek számítottak, ezért a jobb életkörülmények érdekében költöztek Németországba. A lány mindig is rajongott a divatért, ezér, az érettségi vizsga után Anna Franciaországba költözött, és  a Purple nevű magazinnál szerzett gyakornoki állást. Ekkor kezdte el felvenni a Delvey nevet, mint anyja leánykori nevét, azonban szülei számára ez az elnevezés mindig is ismeretlen volt. 

A terv kigondolása és véghezvitele 

A 2013-ban megrendezett divathét keretei között Anna New Yorkba utazott, és annyira megtetszett neki a város, hogy oda is költözött. Miután otthagyta a divatmagazint, terve az volt, hogy létrehozza saját alapítványát, az Anna Delvey Alapítványt. Ez egy olyan klubot jelentett, amely művészeti közponként szolgált egyes alkotóknak, akik ki akarták bontakoztatni tehetségüket. Ám ehhez Delvey-nek pénzre és befektetőkre volt szüksége. Így a nő azt a pénzkeresési módszert találta ki, hogy elhiteti az emberekkel, hogy ő egy 67 millió dolláros örökös. A bankok könnyedén elhitték, hogy nagyösszegű kölcsönökre van szüksége, ezenkívül banki papírokat hamisított, és sok befolyásos ember bizalmába férkőzött be, akik drága éttermeket és nyaralásokat finanszíroztak számára.

A bíróság elé kerülés

Anna Delvey leleplezése 2017-ben következett be. A nő  8200 dollár (kb. 2,4 millió forint) értékű hamis csekket fizetett be egy bankszámlára, melyet egy kaliforniai utazásra költött volna.  2019-ben elítélték, viszont 2021. február 21-én feltételesen szabadlábra helyezték. Ez alatt az időintervallum alatt a Bedford Hills-i Női Büntetés-végrehajtási Intézetben, majd Albion Büntetés-végrehajtási Intézetben töltötte le a büntetését. Érdekesség, hogy a bírósági tárgyalások előtt Anna általában egy stylistot fogadott, hogy mint mindig, az üléseken is tökéletesen nézhessen ki. 

A börtön után

Miután a fiatal nőt kiengedték a börtönből, egy stábot bérelt fel azzal a megbízatással, hogy kövessék  mindennapjait. Talán így akarta a bűnözői képet eloszlatni magáról. Mindenesetre ez a terve nem volt hosszú életű, ugyanis 2021 márciusában a Bevándorlási- és Vámhivatal (ICE) őrizetbe vette lejárt vízuma miatt. Még ma is az Orange Country börtönben éli mindennapjait. A hatóságnak az a terve, hogy Anna-t végérvényesen kiutasítsa az Egyesült Államokból. 

A netflixes sorozat 

A rendkívüli igaz történet sok film-és sorozatgyártót megihletett, amiből a Netflix sem maradhatott ki. 2022-ben jelent meg az Inventing Anna, magyar címén: Az örökösnő álarca mögött című alkotás. A minisorozat a Delvey-ügyet egy oknyomozó újságíró, Vivian Kent szemszögéből mutatja be. Vivian az eddig homályban lévő ügy után nyomoz, azzal a céllal, hogy egy szenzációs cikk születhessen belőle. Részről részre egyre több kirakódarab kerül a helyére,  és egyre több dolog derül ki a rejtélyes Anna-ról. Érdekesség, hogy a valódi Anna Sorokin nyílt levélben közölte, hogy őt az Inventing Anna című sorozat hidegen hagyja, nem fogja megtekinteni, mert nem hajlandó magát bűnözőként viszontlátni. Ennek ellenére a minisorozattal mégis jól járt, ugyanis 320 ezer dollárt keresett (kb. 95 millió forinot), ez a csalásának másfélszeresét tette ki. 

Habár a filmbeli újságírónő, Vivian Kent csupán a sorozatban létezik, Jessica Pressler a valóságos változatának tekinthető. Jessica a New York magazin újságírója volt. Ő volt az első, aki az álörökösnő történetét összefoglalta, és az sem lehet titok, hogy ez alapján készült el a netflixes minisorozat is. Rengeteg összefüggés található a valóság és a sorozat között, talán ez annak is köszönhető, hogy Jessica Pressler maga is  producer volt. Az újságírónővel rengeteg interjú készült, az egyikben azt a kérdést tették fel neki, hogy Anna-t gonosznak, bűnözőnek tartja-e. Erre a kérdésre Pressler így válaszolt: „Ami azt illeti, nem tudom. Valahogy megengedték neki, hogy azzá váljon, mert ilyen a világ. És ez lenyűgöző.”

delvey

A vélemények mai napig megoszlanak, egyesek Anna-t csalónak és bűnözőnek tartják, mások zseninek, amiért emberek millióit képes volt megtéveszteni. Mindenesetre abban biztosak lehetünk, hogy Anna Delvey/Sorokin olyan maradandót vitt véghez, ami által a világ a nevét soha nem fogja elfelejteni. 

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrásai: kiemelt kép, 1

EnglishGermanHungarian