[metaslider id="9331"]

Ajánló: toplistás társasjátékok

A társasjátékozás nagyszerű időtöltés, bármelyik korosztályba is tartozunk. Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek, azonban a kevésbé elterjedt játékok nem ismertek sokak számára. Ha már unod a Monopoly, Uno, Gazdálkodj okosan játékokat, olvass tovább! Cikkemben három kategóriában (parti, családi, stratégiai) mutatok be és ajánlok társasjátékokat, az egyszerűektől az igazán nehézig.

A partijátékok könnyedek, gyorsan játszhatók, és általában kevés komponensből állnak. Viszonylag sok ember játszhatja egyszerre, így baráti és családi összejöveteleken is sokszor előkerülhetnek.

Robbanó cicák

A Robbanó cicák (eredeti nevén Exploding cats) egy vicces, 2-5 fő számára játszható kártyajáték, melyben a célunk, hogy utolsóként maradjunk életben, tehát kerüljük el a robbanó macska kártya kihúzását (vagy legyen kellő hatástalanítónk!) A lapok illusztrációi szellemesek, és mivel tényleg csupán egy pakli kártya kell hozzá, bárhol és bármikor játszható. (A kiegészítő beszerzésével pedig még egy állatorvosi gallérra is szert tehetünk: aki elrontja a forduló sorrendjét, a játék végéig viselnie kell). Macskakedvelőknek kötelező!

Cocotaki

Lényegében egy továbbfejlesztett uno, számok helyett különböző színű állatokkal (tehát színre színt, állatra állatot lehet tenni), 2-8 játékos számára. A játék különlegességét az adja, hogy minden kijátszott lappal a kártyán lévő állat hangját kell utánozni. A cél, minél hamarabb megszabadulni az összes kezünkben tartott laptól. Természetesen vannak nehezítő faktorok: a piros állatok némák, kijátszott kakas után a következő játékos kimarad, oroszlán esetén a kör visszafelé folytatódik, stb. Aki ezekről a szabályokról megfeledkezik, plusz lapot kell húznia. Könnyen megtanulható játék, utazás során is játszható, akár gyerekeknek is kiváló!

Jungle Speed

Kicsit különbözik az eddigiektől, szükséges hozzá egy asztal, melynek középpontja lehetőleg ugyanolyan távol legyen a játékosoktól. A játék lényege, hogy ne maradjon kártyánk, amit az asztal közepére tett totem elvitelével tudunk elérni. A játékosok lapjaikat képpel lefelé az asztalra teszik, majd egyesével felfordítanak egyet (ők maguk sem tudják, milyen kártyáik vannak). A lapokon különféle ábrák találhatók; ha bármelyik másik játékos kártyáján ugyanaz az ábra szerepel, a két játékos egyikének el kell kapnia a totemet, felforgatott lapjait pedig a lassabb társának adja. Gyors reflexeket kívánó játék, azonban könnyen bele lehet jönni, és nagyon addiktívvá válik!

A családi játékok a partijátékoknál egyel összetettebbek, kicsit hosszabbak, azonban még mindig könnyen megtanulhatók, és a fiatalabb korosztállyal is élvezhetők.

Marrying Mr Darcy

Büszkeség és balítélet rajongók számára kihagyhatatlan! A játék során a játékosok egy-egy Bennett nővér bőrébe bújva gyarapítják szépségüket, éles eszüket, jó hírnevüket, hogy szívük szerinti férjet foghassanak maguknak. Mr Darcy vagy Mr Bingley kegyeit nehéz elnyerni, azonban sok esetben több pontot is érnek a végén, minta valaki a szoknyavadász Mr Wickamhez menne hozzá. A játék rendkívül hangulatos, a játékosok az eseménypakliból húzva gyarapíthatják tulajdonságkártyáikat, mely események követik a könyv történéseit a báloktól a megszöktetésen át a váratlan lánykérésig. Sajnos magyar fordításban nem elérhető jelenleg.

Klank – lopakodj, és arass zajos sikert!

A kissé nehezebb kategóriába tartozik, azonban nagyon szórakoztató – megéri kipróbálni. A játékosok kalandorok képében ereszkednek le a falu menti sárkány katakombáiba, ahol a cél minél több kincs és relikvia összegyűjtése, mielőtt a sárkány dühbe gerjed és elpusztítaná a tolvajokat. Ez egy úgynevezett deck-building, vagyis pakliépítős játék; lényege, hogy az egyre bővülő akciókártyáinkat húzópakliként magunk mellé tesszük, és abból egyszerre csak öt lapot húzunk fel – ezeket az akciókat hajthatjuk végre az adott körben. A partit a legtöbb pontnyi kincset gyűjtő játékos nyeri (előny, ha ki is jutott a katakombákból – ez plusz pont).

Személyes kedvenc kategóriám a stratégiai, vagy gamer játékok. Ezeket inkább a már tapasztaltabb játékosoknak ajánlanám, azonban a kihívásra vágyók számára is nagyon jó időtöltést jelenthetnek.

Szellemek szigete

Egy kooperatív, igazán agyégető játék, melyben a játékosok összefogva, egymást segítve törekednek a győzelem felé. A játék a gyarmatosítás idején játszódik, mikor is egy nemzet betolakodói (angolok, svédek vagy poroszok) rátalálnak egy szigetre – ezt védelmezik a játékosok, mindannyian egy-egy, a szigeten lakó szellem bőrébe bújva. A játék során az ellenfél invázióját kell megakadályozni, melyben segítségünkre vannak a sziget őslakosai, a dahanok is. Bonyolult játék, melyben szellemeink jelenlétek lerakásával fejlődnek, és nyújtanak védelmet azokon a területeken, ahol a betolakodók rombolnak, vagy éppen építkezéseiket, felderítéseiket próbálják megakadályozni. Minden, játékban lévő szellem különbözik, különféle erőforrásokat használ, más és más játékstílust kíván meg. Valamelyik a védekezésben, egy másik a támadásban vagy éppen az irányításban jeleskedik, így a játékosoknak össze kell dolgozniuk, ha meg akarják védeni a szigetet, és elkergetni a betolakodókat.

Brass. Birmingham

Egy nagyon kompetitív játék, melyben a játékosok az első és második ipari forradalom Angliájában, híres tudósokat és feltalálókat megelevenítve játszanak. A játék két fázisra oszlik: a csatorna és vasút korszakra, mindegyik több körből áll. A játékosok különböző városokban építhetnek szénbányákat, manufaktúrákat, sörfőzdéket, melynek erőforrásait felhasználhatják gyáraik fejlesztésére, áruik eladására. A települések összekötésére hálózatépítéssel, az első korszakban csatornákkal, a másodikban vasúttal van lehetőség. A cél a két (külön értékelt) fázis során a legtöbb pont szerzése.

Rettegés Arkhamban

H.P. Lovecraft művei ihlették ezen kooperatív játékot, mely a 19. századi, Massachusetts állambeli Arkhamban játszódik. Rendkívül atmoszferikus játék, amiben a játékosok nyomozókként próbálják megakadályozni az időn és téren kívüli Mérhetetlen Vén felébredését. Arkhamban kapuk nyílnak, melyek idegen világokba vezetnek, és ezeken keresztül szörnyek kerülnek a városba. A nyomozóknak fel kell deríteniük a város különböző instabil helyszíneit, nyomok után kutatva, majd bezárni és lepecsételni a folyamatosan nyíló kapukat. Emellett azonban meg kell küzdeni a szörnyekkel is, és törekedni kell a rettegésszint minél alacsonyabban tartására. Ha minden elveszett, és a Mérhetetlen Vén felébred, még mindig megpróbálhatják megölni, ami azonban szinte lehetetlen feladat.

EnglishGermanHungarian