[metaslider id="9331"]

Agyserkentő ételek, amik segíthetnek a tanulásban

A vizsgákra való felkészülés során néha jól jönne valami szuperszérum, aminek segítségével az agyunk csak úgy beszippantja a tudást, mint egy szivacs. Bár ilyen sajnos nem létezik, nagyon sok olyan étel van, ami serkenti az agyunk működését, és hasznosnak bizonyulhatnak a tanulás során. Azonban ezek az agyműködést serkentő ételek nem csupán a tanulás során válhatnak a hasznunkra, hanem a stresszes mindennapokban is jól jöhetnek, hisz az embernek néha annyi dolga van, hogy azt se tudja hol áll a feje. Éppen ezért jó, ha van valami, ami ébren tartja a figyelmünket, és segít a koncentrációban. 

Nagyon sokan fogyasztanak különféle energiaitalokat ilyen célokra, mondván, hogy ez nekik segít az ébrenlétben, a tanulásban, a koncentrációban, és a figyelem fenntartásában. Viszont az ilyen italok rendkívül egészségtelenek, és káros hatással vannak a szívre, éppen ezért ajánlanám az ilyen italok fogyasztóinak az alábbi ételeket, amik nem csupán hatékonyak, de egészségesek is!

 

Csokoládé – de abból is inkább az étcsoki

A csokoládéról köztudott, hogy jó hatással van az agyműködésre, azt azonban talán kevesen tudják, hogy ha ilyen célból fogyasztunk csokit, inkább az étcsokoládét válasszunk. Ennek az az oka, hogy minél magasabb az adott csoki kakaótartalma, annál hatékonyabb, és még a kávénál is gyorsabban fejti ki a hatását. Ugyanis a 60% feletti kakaótartalmú csokoládéknak magas az antioxidáns tartalma, aminek fogyasztása közben az agyi erek kitágulnak, ezáltal több vér és oxigén jut az agyba. Mindezek mellett a csokoládé még a stresszt is csökkenti, és javítja a közérzetet. De azért csak csínján vele! 

agy

 

Diófélék és olajos magvak

A diófélék és a különféle olajos magvak tele vannak különböző vitaminokkal, mint például B5 vitaminnal, Omega 3-mal, E vitaminnal, emellett a kálcium tartalmuk is rendkívül magas, ezáltal csökkentik a stresszt. A csokihoz hasonlóan ezek is antioxidánsokban gazdagok, ezáltal gyorsítják az agy működését, és segítenek a koncentráció hosszú távú fenntartásában. Elsősorban a dió, napraforgómag/szotyola, mogyoró, és mandula fogyasztása ajánlott, ugyanis ezeknek a legmagasabb a vitamin, és antioxidáns tartalma.

agy

 

Kurkuma

Az indiai eredetű kurkuma nem csupán egészséges, de az agy szempontjából is rendkívül hasznos növény. Segít a depresszióval, és Alzheimer kórral küzdő betegnél, ezenkívül gyulladáscsökkentő, és öregedés gátló hatása is elismert. A kurkuma sárga színéért a benne található antioxidáns, a kurkumin felel, amely nagyon erős vírusölő hatással bír, rendszeres fogyasztásával pedig hosszú távon is tapasztalhatjuk a különféle jótékony hatásait, mind a bőrre és egészségre, mind az agyra tekintettel. 

agy

 

Kávé – koffeint koffeinnel?

A kávé az az ital, ami a – legtöbb embernél – a mindennapok elengedhetetlen része. Van, aki pusztán élvezetből fogyasztja, és vannak, akik az ébrenlét, és a koncentráció fenntartása miatt isszák. Nos, örömmel tudatom a kávé kedvelőivel, hogy a tévhitekkel ellentétben a kávé – normális mennyiségben fogyasztva – rengeteg jótékony hatással bír a szervezetünkre nézve. Az előzőekhez hasonlóan antioxidánsokban gazdag, segít az ébrenlétben, serkenti az agyi aktivitást, javítja a koncentrációs képességet, ezenkívül pedig a kávéfogyasztás csökkenti több betegség, mint például az Alzheimer és Parkinson kór kialakulásának kockázatát. 

agy

 

Halak

A halfogyasztás rengeteg jótékony hatással bír a szervezetünkre nézve, hiszen Omega 3 zsírsavakban, és B12 vitaminban gazdag, így jelentős gyulladáscsökkentő, hangulatjavító, és agyműködést stimuláló hatása is elismert. Emellett pedig fogyasztása csökkenti különböző betegségek kialakulásának kockázatát, mint a depresszió, a demencia, az Alzheimer kór, és az ADHD. Akkor fejti ki igazán hosszú távon jótékony hatásait a halfogyasztás, ha heti szinten minimum 350 gramm olajos halat illesztünk be az étrendünkbe. Ha azon gondolkodunk, legközelebb mégis milyen halat tegyünk az asztalra, akkor tanácsos a makréla, a szardínia, a hering, a tonhal, vagy pedig a lazac mellett letenni a voksunkat, ugyanis ezek tartalmazzák a legtöbb Omega 3 zsírsavat. 

agy

 

Áfonya, és egyéb bogyós gyümölcsök

A bogyós gyümölcsökről köztudott, hogy antioxidánsokban gazdag, ezáltal segít a koncentrációban, és segíti a tanulást, azáltal, hogy fogyasztásuk következtében az erek kitágulnak, így több oxigén jut az agyba. Az ilyen vitaminokban gazdag bogyós gyümölcsök, mint az áfonya, az eper, vagy a málna, javítják a memóriát, és hosszú távú fogyasztásuk segít megelőzni az idősödéssel járó szellemi leépülést is. 

agy

 

Gondoltad volna, hogy ezek az ételek ilyen hatással vannak az agyunk működésére?

 

 

Források: 1, 2, 3, 4, Képek

EnglishGermanHungarian