[metaslider id="9331"]
koszoru-1024x575

Advent első vasárnapjához érkeztünk! – Interjú Korsósné Delacasse Krisztinával!

A karácsonyi ünnepkör és az egyházi év kezdete advent első vasárnapjával kezdődik meg, amely az András-naphoz (november 30.) legközelebb eső vasárnap.  Dátuma mindig november 27. és december 3. közé esik.  Az adventi koszorú első gyertyájának meggyújtása is mindig ezen a napon történik.  Az egyházi hagyományok színébe öltöztetett koszorún 3 db lila gyertya található és egy rózsaszín. Az első gyertya a hit, a második a remény, a harmadik, a rózsaszínű gyertya az öröm és az utolsó héten meggyújtott gyertya a szeretet szimbóluma.

Dr. Korsósné Dr. Delacasse Krisztina és családja adventi koszorúja
Dr. Korsósné Dr. Delacasse Krisztina és családja saját készítésű adventi koszorúja

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 2019. december 3-án 18:00 órakor kerül megrendezésre az Adventi est a Halasy-Nagy József Aulában. A rendezvényen Karunk oktatói, hallgatói és a MuzsikáLAW tagjai fognak fellépni.

A Media Iuris Dr. Korsósné Dr. Delacasse Krisztinát (K.D.K.), az Adventi est egyik szervezőjét kérdezte az ünnep kapcsán.

Media Iuris: Az Ön számára mit jelent az Advent, a karácsonyi előkészület? Hogy készül a szeretet ünnepére, vannak-e szokásai erre az időszakra, melyeket évről évre felelevenít?

Dr_delacasse_krisztina_közútiKorsósné Delacasse Krisztina (K.D.K.): Advent számomra pontosan azt jelenti, amit szó szerint is értünk alatta: várakozást az eljövendő Születésre. Katolikus lévén Karácsonykor a megszületett Jézust ünnepelem, aki valóban maga a szeretet. Szeretem a hagyományokat, mert keretet adnak az ember életének, és mivel a nagy ünnepeinkhez számos szokás kapcsolódik, legyen az egyházi vagy népi, családi vagy netán saját évről évre visszatérő „rítus”, igyekszem is ezeket feleleveníteni, megélni. Amikor sikerül felkelnem, elmegyek a rorátékra, a hajnali misékre, amelyek után egészen másként indul az ember napja, mint egyébként, de a konyhában is szívesen forgolódom ilyenkor; készülnek a mézeskalácsok és más adventi sütemények. Egy biztos: igyekszem az év utolsó hónapjára kevés sürgető feladatot hagyni, hogy valóban nyugalomban, lelassulva tudjak készülni az ünnepre.

Media Iuris: Ön az Adventi est egyik szervezője. Mesélne nekünk az est előkészületeiről, programjáról? Van-e bármiféle újítás az előző évek Adventi estjeihez képest?

K.D.K.:Nagyon örülök, hogy ez a karon már kb. egy évtizede fennálló hagyomány, és hogy a vizsgaidőszak közelsége ellenére mindig sikerül összehozni egy estére a kar polgárait. Maga a MuzsikáLAW, ez a kis zenebarát közösség is az adventi műsorokból „nőtt ki”, és jó látni, ahogy folyamatosan bővül a csapat. Idén is nagy izgalommal és örömmel készülődünk, hallgatók, oktatók, volt hallgatók és kari dolgozók részvételével, és mindannyian azt adjuk bele, ami mostanság a legdrágább: az időnket – mi ezt tesszük a PTE ÁJK Karácsonyi Varázs közös karácsonyfája alá. Nagyon nagy szeretettel várunk mindenkit december 3-án 18.00 órától egy kb. másfél órás műsorral. A szereplők listája hamarosan olvasható a program eseményénél, és talán még egy kis meglepetés is lesz…

Media Iuris: A hallgatók számára ez az időszak nem csak az adventet, a karácsonyi előkészületet jelenti, hanem a vizsgaidőszak eljövetelét is. Mit tanácsol a diákok számára, hogyan egyeztessék össze ezt a két kiemelkedő időszakot az életükben, hogyan készüljenek a vizsgák mellett a karácsonyra? Mi az, ami segítheti őket abban, hogy a sok teendő mellett az advent szellemét is megérezzék?

K.D.K.:Nem könnyű időszak ez, de muszáj megtalálni az egyensúlyt a tanulás és a karácsonyi készülődés hangulata között, különben mindkettő elvész. Nem gondolnám, hogy ez lehetetlen, de tudatosan, okosan kell készülni rá. Szerencsére ma már a szorgalmi vizsgák lehetősége minden tárgyból adott, így aki ügyesen osztotta be a szemesztert, az számos könnyebbséget élvezhet a vizsgaidőszakban. Általános érvényű tanács sok lehet, de inkább az a fontos, hogy mindenki ismerje önmagát: neki milyen a tanulási stílusa, mi az, ami néhány órára ki tudja zökkenteni és fel tudja frissíteni, hogy aztán utána újult erővel álljon neki a készülésnek. Az egészen biztos, hogy nem lehet éjt nappallá téve tanulni és koncentrálni, az agyunknak arra is kell időt hagyni, hogy rendezze a befogadott információkat. Hozzáteszem, én magam olyan alkat voltam, aki a sok jó tanács ellenére nem szívesen hagyott magának szabadidőt a vizsgaidőszakban, de utólag pontosan láttam, melyek voltak a nulla hatékonyságú időszakok egy-egy napomban, amikor jobb lett volna inkább valami igazán kikapcsolót csinálni. Nem azt mondom, hogy a legkisebb erőfeszítést se tegyük és mentsük fel magunkat, amint érezzük, hogy elkalandozunk a könyv vagy a jegyzetek felett, de tervezzünk be időt arra is, hogy ebből egy kicsit ki tudjunk lépni. Minden hallgatónknak sok sikert kívánok ehhez és a vizsgákhoz is!

December 20-ig még tudtok csatlakozni a Karácsonyi Varázs című eseménysorozathoz cipősdobozokkal és karácsonyfadíszekkel! Köszönjük szépen az eddig beérkezett adományokat!

Előző bejegyzésünk:
A BÉKÉÉRT BEBÖRTÖNZÖTTEKRE EMLÉKEZÜNK A MAI NAPON!

EnglishGermanHungarian