[metaslider id="9331"]
advent

Advent a világ különböző tájain – 1. rész

Hamarosan újra megkezdődik a meghitt, fényekkel és karácsonyi vásárokkal teli adventi időszak. Már csak napok kérdése, és azt vesszük észre, hogy a karácsony már az ablakon kopogtat. Egyesek nagy lelkesedéssel indulnak neki ennek a csodás pár hétnek, mások pedig (főleg az egyetemisták körében) legszívesebben nem is gondolnának rá. Tartozzunk bármelyik csoportba is, akkor is be kell látnunk, hogy az Advent tele van apró csodákkal és örömökkel. Tele van fenyőillattal, forralt borral, vagy épp forrócsokival, kürtöskaláccsal, és szeretettel. Ugyanakkor a világ más pontjain igen meglepően ünneplik az emberek ezt az időszakot. Így gondoltam megmutatok 10 olyan tradíciót, szokást, melyek a mi jól megszokott Adventünkhoz képest igen szokatlanok lehetnek. 

 

Elsőként az Advent, és a jelképeinek az eredete

Az Advent szó jelentése a latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit jelent: „az Úr eljövetele”.  A karácsony ünneplésével együtt terjedt el, a két fogalom a kezdetektől összetartozik: karácsony és advent, a felkészülés és az ünneplés.  A négy vasárnapból álló adventi időszakot VII. Gergely pápa rendelte el, amely a karácsony előtti negyedik vasárnappal – más megfogalmazásban a Szent András napjához (november 30.) legközelebb eső vasárnappal – veszi kezdetét és karácsonyig tart.

Az Advent hangulatát nemcsak a karácsonyi várakozás keresztény hitvilága alakította ki, hanem a téli sötétségben a melegre, a fényre, a megújuló életre vágyódás ősi hite is. A téli napfordulóig egyre rövidebbek a nappalok, viszont egyre több a minket körülvevő sötétség. Ehhez kapcsolódóan mondják, hogy az adventi koszorún ilyenkor azért gyújtanak meg hétről hétre több gyertyát, hogy karácsonyra világosság legyen ott, ahol Jézust várják.

advent

Az adventi koszorú 

A XIX-XX. század óta szokás koszorút készíteni. Eredetileg a koszorút otthon kell készíteni fűzfavesszőből, melyek közé szorították a méhviasz gyertyát, a körbe pedig fenyőágakat tűzdeltek be az óramutató járásának megfelelő irányban.

Ma már általában fenyőágból készítik a koszorút és 4 gyertyával díszítik. A 4 gyertya több dolgot szimbolizál: a négy napfordulat megjelenítője, továbbá a hit, remény, öröm és szeretet fogalmának megtestesítője. A katolikus hagyomány szerint a gyertyák színe lila, mivel a bűnbánatot jelképezik, kivéve a 3. vasárnap meggyújtandó rózsaszínt, mert ez az öröm vasárnapja.

 

Az adventi kalendárium

Az első nyomtatott adventi naptár 1908-ban készült a müncheni Lang kiadónál. Az ötlet állítólag Gerhard Lang, a későbbi készítő édesanyjától ered, aki megunta, hogy kisfia minden este megkérdezte tőle, hogy még hányat kell aludnia karácsonyig. Ezért fogott egy kartont, huszonnégy mezőre osztotta, és mindegyikre rátűzött egy bonbont. Kisfia minden nap megehetett belőle egyet. A már felnőtt Lang később erre az ötletre alapozva készített először adventi naptárat, ami azóta is a gyerekek kedvence. 

advent

 

Na de hogyan is ünneplik az adventi időszakot a világ különböző tájain?

Fülöp-szigetek

A trópusi éghajlatnak köszönhetően a karácsonyi időszakot teljesen máshogy élik meg a szigeten élő emberek. Így, ha véletlen pont ebben az időszakban tévedünk arra, akkor ne érjen minket meglepetésként, ha színes és óriási lámpásokat, illetve felvonulásokat találunk ott karácsonyfa helyett. Ugyanis minden évben karácsony előestéjén megrendezésre kerül az Óriás Lámpások Fesztiválja San Fernando városában. Összesen 11 falu lakossága vesz részt a fesztiválon, hogy bemutathassák a legkülönlegesebb lámpásokat. Eredetileg ezek a lámpások csak fél méter átmérőjű, egyszerű origami papírból készített csillagok voltak főként, de mára már mindenféle színben és mintában pompáznak. Ha megnéznéd hogyan készül egy tradicionális parol, kattints ide!

advent

A Gävle kecske Svédországban

1966 óta minden évben találkozhatunk Gävle városában egy 13 méter magas „Yule” (vagyis karácsonyi) kecskével az adventi időszakban. Az első ilyen kecske megépítésének a célja csupán az volt, hogy a kevésbé látogatott éttermekbe és boltokba több vásárlót csalogassanak. Azóta kinőtte ezt a szerepét, mivel nem csak világhírű karácsonyi szimbólum lett, de még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült.

advent

A rettentő osztrák krampusz

Ausztria a magyarok számára is közkedvelt úticél, főleg az adventi időszakban pompázó bécsi vásár. December első hetében, ha arra járunk biztosan láthatunk krampusznak öltözött embereket, kik inkább a mi busóinkra emlékeztethetnek minket. Amíg a Mikulás az utcákon megajándékozza a jó gyerekeket, addig a krampusz a rosszakat a zsákjába dugja, vagy épp megbünteti őket. Így örülhetünk, hogy nálunk csak aranyozott virgácsot osztogat, és kormos fejjel segít a Mikulásnak ezeket kiosztani a rossz gyerekeknek. 

advent

KFC, mint japán karácsonyi vacsi

Japánban nem éppen foglalkoztatja úgy az embereket a karácsony, mint itt Európában. Néhány apró szokáson, hagyományon kívül ez az ünnep még mindig „idegennek” számít az országban. Így nem is meglepő, hogy az utóbbi években hagyománnyá nőtte ki magát, hogy a japánok karácsony estéjén KFC-s sült csirkét tálalnak fel. 

advent

Kis gyertyák napja, Kolumbia

Maga a karácsonyi szezon a kis gyertyák napjával kezdődik meg az országban. Az emberek ekkor mindenhova gyertyákat, illetve lampionokat helyeznek el. Ez a meghitt szokás is kinőtte magát, és egyfajta versennyé alakult át, melynek kiemelkedő városa például Quimbaya, hol egész városrészek versenyeznek, hogy ki tudja létrehozni a legimpozánsabb fényvilágítást. 

advent

Mint azt láthatjuk rengeteg meglepő, érdekes és színpompás szokással találkozhatunk világszerte, hol a karácsony az ott élő embereknek talán teljesen mást is jelent. Ugyanakkor egy biztos, mindenhol izgatottan várják közeledtét. 

 

 

 

Források: 1, 2

Képek: Kiemelt, kép1kép2kép3kép4kép5, kép6, kép7

EnglishGermanHungarian