[metaslider id="9331"]
adomány

Adománygyűjtés – ajándékozz társasjátékot vagy fényfüzért, és tedd szebbé egy kisember karácsonyát!

A karácsony közeledtével sűrűsödnek a különféle adománygyűjtések, amelyek célja, hogy a hátrányos helyzetű, rászoruló, főként kiskorú gyermekek részére tegyünk felajánlásokat, és ezáltal szebbé varázsolhassuk a várva várt karácsonyi időszakot. Az adománygyűjtések lehetnek általános jellegűek – így ruhák, tárgyak, ételek befogadását várhatják – vagy, mint ahogyan az alábbiakban bemutatott szervezetek által kiírt tevékenységek irányulhatnak kifejezett, konkrét dolgok gyűjtésére is. 

A cikkben bemutatásra kerülő két szervezet, amely idén is gyűjtést szervezett, nem más, mint az Élmény Tár Tanoda, illetve a Befogadó Otthon és a Gyermekotthon.

Elsőként a Befogadó Otthon és a Gyermekotthon adománygyűjtő akcióját ismertetném. A szervezetnek a tavalyi évben sikerült belső fényfüzérekkel otthonossá varázsolni a nehéz sorsú gyermekek környezetét, ezért idén is szeretnének hasonló sikert elérni, aminek céljából kérik a pécsiek összefogását, hogy most kültéri fényekkel díszíthessék fel az intézményt. Gyűjtsünk minél több kültéri fényfüzért, mellyel ünnepi hangulatot varázsolhatunk a társaiknál kedvezőtlenebb helyzetben lévő gyermekek életébe! 

adomány

Az adományokat a PTE Állam- és Jogtudományi Kar portáján (Pécs, 48-as tér 1. „A” porta) elhelyezett gyűjtődobozba helyezhetjük.  Az adománygyűjtés 2022. december 16-ig tart, ezt követően pedig önkéntes hallgatóink feldíszítik a két intézményt.

A szervezők előre is köszönik, hogy advent idején támogatjuk a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központot és a rászoruló gyermekeket!

Mindkét szervezetben a PTE hallgatói önkéntesként látnak el tevékenységet, egyiküknek a gyűjtés kapcsán fel is tettem néhány kérdést, amelyekre adott válaszai során szeretném bemutatni az Élmény Tár Tanoda célját, illetve az idén hirdetett adománygyűjtésük tárgyát is, valamint bepillantást nyerhetünk a hallgatói önkéntes tevékenységbe. 

Az Élmény Tár Tanoda önkéntesének, Csonka Zsófiának a következő kérdéseket tettem fel:

Kérlek, mutasd be olvasóinknak az Élmény Tár Tanoda szervezetét néhány mondatban!

adományCsonka Zsófia: Az Élmény Tár Tanoda egy csodahely és – szervezet, amit csodaemberek működtetnek szívvel-lélekkel (és sok-sok adománnyal), hogy a hátrányos helyzetű csodagyermekeknek olyan élményekben lehessen részük, amire egyébként nem lenne lehetőségük. A Tanoda fő célja az esélyteremtés, hogy ajtókat nyisson a gyerekek előtt, és hogy támogatást, segítséget nyújtson nekik, bármivel is fordulnának az Élmény Tár felé.

 

 

 

 

A PTE önkéntes hallgatói, mint Te magad is, hogyan tudnak hozzájárulni a szervezet működéséhez? 

Csonka Zsófia: Az önkéntes hallgatók főként azzal tudnak közreműködni, hogy bekapcsolódnak a Tanoda mindennapjaiba: eltöltenek egy-egy délutánt a gyerkőcökkel az Élmény Tárban, együtt játszanak és nevetnek velük, odafigyelnek rájuk, meghallgatják őket, segítenek nekik a háziírásban, konfliktuskezelésben, vagy épp a saját erényeik felismerésében. Ezen felül hírét viszik ennek a csodahelynek, hogy minél több csodaember tudjon akár önkéntesként, akár adományozóként vagy támogatóként hozzájárulni ezeknek a csodagyerekeknek az esélyteremtésében.

Úgy tudom, hogy az idei karácsonyi adománygyűjtés során különböző társasjátékokat szeretnétek eljuttatni a rászoruló gyermekek számára. Milyen felajánlásoknak örülnétek, és miért?

Csonka Zsófia: Olyan társasjátékok lennének a legideálisabbak, amik bár nem konkrétan tanulós témájúak, de mégis fejlesztő jellegűek (pl. fejleszthetik a memóriát, kreativitást, figyelmet, problémamegoldást stb.), ezen felül nem túl hosszú a játékidejük, hiszen főként a délutáni tanulás előtti ráhangolódáshoz és fejlesztéshez szeretne most a Tanoda játékokat gyűjteni. A „Csapasd a ritmust”, „Cica pizza taco gida sajt”, „Űrcsempészek” és „Dobd a témát” játékokhoz hasonló jellegű társasokra érdemes gondolni.

A játékokat a PTE Állam- és Jogtudományi Kar portáján (Pécs, 48-as tér 1. „A” porta) várják a rászoruló gyerekek részére. Az adománygyűjtés 2022. december 16-ig tart, ezt követően önkéntes hallgatóink elviszik az intézmény gyermekeinek a csodát.

adomány

Amennyiben az önkéntes hallgatói tevékenység felkeltette érdeklődésed, a 13 éve működő Diákok a gyermekekért! Gyermekek jogainak érvényesülése, támogatása önkéntes munka által elnevezésű campus credit kurzust ajánlom figyelmedbe. A kurzust elvégzett hallgatók egész évben segítik annak a két szervezetnek a munkáját, amely részére az idei évben adventi jótékonysági gyűjtést szervez a pécsi jogi kar.

A Media Iuris nevében is köszönjük minden adakozó felajánlását! 😊 

 

 Képek: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian