[metaslider id="9331"]

,,A világűr összeköt mindenkit” – Interjú a Spacejunkie csapatával

Az űrkutatás a technológiai fejlettségnek köszönhetően az első Világháború után vált felkapottá, a tudomány és a képzelet pedig az elmúlt évtizedekben páratlan magasságokba repítette el az emberiséget. A kutatások eredményessége, és az ismeretlen iránti kíváncsiság felkeltette az emberek érdeklődését, akik manapság már akár élő közvetítések során tekinthetnek meg NASA rakéta indításokat, vagy nézhetnek meg frissen készült képeket távoli galaxisokról. Magyarországon ilyesmikkel nem igazán találkozhattunk, azonban két lelkes fiatal, Tamási Dávid és Bonczók Zoltán ezt lehetővé akarták tenni a magyar emberek számára is. Az elképzelés valósággá vált, és 2019-ben létrehozták a Spacejunkie.hu nevezetű weboldalukat, mely mára Magyarország legnaprakészebb űrkutatással kapcsolatos információs fórumává vált. 

Az elmúlt években csapatuk újabbnál újabb tagokkal bővült, a távolság pedig nem akadály, hiszen megtalálhatjuk őket többek között Budapesten, Szombathelyen, Győrben, és még Londonban is. 

2019-ben alapítottátok meg a Spacejunkie-t, de előtte meddig érlelődött bennetek egy ilyen oldal létrehozásának gondolata? Mi inspirálta a megalakulását? Honnan jött a névválasztás? 

Tamási Dávid: Már egészen kiskorom óta érdekeltek a repülőgépek, mivel egy légifolyosó alatt volt a ház, ahol sokáig laktam. Aztán ebből alakult ki az űrkutatás és űrutazás iránti érdeklődésem is. Azért alapítottuk Zolival a Spacejunkie-t, hogy naprakészen beszámolhassunk a legfrissebb eseményekről, közelebb hozzuk az emberekhez (főleg a fiatalokhoz) a tudományt és az űrkutatást, mert az elmúlt években új folyamatok indultak el, és ezért rengeteg izgalmas esemény vár ránk a közeljövőben.

A 2019-es megalakulást követően a csapatotok új tagokkal bővült ki. Hol és hogyan találkoztatok? Mi volt az, ami összehozott Titeket? 

Bonczók Zoltán: Pár kivétellel még nem találkozott soha személyesen az egész csapat, viszont folyamatosan online tartjuk a kapcsolatot a Discord szerverünkön. Az új tagok mind a közös érdeklődésnek köszönhetően csatlakoztak, volt, aki rendszeres kommentelő volt és úgy barátkoztunk össze, volt, aki pedig az oldal ”Vendégblogger” felhívására jelentkezett.

A Spacejunkie.hu Magyarország legnaprakészebb űrkutatással kapcsolatos weboldala, így nyilván nagyon sok időt, és energiát fektettek az oldal működtetésébe. Hogyan zajlik a munka? Ki milyen feladatköröket lát el? 

Lohonyai Győző: Szerencsére a mostani Spacejunkie ökoszisztéma már nagyon sok automatikát tartalmaz, így a jelenlegi üzemeltetést már inkább a felmerülő hibák javításai alkotják. A srácok megírják a híreket / élő közvetítéseket, időzítik és már minden meg is van. Ami a fejlesztéseket illeti, az már más tészta. Célunk, hogy a fejlődés folyamatos legyen, ebben sosem lesz megállás. Itt nem létezik olyan, hogy jó az úgy, ahogy van. Ha nem haladsz, lemaradsz. A másik feladatom a marketing egy része, itt néha tudathasadásos állapotba kell kerülni, hogy a sok tagadó és nem tagadó közt sikeresen lehessen lavírozni.

Bonczók Zoltán: Igen, rengeteg időbe telik az oldal szerkesztése, amit mindannyian munka mellett, szabadidőnkben csinálunk. A munkát szintén a Discord szerverünkön koordináljuk, nagyjából mindenkinek megvan a maga szakterülete, de általában az ír az adott témáról /szerepel a Youtube-csatorna műsorában, aki éppen ráér. Szabolcs főképp a Youtube-csatornát szerkeszti, Győző pedig a honlap IT hátterét biztosítja, illetve marketing kérdésekben is tanácsot ad. Dávid a Youtube mellett a SpaceX-féle Starship hírekért felelős, Zoli NASA és orosz űrhíreket, Bence főképp európai és kínai űrhíreket, Tomi pedig főleg űrszondákkal kapcsolatos írásokat készít. Benedek az írások mellett kreatív dolgokban is segíti a csapatot.

Mik azok az űrkutatással kapcsolatos területek és projektek amelyeket jelenleg figyelemmel kísértek? 

Szabó Bence: Rengeteg projektet kísérünk figyelemmel a világ minden tájáról. Főszerepben általában a SpaceX és egyéb magánvállalatok törekvései vannak, ugyanis ők diktálják a lehető leggyorsabb tempót az űriparban, és mindig van valami újdonság, amiről be lehet számolni. Emellett részletesen írunk az ISS-program fejleményeiről, de még az orosz és kínai űrprogram híreiről is. Fontosnak tartjuk, hogy minden űrhajózási területről szállítsuk a híreket, ugyanis a világ minden táján egyre nagyobb szerepe van az űrkutatásnak, és ez alól Magyarország sem kivétel: idén indult el hazánk negyedik műholdja a világűrbe, aminek felbocsátását élőben közvetítettük, de írásos formában is beszámoltunk a hazai sikerről.

A csapatmunka során, hogyan oldjátok meg a tagok közti távolságokat? 

Oláh Tamás: Dávidon és Zolin kívül mindenki más városban él, emiatt többségünk még nem is találkozott személyesen. Ennek ellenére napi szinten kommunikálunk egymással, különböző online felületeken, de leginkább Discord-on. Itt szoktuk megbeszélni ki miről szeretne írni, milyen ütemezéssel. Emellett baráti eszmecseréket is folytatunk, tehát a virtuális tér nem csak a csapatmunka során jelent segítséget, hanem általánosságban is érdekes és vicces beszélgetések szoktak zajlani különböző témákban és nem csak a csapaton, hanem az egész közösségen belül.

Mik a hosszú távú céljaitok? 

Nagy Szabolcs: Szeretnénk hosszútávon minél több ember érdeklődését felkelteni az űrutazás iránt. Ezt egyrészt a Spacejunkie weboldal folyamatos és naprakész híreivel szeretnénk elérni. Másrészt a youtube csatornánk egy olyan interaktív felület, ahol élőben tudunk fontos eseményeket, rakétaindításokat közvetíteni, miközben a nézők kommunikálhatnak velünk és a többi nézővel a chat részben. Így sokkal közvetlenebb az élmény, kevésbé van televízió hatása az adásainknak. Nem titkolt szándékunk, hogy a magyarul beszélő embereknek mi szeretnénk élőben közvetíteni, amikor az emberiség ismét visszatér égi kísérőnk felszínére!

Mit tanácsoltok azoknak a fiataloknak, akik érdeklődnek a világűr iránt? Melyek azok a felületek, ahol nyomon követhetik az aktuális űrkutatással kapcsolatos eseményeket? 

Szalipszki Benedek: Keressenek ezzel foglalkozó oldalakat, szakköröket, olvassanak, nézzenek dokumentumfilmeket, videókat. Ha valaki szeret Facebookozni, keressen ilyen témájú csoportokat, akad néhány nagyon jó. Sok felület alkalmas erre. Facebookon osztanak meg a legtöbben ilyen híreket, így az lenne talán a legcélszerűbb – bár néhány oldal elképesztő ostobaságokat szokott posztolni, amit érdemes lenne inkább elkerülni. Ilyen szempontból nagyon jó platform még a Twitter, sok hasznos dolgot lehet találni ott is. Természetesen a YouTube mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Mi az, ami miatt vonz Titeket a világűr? 

Tamási Dávid: A világűr összeköt mindenkit, és talán egyszer minden ellentét feloldódik még a maradék meglévő közül is, ami itt a Földön tapasztalható. Ha valaki az űrből lenéz a bolygónkra, akkor utána más szemmel jár akár itt a Földön is, átértékeli az egész létezést talán. Én kis korom óta bámultam a csillagokat, és próbáltam felfogni azt az elképesztő és hihetetlen tényt, hogy végül is mindannyian csillagporból vagyunk, és az űrből származunk.

Bonczók Zoltán: A világűr az egyetlen hely, ami egyesítheti a Föld államait, és az egész emberiségért dolgoznak az űrhajósok. Egy új bolygóra lépés (pl: Mars), vagy a világűr felfedezése olyan cél, ami a világon bárkinek inspirációt jelenthet kortól, nemzetiségtől, vallástól, egy szóval mindentől függetlenül.

Lohonyai Győző: Az én természetem lételeme a szabadság. Az ember elméjén kívül a világűr az ahol szintén nincsenek határok és testesíti meg a teljes szabadságot.

Szabó Bence: Sokáig nem érdekeltek a világűr rejtélyei. Legelőször amatőrcsillagászattal foglalkoztam, saját távcsővel kémleltem az eget, csillagokat és a bolygókat. Aztán felvetődött bennem egy kérdés: hogyan lehet oda eljutni? Itt kezdődött nálam minden, ami űrutazással kapcsolatos. Számomra leírhatatlanul király érzés azt látni, hogy bátor emberek egy hatalmas, robbanóanyaggal teli rakéta tetejére szíjazva elképesztő sebességekkel utaznak a világűrben, és megélhetjük majd azt a napot, hogy egy másik bolygó felszínén is lábnyomokat hagyhatunk.

Oláh Tamás: Engem leginkább a Voyager-1 űrszonda „Halványkék pötty” (Pale Blue Dot) nevet viselő fotója nyűgözött le és Carl Sagan vele kapcsolatosan írt mondatai. A világűr végtelenjét és erejét nem igazán tudjuk hova beilleszteni hétköznapi életünkbe, ilyen tekintetben egy burokban élünk és csak nagyon kevesen tapasztalhatták meg, milyen a Földünkön kívül. Azonban napjainkban ez egyre közelebb kerül hozzánk, emiatt rendkívül izgalmas látni az űripar rendkívüli fejlődését a zseniális mérnöki megoldásokkal.

Szalipszki Benedek: Nekem ez egy nagyon régi dolog, valamikor óvodás koromban kezdődött. Az igazat megvallva erre a kérdésre nem tudok mit mondani. Csak úgy jött.

Nagy Szabolcs: Az emberiség örökös álma az volt, hogy a csillagok közé eljusson. Az oda vezető út rögös, de hasonlóan az új kontinensek meghódításakor, ezek a felfedezők az ismeretlen meghódítására készülnek és számunkra felfoghatatlan mértékű kockázatot vállalnak, akár az életük kockáztatása árán is. Szeretném még megérni, hogy a Holdon és más bolygókon permanens bázisokat létesítsünk, erre pedig talán nagyobb az esély, mint eddig bármikor az emberiség történelme során. Ez pedig nagyon izgalmas!

Még egyszer szeretném megköszönni az interjút a Spacejunkie csapatának, és minden űrkutatás iránt érdeklődő figyelmébe ajánlanám a Spacejunkie.hu weboldalát, facebook- és instagram oldalát, ahol nap, mint nap újabbnál újabb érdekes hírekkel, közvetítésekkel, és fotókkal találkozhatnak az érdeklődők. 

 

Hívókép forrása: spacejunkie.hu

EnglishGermanHungarian