[metaslider id="9331"]
ver

„A verés elől el lehet bújni, a szavak elől nem” – A verbális erőszak

A közelmúltban az egykori általános iskolámban jártam, ahol egy nagyon érdekes kiállításra lettem figyelmes. Az iskola aulájában egy fotókiállítás mutatta be a verbális erőszak következményeit. Richard Johnson kanadai fotóművész sminkmesterek segítségével szemléltette, mire képes a szóbeli abúzus. 

Mi a verbális erőszak?

A szóbeli erőszak során az elkövető fél nem alkalmaz fizikai erőt: a másik önértékelését pofonok vagy ütések helyett szavakkal rombolja le. Nem kíváncsi a másik véleményére, hanem saját igazát akarja mindenáron bebizonyítani, és így a másik fölötti uralmát biztosítani. 

A szóbeli bántalmazás célja

A vita tárgya nem lényeges, helyette a viselkedés milyensége a fontos: a másik összezavarása, manipulációja, az erő és hatalom egyenlőtlen eloszlásának fenntartása céljából. A cél nem a konfliktus megoldása, hanem a verbális abúzus során az agresszív fél hiányzó önbecsülését kompenzálja a másik szóbeli bántalmazásával, hogy kontrollt szerezzen fölötte.

A kiállításról

A kiállítás egy projekt keretében jött létre, amelynek célja, hogy bemutassa a szóbeli bántalmazás erejét, és beszélgetést kezdeményezzen az efféle bántalmazás és a zaklatás problémáiról. A képeken látható gyerekek, kamaszok, fiatal felnőttek arcán, nyakán ütésnyomokat hoztak létre a sminkesek, és olyan szavakat írták az ütésnyomok közepére, amelyek az áldozatok számára leginkább bántóak voltak: lotyó, lúzer, fogyatékos, dagadt stb. Nagyon megrázó volt számomra a látvány.  

ver

Napjainkban is sokszor halljuk, amint becsmérlő megjegyzéseket tesznek valakire például az iskolában, az öltözőkben, a buszon, a boltokban vagy a munkahelyen és nem is gondolunk bele, hogy ezek a megjegyzések mennyire össze tudják törni az ember önbecsülését. Soha nem lehet tudni, mely szavak lehetnek a legbántóbb hatással a másikra. Nem szabad szemet hunyni a verbális erőszak felett, hiszen életre szóló traumákat szenvedhet el, aki ki van téve egy bántalmazó kapcsolatnak. A kiállítás célja a társadalom informálása, ezenkívül a diákok, felnőttek figyelmének felhívása, a gyerekek érzékenyítése a verbális bántalmazást elszenvedőkkel kapcsolatban. Fontos, hogy a társadalomban kialakuljon az a fajta megértés és szolidaritás, amely a bántalmazó magatartást egyértelműen elutasítja, és a szóbeli abúzust elszenvedő áldozatok felé pedig empatikus, támogató magatartással fordul. Továbbá tudatosítani szükséges a bántalmazást elszenvedőkben és azokban is, akiknek erről tudomásuk van, hogy merjenek segítséget kérni. 

A szóbeli erőszak típusai

1. Titkolózás

Ennek a típusnak a lényege valamilyen információ, érzelem vagy gondolat megosztásától való tartózkodás. A másik személy felé érzett empátia, a saját érzelmek, gondolatok kifejezésének hiánya egyértelmű jelként utal a verbális bántásra. Pl: Elmentem focizni. vagy A kulcsok az asztalon vannak.

2. Leértékelés

Ebben az esetben az erőszaktevő megpróbálja a másik élményeit, érzelmeit megkérdőjelezni, a verbális erőszak áldozatát pedig túlérzékenynek feltüntetni, aki képes apróságokból ügyet csinálni. Néhány példa: Mindent felfújsz., Bolhából elefántot csinálsz., Nem érted a viccet.

3. Viccként tálalt szóbeli bántalmazás

A bántalmazó valamilyen sértő dolgot viccbe csomagol, így például a másik kinézetét, kompetenciáját vagy intellektuális képességeit kétségbe vonja, majd kijelenti, hogy csak vicc volt. Ha a bántalmazott erre úgy felel, hogy „Nem vagy vicces”, akkor a megbántott fél humorérzékét fogja ócsárolni, vagy azzal vádolja, hogy megint vitatkozni akar. Pl: Hajtsd oldalra a fejed, hogy összegyűljön a két agysejted, és mondd el mit szeretnél., Mi mást várhatnék egy nőtől?!

4. Lekicsinylés, bagatellizálás, leszólás

Ilyenkor a szóbeli erőszak alkalmazója a másik tetteit, vágyait, érzéseit lényegtelenné teszi pl. a munkáját, nehézségeit, az általa választott ételt, időtöltést, vagy az öltözködési stílusát. Ez a fajta abúzus nehezebben észrevehető.

5. Megfélemlítés

A fenyegetés meglehetősen gyakori szóbeli bántalmazási forma. Lehet teljesen nyilvánvaló és áttételes is. Közvetlen pl. Ha nem csinálod, amit mondok, elhagylak., Csináld, amit mondok, vagy nagyon dühös leszek. 

verA bántalmazás leggyakoribb okai

A bántalmazók maguk is gyakran szenvednek alacsony önbecsüléstől, személyiségzavartól, őket is bántalmazták vagy ez volt a családi minta.

Jogi következmények

Ha a családon belüli verbális erőszak gyermekkel szemben valósul meg, akkor ez azt is eredményezheti, hogy a bántalmazó kapcsolattartási jogát a bíróság vagy gyámhatóság a gyermek érdekében korlátozhatja vagy megvonhatja. Ezen kívül sor kerülhet a szülői felügyeleti jog szünetelésére, továbbá megszüntetésére is. Büntetőeljárás esetén a bűnösség megállapítását vonhatja maga után a családon belüli erőszak. A bántalmazó megvalósíthatja pl. a kiskorú veszélyeztetése, kapcsolati erőszak, akár a testi sértés törvényi tényállását.

Összegzés

A verbális erőszak ugyanolyan maradandó nyomokat hagy az emberben, mint a testi erőszak. Nemcsak a test, hanem a lélek is sérülékeny. Richard Johnson kanadai fotóművész a verbális erőszak sérüléseit látható formában jelenítette meg képei segítségével. Nagyon fontos, hogy tiszteljük embertársainkat, még szóban se tegyünk bántó megjegyzéseket. Áldozatsegítő Szolgálatot minden megyei kormányhivatal működtet, ezeken a helyszíneken bárki segítséget kérhet. A következő videó valósághűen szemlélteti a verbális erőszakot megvalósító bántalmazást, sértegetés és parancsolgatást.

Forrás1

Képek: kiemelt kép, kép1, kép2

EnglishGermanHungarian