[metaslider id="9331"]
bőr

A titkos fegyver arcbőrünk egészségéhez – A fényvédők

Ahhoz, hogy magabiztos megjelenésünk legyen, fontos, hogy kívül-belül elégedettek legyünk magunkkal. A külsőnkhöz hozzátartozik bőrünk egészsége is, hiszen hatalmas magabiztosságot tud adni, ha arcunk makulátlan állapotban van.  Ehhez a rendszeres és tudatos ápolása szükséges.

Ma már egyre elterjedtebb a tudatos, otthoni bőrápolás. Egyre több hozzáértő osztja meg bevált praktikáit, azokat a termékeket, amelyek egyes bőrtípusoknak tökéletes lehet, vagy óva intenek minket bizonyos összetevőktől.  

A tudatos bőrápolás „elterjedésével” vált egyre és egyre népszerűbbé a fényvédők használata. 

Miért elengedhetetlen a fényvédő télen is, nyáron is?

Sokszor bele sem gondolunk abba, hogy az utcán mennyi „láthatatlan” káros hatás éri a bőrünket, az ilyen negatív tényezők főként a környezetszennyezés miatt alakultak ki. De a nap természetes sugarai, amelyek az UV-sugárzást is kibocsátják, arcbőrünkre épp akkora veszélyt jelentenek, mint a nyaralás során szerzett leégések. 

A Földet érő napsugarak 5%-át UV-sugarak teszik ki. Az UV-sugarak közül az ózonrétegen áthatolva a Föld felszínét UVA és UVB sugarak érik el. Az UVA sugarak, amelyeket bőröregítő sugaraknak is szokás nevezni minden időjárási körülmények között jelen vannak, így a legfelhősebb időkben is bőrünk nagy ellensége, mivel ezek a sugarak bőrünk legmélyebb rétegeibe képesek behatolni és ezáltal jelentős bőrkárosodást tudnak okozni. Az UVA sugarak a bőr támasztó szerkezetét roncsolják, így a kollagén és elasztin rostok felépítését változtatja meg, ezzel a ráncosodási folyamatokat gyorsítja. Az UVA sugarak pigmentációs rendellenességeket kialakulását is előidézhetik, a bőrrák kialakulását is segíthetik, illetve a napallergia kialakulásában is jelentős szerepük van. Az UVA sugárzással ellentétben az UVB sugárzás nem tud az üvegen vagy a felhőkön áthatolni, de napfényes időben a barnuláson túl súlyos leégést, napallergiát okozhat és ez a sugárzás ugyanúgy közrejátszhat a bőrrák kialakulásában.

bőr

Az UV-sugarak hatása miatt a nyári napsütéses, kánikulás időszakokban ajánlott, hogy a fényvédőt kétóránként kenjük fel újra, a reggeli készülődés alkalmával pedig a smink alá vigyük fel a terméket.

Milyen fényvédőt érdemes választani bőrünknek megfelelően?

A különböző bőrtípusok különféle módon reagálnak az UV-sugarakra; vannak, akik akár öt perc alatt képesek vörösre égni, de akadnak olyanok is, akik egész nap kint vannak, mégis alig látszik rajtuk a barnulás jele. A bőr nappal szembeni reakcióit különböző fototípusokba sorolhatjuk:

Az első kategóriába azok tartoznak, akik egyszerűen képtelen lebarnulni, szinte azonnal leégnek (általában vörös hajúak és szeplősök).

A második csoport tagjai világos bőrűek, így könnyen leégnek, de estére sokszor bebarnul a bőrpír. 

A harmadik fototípusba azok tartoznak, akik nagyon könnyen lebarnulnak. 

A negyedik csoportba az úgynevezett kreol bőrűek tartoznak, ők nem égnek le, jellemzően csak lebarnulnak.

Az ötödik kategória tagjai barna bőrűek, ők a napozással mély barna színt tudnak elérni. 

A hatodik fototípust a fekete bőrűek alkotják.

A fototípusok alapján ajánlott, hogy minél világosabb a bőrünk, annál nagyobb faktorú terméket válasszunk. 

bőr

A faktorok körében is két csoportot állíthatunk fel; van amelyik kifejezetten az UVB, van amelyik az UVA sugárzással szemben nyújt védelmet.

SPF – sun protection factor 

Az SPF, napvédő faktor az UVB sugárzás mérésére szolgáló rendszer. Négy fokozatot különböztethetünk meg, az alacsony SPF 6-10, a közepes 15-25, a magas 30-50, a nagyon magas SPF 50+-os faktorral rendelkezik. Az SPF szám megmutatja, hogy mennyi időt tölthetünk a napon leégés nélkül.

PPD – president pigment darkening

A PPD, tartós pigmentáció az UVA sugarak elleni védőképesség mérésére alkalmas. Funkcióját tekintve hasonlóan működik, mint az SPF. Fontos, hogy mindenfajta fényvédőt egyenletes mennyiségben vigyünk fel bőrünkre.

Alapanyagok, textúrák

A legfontosabb, hogy megtaláljuk a számunkra tökéletes fényvédőt, ehhez rengeteg terméket kell kipróbálnunk, de ahhoz, hogy legyen valamilyen kiindulópontunk, tisztában kell lennünk azzal, milyen terméket keressünk a drogériák, patikák polcain; ismernünk kell az alapanyagokat és azt, hogy milyen textúrák léteznek. 

A fényvédők esetében különbséget tehetünk kémiai és fizikai fényvédők között. A fizikai fényvédők esetében a hatóanyagok leggyakrabban a cink-oxid, és a titánium-dioxid, az ilyen termékek az UV sugarak 95%-át elnyeli, ezzel „hatástalanítja”, a maradék 5%-ot pedig visszaveri. A kémiai fényvédők hasonló metódussal dolgoznak, azonban ezek az UV sugarak 100%-át nyelik el. Tipikus alapanyagai: avobenzone, homosalate, octinoxate és oxybenzone.

Néhány fizikai fényvédő:

bőr

A legnépszerűbb kémiai fényvédők:

bőr

A megfelelő faktor és alapanyagok kiválasztása után már csak azt kell eldöntenünk, hogy milyen textúrával szeretnénk dolgozni. Léteznek krémes állagú, stiftes, spray-s kiszerelések. Van olyan fényvédő, ami a végeredmény tekintve mattító hatású, de létezik néhány fényes finisű termék is.

A krémes állagú fényvédők tökéletes választás lehetnek a reggeli rutin során, amikor a mindennapi sminkünk alá viszünk fel egy réteg fényvédőt.

A rendszeres újrakenések során, esetleg utazás közben kényelmesebb és egyszerűbb a stiftes vagy spay-s termékek használata.

 

Források: 1, 2, 3

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian