[metaslider id="9331"]

A tetoválás extrémebb alternatíváiról…

Az önkifejezés egy nagyon fontos fogalom az emberek életében, melynek „eszközei” nagyon is sokrétűek. A mai cikkemben a tetoválások lesznek a középpontban, azon belül is az extrémebb módjai, alternatívái. Napjainkban nem ritka jelenség az, hogy az emberek bőrét különböző minták, feliratok borítják, melyek főként színekben gazdagok, illetve feketék is lehetnek. A legkülönbözőbb formákban és stílusokban jelennek meg ezek a bőr felszínén. Régebben nem volt ennyire elterjedt szokás a tetoválások varratása, az embereknek szűkebb rétege élt vele, mint ma, valamint főleg a börtönök vonatkozásában merült fel. Mivel nincs két egyforma ember, így nem található két olyan tetováló, akinek a munkája egyezne a másikéval.  

TETOVÁLÁSRÓL ÁLTALÁBAN 

Természetesen az ok, hogy miért varrat magára valaki egy mintát, az teljesen szubjektív. Napjainkban már van lehetőség a tetoválás eltávolítására, viszont az is időt és energiát vesz igénybe, így hát egy tetoválás kiválasztása a legtöbb esetben nagy döntésnek bizonyul. Mi buzdíthatja az embereket erre? Elsősorban az, hogy az egyén tetszését elnyeri valami, legyen az egy kép, egy idézet vagy egy szöveg: a lehetőségek tárháza végtelen. Sokszor nyilatkoznak úgy azok az emberek, akik viselnek magukon akár csak egy tetoválást is, hogy ha rákap valaki az ízére, akkor nehéz a folytatásnak ellenállni. Itt jön szóba az önkifejezés, mint motiváló erő, illetve a másoktól való differencia megteremtése. Az egyéniség bemutatására is szolgálhat. Nem kevés példa van arra, hogy emlékeket tükröznek a tetoválások, különböző életeseményeket, fontos dátumokat, amik akár a múltra, a jelenre, valamint a jövőre vonatkozhatnak. Ahány ember, annyi alternatíva, hisz itt ténylegesen csak a képzelet szab határt. Mivel jár egyfajta „fájdalommal”, ami szintén nagyon individuális, ezért ez is adhat egy indokot a tetoválás elkészíttetéséhez;  az egyén kibírja ezt az érzést, átéli és ezzel feszegeti a határait, akár kilép a komfortzónájából. Lázadásként is értelmezhető, sőt, egy gyors elhatározás végeredményeként is előfordulhat.

A különböző törzsek és etnikumok tekintetében is nagy jelentősége van a tetoválásnak. Része lehet a férfivá válás folyamatának, tükrözheti azt is, hogy az egyén melyik törzshöz tartozik, vagy a társadalmi rangját, nem beszélve a díszítő funkciójáról, illetve misztikus töltöttségéről.  

tetoválásA HEGTETOVÁLÁS

A hegtetoválás a dél-afrikai, illetve pápua-újguineai és más Óceánia területén őshonos törzsektől származik. Európában az 1980-as évek után tűnt fel. A hegtetoválás már első hallásra is elég ijesztően hathat. Kétféle eljárással valósítható meg ez a művelet, metszéssel és égetéssel. A metszésnél eltávolítják a bőrt, lenyúzzák a hámréteget. Ezután következik a heg elszíneződése, majd végeredményként megjelenik a kívánt minta. Amikor égetéssel történik az eljárás, akkor egy felhevített acéllapot használ a készítő. A heg, miután meggyógyult, ki fog dudorodni. 

A legtöbb ember nagyon idegen és elrettentő szokásként tekint a hegtetoválásra, de a törzsi kultúrákban teljesen más jelentőséget tulajdonítanak ezeknek az eljárásoknak, számukra nagyon fontos momentuma az életnek. A hovatartozást is megtestesítheti, így nem kérdés, hogy egy szűkebb csoporthoz való kapcsolódás jelképeként vállalják ezt a fájdalmat a törzsnek a tagjai. 

Természetesen fenyeget egy óriási veszély, a sebek elfertőződése. Ezek az eljárások nyílt sebet fognak ejteni a bőrön, így, ha nem sterilek az eszközök, illetve a környezet, amiben készülnek a hegtetoválások, könnyen gond adódhat a műveletből. A hegnek négy-nyolc hét a gyógyulási ideje, ez alatt sajnos a fertőzés veszélye fennmarad, nem beszélve a vírusokról, amik megtámadhatják az egyént. 

A SZEMGOLYÓ TETOVÁLÁS

A szemgolyó tetoválása egy jóval nagyobb lépés annál, mintha csak a bőrünk felületéről beszélnénk. Problémák ott is adódhatnak, viszont a szem egy olyan érzékszerv, aminek veszélyeztetése óriási károkat okozhat egy ember életében. A szemtetoválásnál a cél az, hogy a szemfehérjének egy új színt kölcsönözzenek. Ha más nem, ez egy igazán extrém alternatívája a tetoválások tárházának. Nem kevés hátránya lehet, így jó ismerni az esetleges következményeit. Ezt az egyén nem tudja eltávolítani, illetve a vakság veszélye is fennállhat, nem beszélve arról, hogy ha az eljárás rosszul sikerül, a szemgolyó elvesztése is lehet az ára. A fertőzés lehetősége itt is felütheti a fejét. 

UV- TETOVÁLÁSOK

Manapság már egyre újabb és újabb lehetőségek jelennek meg, amikkel az emberek díszíthetik bőrüket. Az UV- tetoválásról fontos tudni, hogy láthatóvá csak UV- fényben válik, tehát sötétben nem világít. A különleges UV-ben világító festék, amit ennél a tetoválásfajtánál használnak, hígabbnak minősül, mint a megszokott tetováló festék. A bőr nem mindig fogadja be az agyagot, így van olyan, hogy sajnos meg kell válni a mintától. A tetoválásnak időre van szüksége ahhoz, hogy láthatatlan legyen UV-fény hiányában. Szórakozóhelyeken könnyen észrevehetők. 

A világban senki sem ugyanolyan. Mind a külső, mind a belső értékek tekintetében nagy a differencia két ember között, így ennek a következménye az is, hogy az önkifejezés egyénenként más formában és stílusban fog megvalósulni. A világba ez visz színt és különbözőséget. Nem kell elfogadnunk mindenki választását, kinézetét, önkifejezésének módjait, de tisztelni kell azt. Kultúránként, országonként változnak az emberek szokásai, ami valaki számára elrettentő, az másnak az életét megváltoztató jelenség lehet. Cselekedjünk úgy, ahogy szívünk diktálja, de mindig legyünk tisztában tetteink következményével, védjük testünket és ügyeljünk a biztonságunkra, illetve egészségünkre. 

források:1,2,3,4,5
kép:1,2

EnglishGermanHungarian