[metaslider id="9331"]

A természet és a víz közelsége: a balatonfűzfői sétány

Mindannyiunk fejében megfordul egy nehéz nap előtt, közben vagy végén, hogy milyen jó is lenne kiszakadni a megszokott hétköznapokból, az unalmas, stresszes dolgokat hátrahagyva eltöltetni egy kis időt a természetben. Nagyon sokan döntenek úgy, főleg nyáron, hogy leutaznak a Balatonra egy hétvégére, vagy akár egy hétre, hogy kicsit kikapcsolódjanak. Rengeteg népszerű hely van a tó körül, de akik kicsit nyitottabbak egy kellemes sétára egy gyönyörű környezetben, azoknak az egyik legmegfelelőbb választás a balatonfűzfői sétány.

A közel három kilométer hosszú szakasz összeköti a város két strandját, a tobruki valamint a Fövenystrandot (vagy ahogyan a lakosok nevezik régi nevén, a 21-est). Az előbb említett strandtól indulva utunk egy hídon át kezdődik, ahonnan gyönyörű rálátást kapunk a Balaton vizére, valamint a csatornára, ahonnan horgászok és kisebb vitorlások indulnak útjukra. A hídon átérve utunkat folytatva az erdő és a csatorna mellett növő bokrok között egy kis, fedett biciklis pihenőhöz érkezünk, amely remek hely egy nyugodt piknikhez. Innen lehetőségünk nyílik kicsit közelebbről is megcsodálni a tájat, ugyanis, ha a mellette lévő, náddal ölelt stégen végig megyünk, meseszép kilátásunk nyílik a Balatonra. A tóba nyúló stégről láthatjuk a túlsó parton zakatoló vonatokat, a tőlünk balra lévő kikötőt, valamint tökéletes közelségből a hullámzó vizet.

A kis kilövőtől továbbmenve hosszú ideig élvezhetjük a zöld környezetet, ugyanis utunkat erdő, néhol pedig nádas kíséri végig. Megpillanthatjuk a vaddisznók kedvelt dagonyázó helyeit is, valamint a nagy BOB feliratot. Az út végén egy kis edzőparkhoz érkezünk, amely a sportolni vágyóknak nyújt remek lehetőségeket. A kikötő mellett elhaladva mindenképpen muszáj vetnünk egy pillantást a vízre, amely olyan csodálatos harmóniában áll a tájjal, hogy kár lenne elmulasztanunk ezt a látványt.

Utunkat a kikötőbe vezető utat és a vasútállomást elhagyva jobbra folytatjuk, ahol a vízparti sétány ki van alakítva. Az út ezen szakaszán rengeteg lehetőségünk nyílik, hogy leüljünk egy padra és csak csodáljuk a természetet és élvezzük a napsütést. Ugyan kilátásunkat a nádas részben korlátozza, de ez semmit sem ront az élményből. Néhanapján a sétány ezen szakaszán fákon ugráló mókusokat, valamint teknősöket is megpillanthatnak a szerencsésebbek. Az autósútra kiérve egy újabb kikötő, valamint egy étterem mellett haladunk el, ahonnan a kiáradó finom illatok révén garantáltan el fogunk gondolkodni egy étkezés beiktatásán.

Ahogy a táblák is mutatják, újból jobbra letérve halad tovább a parti sétány. Az út ezen részén kialakítottak a gyerekek számára egy jól felszerelt játszóteret, így számukra a szórakozási lehetőség is garantált, miközben a szabadban vannak. A sétány ezen szakasza már olyan szinten vízközeli, hogy akinek kedve támad hozzá, az akár a köves útról is tud horgászni a kis öblökben. Nem lenne hazugság azt állítani, hogy az egyik leggyönyörűbb része ez a kirándulásnak, hiszen ezeknek az öblöknek, valamint a nem túl sűrű nádasnak köszönhetően a kilátásunk a tóra meseszép. Mindenképpen érdemes készíteni pár képet innen, hiszen a víz felszínén megcsillanó napsugarak látványát meg kell örökíteni, hogy aztán a borongós őszi napok során visszagondolhassunk arra a jó időre és szép délutánra, melynek emléke melegséggel fog eltölteni minket.

Utunk a Fövenystrand melletti nyílt részen és a strandbüféknél ér véget. Ugyan az itteni partrész a sporteszközök vízre tételének helyéül szolgál, mégis rengetegen használják fürdőzésre vagy napozásra. Ezeken túl kedvelt kutyás találkozó- és barátkozóhely gyanánt is szolgál, a kiskedvenceink örömteli játéka kárpótol bennünket az összes csínytevésükért. A Balatont talán innen lehet belátni a legjobban, hiszen a nádastól megtisztított részek teret engednek a gyönyörű kilátásnak. A három kilométeres túra megtétele után pedig mindenkinek jár egy jól megérdemelt lángos vagy hekk egy nagy pohár sörrel, amit a strand büféiben tudunk megvenni.

Ha valaki nem szeretné a nyári hőségben végig járni az utat, az az év bármely másik hónapjában meglátogathatja. Ősszel az erdő színes köntösbe vonul, amely által megcsodálhatjuk a természet egy másik, gyönyörű arcát, télen a hóval tarkított fák és a befagyott víz ejt ámulatba bennünket, tavasszal pedig a természet éledése ad nekünk felfrissülést. Akár biciklivel, akár kutyával, akár gyalog, a sétány megtétele biztosan kikapcsol és jóleső érzéssel tölt el mindenkit, hiszen a hétköznapi gondokat egy ilyen környezetben garantáltan elfelejtjük.

EnglishGermanHungarian