[metaslider id="9331"]

A teázás hagyománya a világ körül

Ma a tea a világon a második legtöbbet fogyasztott ital a víz után, és az édes török teától a sós, vajas tibeti teáig, majdnem annyi elkészítési módja van, mint ahány kultúra létezik a Földön. De mi a tea története és milyen kulturális szokások, hagyományok övezik a teafogyasztást szerte a világon? Cikkemben ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni nektek.

A teázás története

A teafogyasztás történetének és történelmének megismeréséhez természetesen Keletre, az ókori Kínába kell visszautaznunk gondolatban. Egy hosszú nap során Shennong, az isteni földműves az erdőt járva ehető magvakat és növényeket keresett, és véletlenül 72 alkalommal megmérgezte magát. Mielőtt azonban a méreg végezhetett volna vele, egy levél röppent a szájába. Ő megrágta kicsit és feléledt tőle, így fedeztük fel a teát. Vagy legalábbis így szól egy ősi legenda. A tea valójában nem gyógyítja a mérgezést, de Shennong, a kínai mezőgazdaság mitikus felfedezőjének története, rávilágít a tea ősi Kínában betöltött jelentőségére. Archeológiai leletek azt sugallják, hogy itt már 6 000 évvel ezelőtt termesztettek teát, vagyis 1500 évvel a gízai piramisok megépítése előtt. Az eredeti kínai teanövény megegyezik a világon ma mindenhol termesztett fajtával, eredetileg mégis teljesen máshogy fogyasztották. Zöldségként ették, vagy zabkásába főzték. A teát 1500 évvel ezelőtt kezdtük evés helyett meginni, amikor rájöttek, hogy hőhatás és nedvesség kombinációjával változatos és összetett ízeket lehet a zöld levelekből előcsalogatni. Az elkészítési módok több évszázados csiszolása után, bevett módszer lett a tea hevítése, adagokra csomagolása, porrá őrlése, és forró vízzel elegyítése, így készült a muo cha vagy matcha nevű ital. A matcha olyan kedvelt lett, hogy kifejlődött az ősi kínai teakultúra. 

Teázás  a világ körül

Kína

Ahogyan azt a hagyományoknál olvashattátok, a kínai teakultúra olyan hagyományokkal rendelkezik és ezáltal napjainkban is olyan fogyasztási szokásokkal, amiket nehéz lenne ilyen röviden összefoglalni. Kínában előszeretettel fogyasztanak fekete, zöld és fehér teákat, valamint fermentált teákat is, de a legnagyobb jelentősége a matcha teának van.

Anglia

Az Egyesült Királyság az ötórai teájáról híresült el, és Kína után a második legnagyobb teázási történelmével rendelkezik. A britek évente több, mint 6 kg teát fogyasztanak. Jellemzően tejjel, cukorral és néha citrommal fogyasztják a teájukat. Igen tanulságos szerintem, hogy az ötórai teának napjainkban is nagy szerepet tulajdonítanak, és sokak napjának ad keretet, hogy az ebédszünet mellett ott van a teázásra szánt idő, amikor egy kicsit fellélegezhetnek és magukra is oda tudnak figyelni egy meleg tea társaságában.

Írország

Írországban a legkedveltebb tea az Earl Grey, vagyis a fekete tea. Az írek naponta átlagosan 4 csésze teát fogyasztanak el.

Marokkó

A világ második legnagyobb teafogyasztója. A legnépszerűbb teák itt a zöld teák, valamint a menta tea. Különleges helyi szokás, hogy a teát úgy szolgálják fel, hogy megpróbálják minél magasabbról önteni, ami így habot képez a pohárban. Ezáltal a teázás nemcsak hagyomány, de akár egy kihívás is lehet.

Törökország


Nem csak a kávéfogyasztásnak van nagy kultusza, de ezáltal a teázásnak is, annak ellenére, hogy a teafogyasztás kultúrája csupán a 20. században tört be a térségbe. Törökországban évről-évre nő a teafogyasztás, a lakosság évente mintegy 16,6 font teát fogyaszt. Rendszerint üvegcsészében szolgálják fel a teákat, hogy a fogyasztó láthassa a színt is.

Magyarország

Hazánkban a teafogyasztás története nagyjában a 19. század elején kezdődött meg, amikor a kereskedők behozták a különféle fekete és zöld teákat. A ceyloni fekete tea azonban leginkább a 20. század második felében vált népszerűvé.
Magyarországon a teafogyasztásnak azonban még napjainkban sincs akkora kultúrája, mint más országokban, bár egyre többen keresik a minőségi teákat és a különleges elkészítési módokat is.

Összességében a teafogyasztás napjaink szerves részévé válhat, hiszen számos jótékony hatása van, és egyes teák, (mint például a matcha tea) megközelítőleg annyi koffeint tartalmaznak, mint egy pohár presszó. A teázás nemcsak az esős, hideg, takaróba burkolózós napokat tudja feldobni, hanem egészen művészetté tud válni azoknak, akik érdeklődnek iránta.
Beülni egy kávézóba a barátainkkal, vagy akár csak meglepni magunkat egy specialty teával szintén a self-care (öngondoskodás) egy módja, hiszen ilyenkor is minőségi időt töltünk magunkkal és a barátainkkal, ezzel is megtiszteljük a testünk és a lelkünk.

 

Források: 1, 2 

EnglishGermanHungarian