[metaslider id="9331"]
valentin

„A te Valentinod.” – Az ókori Rómából származik?

A Valentin-napot a szerelmesek február 14-én ünneplik minden évben. Ilyenkor minden piros és rózsaszín színben pompázik, a boltok telis-tele vannak virágokkal, bonbonokkal, különböző édességekkel és plüssmacikkal, valamint kedves üdvözlőlapokkal. A vélemények megoszlanak az ünnepről, valaki szerint klisés, mások pedig teljes erőbedobással azon vannak, hogy meglepjék kedvesüket. Ebben a cikkben a Bálint-nap, más néven a Valentin-nap eredetéről lesz szó, hisz ünnepeljük, de nem feltétlen ismerjük a gyökereit. Kellemes olvasgatást kívánok.

A történet kezdetén vissza kell kanyarodunk az ókori Rómába, aminek jogi világa a joghallgatóknak már igencsak ismerős, de most kicsit más vizekre evezünk. A kereszténység előtti időszakban az ókori Rómában ismeretes volt a február 15-én tartott Luperkália nevet viselő termékenységi ünnep. Az ünnep célja volt a termékenység és a gyermekáldás elérése. Több sajátossága volt, többek között az, hogy azok a nők, akiknek nem volt párjuk beletettek egy nevüket feltüntető cetlit egy edénybe, amiből aztán férfiak kihúztak egyet-egyet. Ezzel párok születtek, akik együtt töltötték az ünnepet, majd volt, akik kapcsolatban is maradtak. A keresztény egyháznak nem nyerte el a tetszését ez a fajta párválasztás, ami a termékenységi ünnephez kapcsolódott.

valentin

Biztos mindenki szemtanúja volt a romantikus filmekben „A te Valentinod” üzeneteknek egy-egy rózsacsokor mellett. Mégis honnan származik ez a mondat? Egy legenda öleli körül ezt a kis üzenetet. Rómában folytatódik a történet, méghozzá a harmadik században II. Claudius uralkodásának idején. A császár elrendelte, hogy a fiatal férfiak nem házasodhatnak, mert a katonai ügyekre kell koncentrálniuk. Egy Valentin nevű keresztény pap viszont nem engedelmeskedett ennek és összeadta a fiatal párokat. A papot a tette miatt halálra ítélték, viszont a börtönben megismerkedett egy hölggyel, a börtönőr lányával. A hölgy vak volt, de Valentin meggyógyította és ezáltal visszanyerte a szeme világát. Sajnálatos módon, az ítélet nem változott. Valentin életének utolsó napján búcsúüzenetet küldött a nőnek, amiben ez az aláírás szerepelt: „A te Valentinod”.  496-ban I. Geláz pápa elrendelte a Szent Bálintról való megemlékezést (Szent Valentin), ami minden évben február 14-én esedékes és majdnem egybeesik a Luperkália ünneppel, amit ezzel egyetemleg be is tiltottak. Szent Valentint a szerelmesek védőszentjeként ismerjük.

Finnországban Valentin-napon a barátságot, a nagylelkűséget ünneplik. Ilyenkor a barátok lepik meg egymást. Peruban például munkaszüneti napnak minősül a szerelmesek napja. Nálunk ahogy tartják a hiedelmek a Bálint-nappal kapcsolatban: A szerelmes csók Bálint napjának reggelén szerencsét hoz. A párna alá helyezett babérlevelek pedig segítenek a lányoknak, hogy álmukban megtudják ki lesz a jövendőbeli párjuk, illetve egy félbevágott alma magjainak számával megjósolható, hogy a feleségnek hány gyermeke fog születni. Fontos arról szólni, hogy Szent Bálint nem csak a szerelmesek, hanem az epilepsziával élők és a lelkibetegek védőszentje is. 

valentin

Amióta az internet elterjedtté vált, rengeteg jókívánság, üdvözlőlap, felköszöntés a social media platformokon zajlik. Így a szerelmeslevelek vonatkozásában is az „online-forma” élvez előnyt, kevesen írnak levelet kézzel mostanság, nem úgy, mint a régi időkben. Talán annak a varázsát már sosem tudjuk átélni, viszont rengeteg alternatívája van annak, hogy meglepetésben részesítsük a partnerünket. Egy rózsacsokor ajándékozása, egy kellemes vacsora egy meghitt romantikus étteremben, egy film megtekintése a moziban, egy túra a Mecseken könnyen közelebb hozhatja a párokat egymáshoz. Sokan nem szeretnek otthonról kimozdulni, így olyan lehetőségeket keresnek, ami a négy fal között is varázslatossá teszi számukra a február 14-ét. Lehet az egy kártyajáték, társasjáték, közös főzés, esetleg egy film megtekintése. A PEMonline egy cikkét szeretném nektek ajánlani, amit Varsányi Dorka írt, amiből ötletet meríthettek szerelmes filmek terén. 

Utolsó pár mondatom a joghallgatókhoz szól. Ha a Római Jog szerelmesei vagytok, akkor van számotokra egy jó hírem. A Római Jogi Tanszék február 14-én 18:00-kor vár minden kedves érdeklődőt a Római Jogi Tudományos Diákkör következő ülésére, melynek témája: Árbefagyasztás egykor és ma. A hatósági árszabályozás római jogi gyökerei. A Facebook eseményt ide kattintva találjátok. 

Kívánok minden kedves olvasónak kellemes Valentin-napi ünneplést és boldog névnapot a Valentinoknak, Bálintoknak!

 

Források: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian