[metaslider id="9331"]
díj

A Stella-díj

Hamarosan véget ér a vizsgaidőszak (kezdhetünk tanulni a vizsgakurzus vizsgákra), mindenki hullafáradt; így eljött az ideje néhány könnyedebb témának is. E célból kapartam elő az internet bugyraiból a méltatlanul kevesek által ismert Stella-díjat.

 

Stella Liebeck, ez a méltóságteljes, intelligens, 79 esztendős hölgy 1992-ben magára öntött egy kávét egy amerikai McDonald’s-ban; az őt ért súlyos lelki megrázkódtatásokért és a ruháján esett borzalmas kárért három millió dollárra (!!!) perelte a híres gyorsétteremláncot. De nem ez a zseniális a sztoriban, hanem az, hogy simán nyert.

A tiszteletére (na meg a mi szórakoztatásunkra) alapították az úgynevezett Stella-díjat: ezt minden évben az Amerikai Egyesült Államok legnevetségesebb (mások szerint legnagyszerűbb) kártérítési pereinek ítélik meg. És most következzék néhány szívderítő példa az esetek (szerencsére) hosszú sorából:

1. Kathleen Robertson részére egy alkalommal hétszáznyolcvanezer dollárt ítélt az esküdtszék, amiért egy bútorüzletben elesett egy rohangáló kisgyerekben és eltörte a bokáját (Austinban, Texas államban). A bútorbolt tulajdonosa csak azért furcsállta a döntést, mert az illetékes kisgyerek éppenséggel Kathleen Robertson fia volt.

2. Carl Truman tizenkilenc éves los angeles-i lakos hetvennégyezer dollárra rúgó orvosi kiadásainak megtérítését kapta, amiért szomszédja áthajtott a kezén vadonatúj kocsijával. Eddig rendben is volna, az eset csak azért érdemel külön említést, mert Carl éppenséggel azzal volt elfoglalva, hogy leoperálja a kocsi dísztárcsáját.

3. Terrence Dickson egy nap Pennsylvaniaban éppen azzal volt elfoglalva, hogy kirámoljon egy házat, amelynek tulajdonosai nyaralni mentek. Terrence azonban sajnos nem volt egy Arsène Lupin: sikeresen bezárta magát a ház garázsába és nyolc napra  bent rekedt (egy rekesz Pepsi kólán és egy zsák kutyatápon élt, a dolgát az egyik sarokba végezte). Miután hazatért és a döbbent háztulajdonos ráhívta a rendőrséget, beperelte a ház biztosítóját, mivel a helyzet durva mentális károkat okozott számára. Az esküdtszék pedig simán megítélt neki félmillió dollárt.

4. Jerry Williams büszke arkansasi lakos tizennégyezer dolláros orvosi kiadásainak fedezését követelte, amiért szomszédja vérebe kiharapott a fenekéből egy tekintélyes darabot. Az esküdtszék végül valamivel (de nem sokkal) kisebb összeget szavazott meg, mert az esküdtek úgy érezték, Mr. Williams legalább egy kicsit provokálta az állatot azzal, hogy folyamatosan lőtte azt egy légpuskával.

5. Következő történetünk főhőse egy bizonyos Amber Carson nevű veszekedős természetű fiatalasszony, aki egy philadelphiai étteremben eltörte a farokcsontját, miután megcsúszott egy kiömlött röviditalon. A bíróság száztizenháromezer dollárra rúgó kártérítést ítélt meg neki az őt ért testi-lelki megrázkódtatások kompenzálására. A tény, hogy az ital azért volt a földön, mert az Carson kisasszony a balesetet megelőző fél percben a vele vitatkozó barátjára öntötte, az esküdtszék szemében nem volt tényező.

6. Kara Walton Claymontban, Delaware államban minden további nélkül pert nyert egy jól menő helyi diszkó tulajdonosával szemben, mivel kiesett a szórakozóhely ablakából és kitörte a metszőfogait. Az esküdtszék tizenkétezer ropogós dollárt ítélt meg a hölgynek fogászati kiadásainak fedezésére; a tény, hogy Ms. Walton azért mászott ki a wc ablakán, hogy ne kelljen fizetnie a koktéljáért, nem képezte mérlegelés tárgyát.

7. És most következzék a személyes kedvencem: Merv Grazinski oklahomai lakos 2003-ban vásárolt egy 32 láb (olyan 10 méter) hosszúságú Winnebago márkájú lakókocsit. Első útján hazafelé beállította a sebességet, felhajtott a sztrádára, rátett valamit a gázpedálra, aztán fogta magát és halál nyugodtan hátrament feltenni egy kávét. A kocsi nagyjából egy percen belül letért a pályáról, felborult és ripityára tört (hála az istennek senki sem halt meg). Mr. Grazinskinek, ha esze nem is volt sok, lélekjelenléte mindenképp: halálos nyugalommal beperelte a Winnebagot, mivel nem jelezték a kocsi használati utasításában, hogy a vezetőülést tilos elhagyni vezetés közben. És hát valljuk be, tényleg nem írták sehol egy szóval se, hogy a volánnál kell maradni: ennek fényében az esküdtszék egymillió hétszázötvenezer dolláros kártérítést és egy vadonatúj lakókocsit ítélt meg Merv Grazinski számára. (A Winnebago egyébként azóta új, bővített használati útmutatókat mellékel a kocsijai mellé, mely többek között tartalmazza azt is, hogy sem aludni, sem lerészegedni nem ajánlatos autóvezetés közben).

 

A zseniális Stella-díj díjazottainak és nevezettjeinek történeteiből két dolog szűrhető le: egyfelől az, hogy az Egyesült Államokban egyszerűen minden őrültség és az ellenkezője is megtörténhet (és meg is történik), másfelől, hogy vitán felül szükség lenne egy hasonló kaliberű díjra más országokban is.

 

Források: 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian