[metaslider id="9331"]

A reggae világnapja – július 1.

Mi is az a reggae?

A reggae egy zenei műfaj, aminek a gyökereit Jamaicában kereshetjük. Vannak rokon műfajai, illetve beletartoznak alműfajok is, amelyekkel könnyen összekeverhető, sőt, nem is mindig teljesen élesen elhatárolható; van, hogy a reggae-t több „kisebb” stílus gyűjtőneveként használják. Alapját egy meghatározott zenei ritmus adja, amit az ilyen stílusú dalokban megfigyelhetünk. Ha erre a zenére gondolunk úgy, hogy ismerünk néhány ilyen dalt, elsőre talán könnyedebb témák ugorhatnak be, mint például a szerelem, de előfordulhatnak egészen komoly társadalomkritikák is egyes dalszövegekben. Emellett pedig néha egészen megosztó utalások is találhatók bennük, például a marihuánára.

Rastafari

reggae

A reggae hátterében a kialakulása idején a zenei alapok mellett egy mozgalom, a rasztafariánus/rasztafari vallás/vallási mozgalom is állt. Rövidebb és közismertebb nevén rasztának is szokták mondani, amely néven azonban inkább egy bizonyos hajviselet lehet ismerős. Ennek van is köze a mozgalomhoz, a vallás képviselői annak tanaiból vezethették le azt, hogy ez számukra a legideálisabb frizura, ugyanakkor nem feltétlenül kötelező velejárója a hajviselet a vallásnak, és idővel egyre inkább el is vált egymástól a két dolog. Emellett például ebben a vallásban a marihuána is tulajdonképpen egy vallási jelkép (vagy ahogy még nevezik: „ganja”); bár ennek fogyasztása számunkra nagyon idegennek tűnhet, hiszen törvénybe ütköző is; de még ott helyben is nem kevés konfliktust, vitát váltott ki. Egy híres reggae-zenész, Peter Tosh egyszer például egy dalt is írt – mert azt szerette volna, ha legalizálják a marihuánát – „Legalize It” címmel.

A mozgalomnak a jelképeken túl erőteljes társadalmi, politikai vetülete is volt. Képviselői sokan küzdöttek a szegénység vagy az igazságtalanság ellen. Ez volt, hogy tragédiába torkollott – a vallás egyik fő képviselője, Peter Tosh halála körül bár nagy bizonytalanság van, és a hivatalos indoklásban nem szerepel a politikai háttér, de többen is gyanakodtak vagy a mai napig is gyanakodnak arra, hogy a meggyőződései, illetve ezeknek való hangot adása is közrejátszhatott abban, hogy mindössze 42 évesen meggyilkolták.

Előadók

reggaeA reggae előadói közül az egyik legismertebb, akit talán a műfajt kevésbé ismerőknek sem kell bemutatni, Bob Marley, akinek a személyisége is több szempontból karizmatikus volt. A raszta vallást képviselte, amivel nagy szerepet játszott annak elterjesztésében is, mint ahogy a reggae zene elterjedése is kiemelkedő mértékben neki volt köszönhető. Rendkívül rövid élete alatt is rengeteg számot vett fel, nagyon sokat turnézott és betegsége ellenére is szinte az utolsó pillanatáig fellépett.

De természetesen rengeteg más híres és sikeres zenész is képviselte ezt a stílust, például a már említett Peter Tosh vagy Dennis Brown; de ide sorolhatjuk többek között Jimmy Cliff énekest is, akinek közismert dala például az „I Can See Clearly Now”, amely az ikonikus jamaicai bobcsapatról szóló 1993-as film, a „Cool Runnings” (magyarul: Jég veled!) dala is volt. Reggae zenészek eleinte zömmel Jamaicából kerültek ki, de idővel gyakorlatilag az egész világon elterjedt ez a műfaj, és sorra jelennek meg olyan zenekarok, akik ezt az irányzatot képviselik, hazánkban is találkozhatunk ilyennel.

Reggae music of Jamaica

Bár a zenei stílust kísérő egyes elemek, a szövegek tartalma vitákra vagy ellenérzetre adhatnak okot, a művészi értékét mégis nagyon sokan elismerik. Emellett a társadalomra gyakorolt hatását is sokan összességében pozitívnak értékelték, például a szegénység elleni „felszólalását” vagy a szeretetre való ösztönzést. Ennek is köszönhetően 2018 óta a reggae az UNESCO világörökség részét is képezi. Az első nemzetközi ’reggae napját’ 1994-ben tartották. Ennek a világnapnak inkább a tengerentúlon van kultúrája, de az internet és különféle eszközök segítségével bárkinek módjában áll ilyenkor megemlékezni a kedvelt zenéiről és előadóiról.

Ti kedvelitek ezt a zenei stílust, vagy terveztek megismerkedni vele a közeljövőben?

Képek forrása: 1,2,3
Források:1,2,3,4,5,6,7

EnglishGermanHungarian