[metaslider id="9331"]
képzés

A PTE ÁJK képzései- miből tudsz választani?

A pályaválasztás sosem volt és nem is lesz egyszerű. Nehéz 17-18 éves fejjel eldönteni, hogy mit szeretnél csinálni vagy mi az ami érdekel. De ha eltökélt vagy és tudod mit szeretnél, akkor az irányvonalat nem lesz nehéz kiválasztani, azonban egy egyetemen, egy karon belül többféle képzésből is válogathatsz, ahol talán még egy „akadályba” ütközhetsz. Az én cikkem most azért készült, hogy bemutassam Nektek, hogy a pécsi jogi karon milyen képzésekből tudtok válogatni, mi a jellemzőjük, előnyük ezeknek az egyes szakoknak.

képzés

Jogász osztatlan képzés

Az osztatlan jogász képzés 10 félévből, azaz 5 évből áll. Célja, hogy minden hallgató diplomával a kezében úgy menjen ki a jogi kar kapuján, hogy megfelelő tudással, gyakorlattal rendelkezzen ahhoz, hogy elkezdje a nagybetűs életet úgy, mint a jogtudományok doktora. Személy szerint erről a képzésről tudok nektek a legtöbb információt nyújtani, hiszen én is ezen veszek részt. Ami a bekerülést illeti, természetesen szükségetek lesz egy érettségire, valamint arra, hogy legalább egy tárgyból emelt szinten vizsgázzatok le. A felvételi a felvi.hu oldalán történik. Ha esetlegesen emelt érettségi tárgyatok nincsen, ám rendelkeztek egy felsőfokú oklevéllel (diploma), akkor is felvételt nyerhettek a PTE jogász képzésére. Tanulmányaitokat nappali vagy levelezős munkarendben, állami ösztöndíjasként vagy pedig önköltséges formában tudjátok megkezdeni (a tandíj a nappalis hallgatók esetében 270.000 forint/félév, levelezősöknél 250.000 forint/félév). Ugyanitt megjegyezném, hogy a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara bővítette az elérhető helyeket a nappalis munkarendben, tehát több jelentkezők vesznek fel, mint a korábbi években. A felvételi pontszámításnál tudtok plusz pontokat is szerezni például nyelvvizsga, sportversenyen elért eredmények, tanulmányi versenyeken elért helyezések által. 

Mint már említettem, korábban a képzés elvégzése egy osztatlan diplomát ad, amely egyben biztosítja a doktori cím viselését. Ami a tantárgyakat illeti, teljesíteni kell kötelező, kötelezően választható és szabadon választható tárgyakat is. Abban, hogy melyiket mikor érdemes abszolválni, a mintatanterv ad nektek majd segítséget. Egy táblázatban össze vannak foglalva a tárgyak, ami tartalmazza azt, hogy mennyi kreditet érnek, melyik félévben érdemes őket felvenni, illetőleg, hogy mik az előkövetelmények (ha vannak). Emlékszem én az első tárgyfelvételnél nagyon meg voltam illetődve, féltem, hogy valamit elrontok, azonban az összes felmerülő kérdésemre készséggel válaszoltak a Tanulmányi Osztály munkatársai, ami nagyban megkönnyítette a dolgomat. Viszont fontos megjegyeznem, hogy a hallgatói élet pezsgése, a diákok közvetlensége végett a felsőbb éves hallgatók is szívesen igazítottak el, ha valamiben elakadtam, tehát bőven van lehetőségeket kikhez fordulni, az biztos, hogy egyedül nem fogtok maradni. 

Az új mintatanterv bevezetése eredményeként jött létre az úgynevezett modulos rendszer, amely lehetővé teszi, hogy a záróvizsgát megelőző félévben az általatok választott modult elvégezzétek, amelynek szerepe a specializációban fog a javatokra válni.

 

Igazságügyi igazgatási alapszak

Az igazságügyi igazgatási alapszak egy 6 féléves, azaz 3 éves képzés, amelynek elvégzésével eltudsz például helyezkedni ügyészségen, bíróságon írnokként, fogalmazóként, személyes titkárként. Részletes tájékoztatásért ez ügyben keresd fel a felvi.hu oldalát. 

A képzés egy alapszakos oklevelet ad, amelyben az igazságügyi szervező szerepel, mint a képzettség neve. A felvételhez szükség van legalább egy emeltszintű érettségi vizsgára vagy felsőfokú végzettséget igazoló vagy jogi felsőoktatásban szerzett oklevélre. Ugyanitt megjegyezném, hogy ha a jogi asszisztens képzés elvégzése után jelentkezel lehetőséged van arra, hogy beszámítsanak már elvégzett tantárgyakat, amely ezen képzés lerövidüléséhez vezet. Ezen a szakon képzésre csak levelező munkarendben van lehetőséged állami ösztöndíjasként vagy pedig önköltséges hallgatóként. A képzési díj félévente 170.000 forint.

A szak előnye még továbbá, hogy elvégzése után lehetőség van átjelentkezni osztatlan jogász képzésre, ahol szintén alkalom nyílik a már teljesített tárgyak elfogadtatására, így a jogászi tanulmányok féléveinek száma is lerövidülhet.

 

Jogi felsőoktatási szakképzés

A szak célja, olyan szakalkalmazottak képzése, akik rendelkeznek jogi alapismeretekkel és segítik a jogászok munkáját. Ezen szak elvégzése esetén is van lehetőség arra, hogy jelentkezz jogász vagy igazságügyi igazgatási szakra, ahol a tantárgyak egy része beszámításra kerülhet, így természetesen, ahogy már korábban is említettem, a képzés féléveinek mennyisége csökkenhet. A szak megvalósítása után kapott oklevélben a felsőfokú jogi asszisztens képzettség fog szerepelni.

A felvételi követelmények között itt nem szerepel az emelt érettségi vizsga tétele, elegendő középszinten abszolválni a tárgyakat. A képzés nappali, levelező vagy távoktatás formájában indul, s szintén lehetőség van állami ösztöndíjasként vagy önköltséges hallgatóként elvégezni. A tandíj nappali forma esetében 200.000 forint/félév, levelező és távoktatás esetén pedig 180.000 forint/félév. Itt még hozzátenném, hogy a távoktatás formájában való részvétel esetén részletes elektronikus tananyagot kapnak a hallgatók és három alkalommal lehetőség nyílik konzultációra a tárgyfelelős oktatóval. 

képzés

Szerintem a pécsi jogi kar nagy színes és színvonalas képzéseket ad hallgatói számára, én egy percre sem bántam meg azt, hogy ide jelentkeztem a felvételi időszakban. Ha felkeltette érdeklődésedet a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara akkor látogass el a ajk.pte.hu oldalra, ha pedig többet szeretnél megtudni a hallgatói élettel, a kínált programokkal kapcsolatban akkor olvasd el a mediaiuris.hu ehhez kapcsolódó cikkeit. Téged is vár a #pteájk. 

 

 

Forrás: https://ajk.pte.hu/hu/felvetelizoknek/kepzeseink 

Képek forrása: kiemelt kép, 1, 2

EnglishGermanHungarian