[metaslider id="9331"]
golyapiknik_media_iuris

A pécsi jogi kar hallgatói szervezetei pikniket rendeznek az elsőéveseknek!

A 2020-as év sok változást és nem várt körülményeket hozott az egyetemisták életébe is. Március óta rengeteg változás állt be az életünkbe, de bizakodva tekintettünk a nyár végére, a szeptemberre, a tanévkezdésre. Arra az időszakra, amikor érkeznek a gólyák, akiknek a fogadására, az első találkozásra, a gólyatáborra szívvel-lélekkel készülhettünk. A Pécsi Tudományegyetem a járványügyi előírások, ajánlások betartásával engedélyezte a gólyatáborok megtartását.

Ezt követően, ahogy azt az Egyetemisták Magazinján is olvashattuk, minden egészségügyi intézkedést betartva megrendezésre került az első három gólyatábor, melyet a Természettudományi Kar tábora követett Sikondán, ahol a SARS-COV-2 teszt által két hallgatónál is pozitív lett az eredmény az új koronavírusra. Ekkor a PTE rektora utasításba adta, hogy a további még szervezés alatt álló táborokat nem lehet megrendezni.

Az Állam- és Jogtudományi Kar gólyatáborára idén először rekord idő alatt, rekordszámú jelentkezés érkezett. A hallgatói részönkormányzat és a felsőbb éves hallgatók által szervezett gólyatábor elhalasztása mindannyiunkat mélyen érintett, de tudjuk, hogy rajtunk kívül van egy hallgatói csoport, akik még inkább várták ezt a pár napot, ők az elsőéves, frissen felvételt nyert gólyáink.

Ezt szem előtt tartva a kari szervek vezetői összedugták a fejüket, hogy életre hívjanak egy eseményt, ahol minden egészségügyi óvintézkedést betartva, a gólyák és a felsőbb éves hallgatóink biztonságosan ismerkedhetnek a szeptember 7-i tanévnyitó előtt. A Fiatal Értelmiségi Klub (FÉK) elnökét Ferenczi Fannit, a GólyaPiknik megálmodóját kérdeztem:

Hogyan jött ennek a gólyapikniknek az ötlete?

Ferenczi_FanniMikor kiderült, hogy nem tarthatunk idén gólyatábort eléggé elszomorodtam. Egy részről nyilván azért, mert rengeteget dolgoztak vele a szervezők illetve mi, seniorok is, más részről viszont nagyon sajnáltam a gólyákat, hogy így nem tudnak már az egyetem kezdete előtt megismerkedni egymással és barátságokat kötni, hiszen nekem ez az élmény annó rengeteget adott hozzá az egyetemi életemhez. Az egyik legjobb barátomat a saját gólyatáboromban ismertem meg, a másikkal pedig a tavalyi gólyatáborban dolgoztunk együtt, ez hozott össze minket. Arról nem is beszélve, hogy az egyetemi legjobb barátnőmnek pedig a seniorja voltam.  Azt szerettem volna, hogy a gólyáknak is legyen lehetősége már  az egyetem kezdete előtt ismerkedni, barátságokat kötni illetve tanácsokat kapni felsőbb évesektől.

A Fiatal Értelmiségi Klub elnökeként, már nem az első nagyobb volumenű rendezvényed. Nehéz volt megszervezni, hogy a táborok lefújása után az egyetem vagy a kar vezetése engedélyezze?

Nagyon szerencsénk van a pécsi jogi kar dékánjával, Dr. Fábián Adriánnal, ugyanis ő mindig a hallgatók érdekeit tartja szem előtt. Miután megkerestem az ötletemmel, telefonon beszéltünk és biztosított arról, hogy támogatja az ötletemet. Sőt, több helyszínt, ahol csoportok lesznek elhelyezve ő ajánlott. Ezen kívül a HÖT elnökünk, Szkladán Dávid az EHÖK-kel is beszélt, hogy minden a lehető leggördülékenyebben mehessen.

Mi a koncepciója a pikniknek? Hány kari szerv vesz részt a sikeres lebonyolításban?

A piknik során a jelentkező gólyák csoportokra lesznek osztva, minden csoport élén egy csoportvezetői gárda fog állni. A gólyák a regisztrációt követően meg fogják kapni emailban, hogy melyik helyszínre kell majd menniük találkozni a többiekkel. A piknik menete pedig már egyszerű lesz, az a célunk, hogy játékosan megismerkedjenek egymással, a csoportvezetőikkel, az egyetemmel és azt is lássák, hogy mennyire sok lehetőség van nálunk. Szerencsére a hallgatói szervek vezetői is jól fogadták az ötletet, így a 10 kari szervből 7 biztosan jelen lesz a pikniken. Külön öröm számomra, hogy a Tanulmányi Osztályunk egyik tagja, aki a nappali tagozatos joghallgatók életét segíti szintén elvállalta, hogy részt vegyen az eseményen, ezen felül több senior is jelezte részvételi szándékát, hogy szeretnének segíteni.

Milyen intézkedéseket tesztek a vírus védelem miatt?

Az egész pikniket a védekezés jegyében szervezzük. Ezért is lesznek külső helyszínek, kisebb gólyacsoportok, illetve ezért is tervezzük, hogy Pécs több helyszínén leszünk, hogy a tömörülést, minél jobban elkerülhessük. Ezen kívül próbáljuk majd tartani a másfél méteres távolságot, kézfertőtlenítőt helyezünk ki minden helyszínre és előre kértünk minden jelentkezőt, hogy hozzon magával saját poharat.

Mettől meddig tart majd ez a szombati összejövetel és lesz-e valami különlegessége?

Délután négytől este nyolcig hirdettük meg az eseményt, bár a vége inkább csak tájékoztató jellegű, hiszen ha jól érzi magát a társaság, akkor simán lehet tovább is maradni. Szerintem az egész esemény maga különleges hiszen ilyen még nem volt nálunk, próbáljuk kihozni a lehetőségeinkből a maximumot. Az biztos, hogy nagyon lelkesek vagyunk és szeretettel várjuk a gólyákat.

 

Az első éves pécsi jogi karra felvételt nyert hallgatók az alábbi linken jelezhetik részvételi szándékukat: https://forms.gle/T4c7RQPqxzuiNo2u6

EnglishGermanHungarian