[metaslider id="9331"]
nyilt-nap-pte-ajk-media-iuris

A nyílt napon dupláztunk!

Februárban országszerte lezárult a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés a diákok számára. Idén is, mint eddig minden évben, a középiskolásoknak lehetőségük volt arra, hogy nyílt napok keretében megismerhessék a kiszemelt egyetem környezetét, oktatóit, hallgatói életét.

A Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar eredményes nyílt napot tudhat maga mögött, hiszen az idei tanévben kétszer annyi tanuló jött el, mint tavaly.

Az esemény a regisztrációval kezdődött, amit az ünnepélyes megnyitó követtet, ahol a kar dékánja dr. Fábián Adrián videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket. Ezután egymást követték a jobbnál jobb beszédek. Volt joghallgatók számoltak be élményeikről, tapasztalataikról, illetve bemutatkozott a Hallgatói Önkormányzati Testület és a Mentorklub is. Dr. Fazekasné Dr. Pál Emese és Dr. Vörös Eszter számos programról tartott élvezetes beszámolót, amelyek évközben vittek színt a joghallgatók mindennapjaiba. Többek között szó esett a Karrier pizza elnevezésű rendezvényről és persze a gólyatáborról, gólyabálról és az első Speed Mentoringról is.

A köszöntő után a résztvevők betekintést nyerhettek egy-egy előadásba. Három alternatíva közül lehetett választani: Nemzetközi jog, Polgári jog és a Római jog. A Római jog nyitott előadáson Jusztinger János tanszékvezető a birtoktan alapkérdéseivel ismertette meg a zsúfolásig megtelt Molnár Kálmán előadóban a lelkes hallgatóságot. Az érdeklődők rövid ízelítőt kaphattak a modern magánjogi dogmatika fontos bázisát jelentő római jogtudós-jog örök érvényű vívmányaiból. Így egyebek mellett a birtok, mint jogi tény keletkezéséről, jogi jelentőségéről és annak joghatásairól, az egyes birtoktani kategóriák elhatárolásáról. A jó hangulatú, érdekes előadást – a megszerzett ismeretek ellenőrzéseképpen – egy klasszikus jogesetpélda zárta, Lucius és Lucia halvacsorájáról és az osztrigában talált igazgyöngyről. Talán az esemény egyik leginformatív programja az élő könyvtár volt, melynek lényege az, hogy a középiskolások “kikölcsönözhetnek” egy élő embert oktatóink, illetve hallgató társaink közül, majd hosszasan elbeszélgethetnek, felmerülő kérdéseikről.

A vendégek pozitív véleménnyel voltak, mind az eseményről, mind az egyetemről. Az otthonos légkör és a színvonalas oktatás csak megerősítette őket abban, hogy első helyen jelöljék meg a PTE ÁJK-t. Egy gimnazista lány elmondása szerint teljesen megérte órákat utaznia vidékről, mert minden megválaszolatlan kérdésére választ kapott. Budapest és Pécs között hezitált, de a nap végére eldöntötte, hogy pécsi egyetemista akar lenni.

Sok sikert kívánunk minden felvételizőnek az előttük álló érettségikhez, reméljük augusztusban találkozunk a PTE ÁJK Gólyatáborában!

EnglishGermanHungarian