[metaslider id="9331"]

A nemzetközi törölköző nap – Tisztelegve Douglas Adams emléke előtt


Láttál már május 25-én, a város közepén törölközővel a vállukon sétálgató, esetleg magukon ,,42”- es számot, vagy ,,Don’t Panic” (,,Ne ess pánikba!”) feliratot viselő embereket? Nos, ha igen, biztos lehetsz benne, hogy egy Douglas Adams féle sci-fi rajongóval volt éppen dolgod. Douglas Adams ugyanis milliók szívét rabolta el filozofikus gondolkodásmódjával, angol humorával, és öt kötetből álló ,,trilógiájával”. Leghíresebb műve a Galaxis Útikalauz Stopposoknak, először 1978-ban jelent meg a BBC által közvetített rádiójátékként, majd pedig a nagy népszerűségre való tekintettel 1979-ben megjelent az első könyv belőle, amit még négy további kötet követett. A híres angol sci-fi író 2001. május 11-ei halála megrendítette a világot, hű olvasói pedig ki akarták fejezni tiszteletüket és szeretetüket a 49 éves korában elhunyt Adams iránt. 

A törölköző nap gondolata Clyde William-től származik, aki az író halála után úgy gondolta, hogy szükség van egy olyan napra minden évben, amikor a rajongók megemlékezhetnek szeretett írójukról. Így esett a választás május 25-re, amikor is Clyde William felhívása alapján a rajongók törölközőkkel a kezükben, vagy a hátukra terítve járták az utcákat világszerte. A Nemzetközi Törölköző napot először 2001. május 25-én tartották meg, az író halála után két héttel. A törölköző mellett a ,,42”- es szám is szimbolikus tartalommal bír, ugyanis ez az író első könyvében a választ jelenti az életre, a világmindenségre, meg úgy általában mindenre​.  Az író halála után Neil Gaiman Ne ess pánikba! – Douglas Adams és a Galaxis útikalauz stopposoknak címmel megjelentetett művében Adams életét és munkásságát mutatja be, és méltatja halhatatlanságát. Így nem véletlen, hogy idővel a ,,Don’t Panic!” felirat egybeforrt a Törölköző nap mondanivalójával. 

És, hogy mégis miért ,,Törölköző” Nap?

Adams leghíresebb könyvéből, a Galaxis Útikalauz Stopposoknak című művéből ered az ötlet, ugyanis ahogy azt a sci-fi író is megfogalmazta:

„Törölköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.”

Galaxis útikalauz stopposoknak könyv története

A Galaxis Útikalauz Stopposoknak című könyv világszerte 15 millió példányban kelt el, még Douglas Adams életében, így nem véletlen, hogy ekkora rajongótáborra tett szert. A történet középpontjában két újdonsült barát, a földlakó Arthur Dent​ és a földönkívüli Ford Prefect​ állnak, akik a vogonok által pusztulásra ítélt Földet elhagyva átutazzák a világűrt. A történet Arthur házánál indul, ahol megjelennek a munkások, akik egy bekötőút építése miatt le akarják rombolni a házát. Ennek megakadályozása végett Arthur a munkagépek előtt lefekszik az útra, azonban a heves vita közepette megjelenik legjobb barátja Ford Prefect, és elviszi egy közeli bárba. Mire visszaérnek a ház már romokban áll, a Föld a végítéletre vár, és már csak arra van idejük, hogy Ford kiszedjen a romok közül egy törölközőt. Egy naprendszeren áthaladó hiper-űr út építése miatt a vogonok megsemmisítik a bolygót, a két barát pedig egy vogon űrhajóra titokban felszökve, elmenekül az utolsó pillanatban. A két stoppos kalandos utazása során segítségükre van egy „bolondítóan bonyolult készülék”, mely tulajdonképpen maga az Útikalauz. 

Az 1979-ben megjelent kötetet 1980-ban követte a Vendéglő a világ végén, 1982-ben Az élet, a világmindenség, meg minden, majd 1984-ben a Viszlát, és kösz a halakat!. Végezetül pedig a Jobbára ártalmatlan című könyv 1992-ben. Az ötkötetes ,,trilógia” Adams halála után kapott egy hatodik részt is, melyet Eoin Colfer alkotott meg, Ja, és még valami… címmel, azonban ez a rajongók körében igen vegyes fogadtatásban részesült. Adams apokaliptikus, világvége hangulatot tükröző könyvei máig nagy hatással vannak a sci-fi rajongókra, és hű emléket állítanak az író nagysága előtt. Douglas Adams többek között természetbarát, állatvédő, forgatókönyvíró, számítógépes játéktervező, és a 20. század egyik legjelentősebb sci-fi írója volt. Richard Dawkins biológus a 2006-ban megjelent Isteni téveszme című művét Adams-nek ajánlotta, és ezekkel a szavakkal búcsúzott régi barátjától: „A tudomány elvesztett egy barátot, az irodalom egy szellemi nagyságot, a hegyi gorilla és a fekete orrszarvú egy gáláns védelmezőt.”

Képek forrása:1,2,3

EnglishGermanHungarian