[metaslider id="9331"]

A Mosuo törzs világa – ahol a nő az úr

A bolygónk oly óriásinak és végtelennek tűnő felszínén megannyi kultúra, társadalmi berendezkedés és nép él, amiknek jellemzőit, szokásait alig-alig ismerjük. Hallottál már a matriarchátusról, másnéven az anyajogú társadalmi berendezkedésről? Ennek jellemzője, hogy a női nemen van a hangsúly és az ő kezükben összpontosul a hatalom. A társadalomban a nő, illetve az anya alakja a meghatározó. Számos népcsoport él ebben a berendezkedésben, de jelenleg a Mosuo törzzsel fogunk megismerkedni, melynek tagjai Kínában, a tibeti határhoz közel találhatók. 

A Mosuók körében nagyon fontos szerepet játszik a béke, valamint a szabadság. Nagyon nyitottak, igyekeznek fejlődni. A mosuo nők szívvel-lélekkel uralkodnak. Körülbelül 40.000 tagja van a törzsnek, a tibeti buddhista vallást gyakorolják. A legtöbb nő monogám. Fontos megemlíteni az öröklést. A föld, a rang és a vagyon is női ágon öröklődik tovább. A gyermekek anyjuk nevét öröklik, valamint az ő házában is nevelkednek. A férfiak nincsenek elnyomott helyzetbe, a nők gondoskodnak róluk, a szerepük alárendeltebb. A nők befolyásos körökben mozognak, üzleti ügyeket intéznek, míg a férfiak végzik a fizikai munkát, valamit politikai tevékenységeket folytatnak.  A nők dolgozhatnak földjeiken a házimunka mellett, elsajátítják a fonás, a szövés fortélyait, feladatuk a tűz kezelése, tűzifa gyűjtése, állatok etetése. Amikor még nehezebb volt hozzájutni a szükséges kellékekhez, például a szövettermékekhez, a nőknek kellett előállítani őket. Most már ez a kereskedelem miatt könnyebbé vált számukra. A férfiak fát vágnak, állatokat gondoznak, szántanak, építenek és javítják az otthonokat. Számukra is fontos, hogy kivegyék a részüket leánytestvéreik gyerekeinek nevelésében.

A sétáló/gyalogló/mozgó házasság intézménye ismert ennek a törzsnek körében. A gyaloglás szó arra utal, hogy a férfiaknak nincs egy állandó pozíciójuk a nők életében, ki-be lépkednek.  Azok a férfiak betérhetnek a nőknek családi otthonába, akiket kiválasztottak szemkontaktussal, de már napkelte előtt vissza kell menniük a saját anyjukhoz. Van még egy különös szokás: ha egy nő kilincsén már lóg egy férfinak a kalapja, akkor aznap este más férfi már nem létesíthet vele szexuális kapcsolatot.  A házasság és az együttélés nem jellemző a törzs tagjainak életében, a nők választhatnak párt, cserélhetnek, akár több férfival létesíthetnek kapcsolatot. Ez inkább amolyan partnerségi viszony. A férfi és a nő kapcsolata tarthat csupán egy éjszakán át, működhet rendszerességgel, vagy akár életük végéig is. A gyalogló házasságban élők gyermekeit az apák nem nevelik.  A baba megszületése után a férfinak nincsen semmilyen erkölcsi, kulturális vagy jogi kötelezettsége a gyermek vonatkozásában. Válásról nincs szó, hiányzik közöttük a jogi kapocs. Az apa nem a család részese, de státuszt szerezhet magának, ajándékot vihet, érdeklődhet a gyereknevelés iránt.  

Természetesen az életben előfordul az, hogy az apa kiléte nem bizonyos. Ebben a társadalomban ez korántsem jelent olyasfajta problémát, hogy a nőket emiatt kinéznék, esetleg elítélnék. A nagybácsik azok, akiké a felelősség a lánytestvéreik gyermekeikének vonatkozásában. A gyermeknevelésben a nagyobb testvérek és a közösség is ugyanúgy szerepet játszik.  Mind az anyák, mind a nagymamák is fontos pozíciót töltenek be, de a nagymamáké sokszor a döntő szó, ők a család fejei, velük élnek lányaik és fiaik, valamint az unokák is. Ők a bölcsességükkel irányítanak. A nők célja a gyermeknemzés. A nő családja, az esetleges halála esetén vigyáz a gyermekére, neveli őt, szeretetben részesítik. Nagyon erősek, céltudatosak, idős korukban egyaránt megőrzik energiájukat. 

A gyerekek 13 évesen válnak éretté a szokásaik szerint. Van egyfajta szertartás, ami ekkor bekövetkezik az életükben, ami után több lehetőségre tesznek szert. Miután a nőknél elmúlt a pubertás kor, már részt vehetnek sétáló házasságban. A kandalló nagy szerepet játszik egy család életében. Úgy tartják, hogy egyesíti a természet, az ősök és a szellemek imádatát. Minden étkezés előtt és teázás közben ételáldozatot mutatnak be. 

A változás szele megfigyelhető náluk, amiben a turisták nagy szerepet játszanak, ami a gazdaság tekintetében igen hatékony. Sokan már partnereikkel élnek, szeretnének megházasodni. 

Rengeteg új információval tudjuk gazdagítani tudásunkat, ha egy-egy népcsoport kultúrájával, szokásaival, életével megismerkedünk. Sajnos sokszor óriási távolságokról van szó, messzi-messzi országokról, de a mai világban a technológia által oda „repülünk” ahová csak kedvünk tartja. Bámulatosak a különbségek, párhuzamok, amiket le tudunk vonni akár egy berendezkedés vizsgálata során, össze tudjuk vetni akár a saját országunkéval. Éljünk vele és ismerjük meg az ismeretlent.

 

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása:  1, 2

1 thought on “A Mosuo törzs világa – ahol a nő az úr

Comments are closed.

EnglishGermanHungarian