[metaslider id="9331"]
mex

A mexikói halálút

Ha az emberek utaznak külföldre, általában előre meg szokták nézni az interneten, hogy melyik helyi nevezetességet érdemes meglátogatni, milyen kihagyhatatlan programokon tudnának részt venni, illetve – bizonyos esetekben – melyek azok a helyek, amelyeket jobb, ha messziről elkerülnek. Rengeteg weboldalon lehet információkat találni arról, hogy hol találhatóak a világ legveszélyesebb helyei. Ezen a listán kiemelkedő helyen szokott szerepelni Mexikó, pontosabban a 101-es Szövetségi Autópálya, vagy ahogyan a helyiek nevezik: a halál útja.

Mindenképpen le kell szögeznünk cikkünk elején, hogy senkinek sem ajánlatos a világ legveszélyesebb útjait felkeresnie azzal a szándékkal, hogy keresztülhajtson rajtuk. Bármilyen izgalmasnak is hangzik ez az élmény, nem véletlenül említik meg ezeket az utakat – így a mexikói halálutat is – a veszélyességi listákon. Egyáltalán nem egy életbiztosítás a rajtuk való közlekedés, a különböző médiumokban hallható, olvasható a hírek pedig kivétel nélkül arról szólnak, hogy milyen bűncselekmények, eltűnések történtek ezeken.

A halál útja

A 101-es Szövetségi Autópálya  mintegy 220 kilométer hosszú és átszeli a Sierra Madre Kordillerát is. A legtöbb úttal ellentétben ennek a veszélyességét nem a beláthatatlan kanyarok, a zord időjárási viszonyok vagy ehhez hasonló nehézségek adják, hanem az úton és mellette állomásozó és randalírozó kartell. Az út mentén tömegével fordulnak elő autóroncsok, kilyukasztott kerekű, felégetett járművek, valamint előfordul, hogy holttesteket is lehet találni. Ugyan az utóbbi időben megpróbálták eltakarítani a maradványokat, de mindig vannak új roncsok és áldozatok. Úgy gondolják, hogy az út és a körülötte lévő területek nagy részét a kartell ellenőrzi, és a rendőrség vagy nem akarja, vagy nem tudja megakadályozni őket abban, hogy intézzék a dolgukat. Ez nem jelent mást, mint hogy a fosztogatás, autórablás, emberkereskedelem, erőszak és drogkereskedelem általános jelenség arrafelé. 

Számos jelentést lehet olvasni az interneten azoktól, akik áthaladtak a halál útján, és túlélték az autórablásokat és a szervezett bűnözői csoportok által Padillától San Fernandóig telepített ellenőrző pontokat, hogy mi is történik Mexikó ezen részén. A helyzet olyannyira súlyos, hogy a buszok nem is járnak már erre, inkább több mérfölddel arrébb lévő utakon teszik meg a távolságot. Azonban volt idő, amikor közlekedtek a 101-es autópályán, viszont a bűnözői csoportok őket sem kímélték: egy nő beszámolója szerint felfegyverzett férfiak megállították a buszt, majd pisztolyt szegeztek a hölgyekre és a fiatal lányokra, kényszerítve őket arra, hogy ruhájukat levegyék, majd miután megerőszakolták őket elhajtottak a helyszínről. Más szemtanúk azt állították, hogy amint a buszokat megállították, fegyveresek megrohamozták azt, és rámutattak bizonyos utasokra, akiket leszállásra köteleztek, majd elvitték őket, a buszt pedig indulásra kötelezték.

A 18 éves diáklány esete

Nemrég bejárta a sajtót az a hír, amely szerint egy mindössze 18 éves diáklány a halálút legújabb áldozata. Az eset körülményei azonban rendkívül érdekesek. A mexikói származású Debanhi Escobar április 8-án este a barátnőivel bulizott, majd egyes szemtanúk elmondása szerint a lányok valamin összeveszhettek, ekkor hívták Debanhinak a többiek a taxit, ahova beszállt és nem sokkal később nyoma veszett. Az út során a taxisofőrrel veszekedésbe kezdtek, aki leállította az autóját, miután a lány többször mondta neki, hogy szeretne kiszállni. Miután eleget tett a kérésének, készített róla egy rejtélyes képet, amit megosztott a lány barátaival, ezzel bizonyítva, hogy nem volt már az autóban az esetet követően. Elmondása szerint ő tette ki ott a lányt, de hogy ezután mi történhetett vele, arra már nem tudott válaszolni. A nyomozás során a 47 éves sofőrről kiderült, hogy korábban volt már esete a hatóságokkal zaklatás és emberrablás kísérlete miatt, valamint abban az időben, amikor a lányt szállította, a telefonja is ki volt kapcsolva.

mex

A nyomozás előrehaladtával egyre több felvétel került napvilágra. Az egyik felvételen az látható, amint barátnőivel alkoholt vásárolnak, majd egy ismeretlen alak követte a lányt, akivel heves vitába kezdett, végül pedig pofon ütötte és meg is rúgta. A videó szerint a barátnői és több fiatalember is odarohant, hogy közbeszóljanak. Pillanatokkal később egy másik biztonsági videokamera rögzítette, ahogy Escobar beszáll Juan David Cuellar által vezetett taxi hátuljába, aki az utolsó kísérteties fényképet készítette Escobarról. Egy másik videón az első utasülésen ülő Debanhi látható, amint kiszáll a taxiból a Nueva Castilla Motel közelében, ahol a hatóságok április 21-én megtalálták a holttestét. Az ügyészek közzétettek egy olyan felvételt is, amelyen az látható, hogy a lány a járdán sétál, majd átmegy az út közepére, mielőtt ismételten visszatérne a járdára. Hajnali 4:29-kor, három perccel azután, hogy a sofőr a képet készítette, egy rövid időre megállt az Alcosa fuvarcég épülete előtt, majd 4 óra 35 perckor a motel felhajtója felé fut, és egy perccel később a motel előtt található étterem ajtaján benéz.

A tinilány holttestét a Nueva Castilla Motel közelében lévő elhagyatott, négy méter mély ciszternában találták meg a búvárok, miután a motel egyik dolgozója hullaszagot jelentett be a rendőrségen. Ami igazán különös az esetben, hogy a motelt a nyomozók a 13 napos keresés során legalább négy alkalommal kutatták át, mivel ez volt az a hely, ahol Debanhi utoljára használta a telefonját. Azonban ezidő alatt nem találtak nyomot a lány hollétére, miközben a teste a nyitott ciszternában volt, amit első átkutatás alkalmával is fel kellett volna fedezniük. Mindemellett Nueva Castilla volt a keresés fő középpontja, ahol minden reggel több tucat önkéntes, keresőkutyás találkozott, hogy megtervezzék a keresést.

Gustavo Guerrero államügyész a nyomozást követően közölte, hogy Debanhi Escobar a koponyáján található zúzódásban halt meg, az viszont továbbra is rejtély, hogy  pontosan mi történhetett vele és holtteste hogyan került az elhagyatott vizestankba. Az eset a helyieknek azért volt különösen sokkoló, mivel Debanhi volt a huszadik lány, aki az elmúlt négy héten belül eltűnt.

Források: 1, 2, 3, 4

Képek forrása: kiemelt kép, 1

EnglishGermanHungarian