[metaslider id="9331"]

A mese mögötti valóság – Hua Mulán igaz története


,,Egyetlen szem rizs átbillentheti a mérleget, és egyetlen ember eldöntheti egy egész nemzet sorsát.”  Ha visszatekintünk gyermekkorunkra minden bizonnyal sokunknak ismerős lehet a Mulán c. Disney rajzfilm. A történet egy fiatal, ámbár annál elszántabb fiatal lány, Mulán életét mutatja be. A mese 1998-ban jelent meg, és akkora sikert aratott, hogy 2004-ben megjelent a második része, tavaly pedig megjelent az élőszereplős filmadaptációja is. 

Azonban, mint minden legenda, vagy mítosz mögött, Mulán legendája mögött is ott rejlik az igazság, még ha az jócskán el is tér a Disney által megálmodottól. Hua Mulán a kínai történelem egyik legismertebb alakja, története pedig minden kínai tankönyvben szerepel. Feltevések szerint a 4-5. században születhetett egy észak-kínai faluban. Mulán történetét, egy a 4-6. század környékén íródott Régi és új zenei feljegyzések c. műből ismerhette meg Kína. A legenda ismét népszerűvé vált a 11-12. században, majd a 16. században egy színpadi előadás is készült belőle. 

De ki is volt ő, és mivel érdemelte ki egy egész nemzet csodálatát?

Mulán feltehetően a Wei-dinasztia idején élhetett, és akkoriban igen gyakoriak voltak a környező nomád népek, mint például a mongolok támadásai is. Apja katona volt, így annak ellenére, hogy leány volt, Mulán, apjától komoly harci kiképzést tanult már kicsi korától kezdve. Férfiakat meghazudtoló ügyességgel bánt a fegyverekkel, szabadidejében pedig harcművészeti és stratégiai könyveket bújt. Fiús nevelést kapott ugyan, azonban anyjától megtanulta a varrás és hímzés művészetét is. 

Egy nap azonban, mikor Mulán körülbelül 18 éves lehetett, épp a folyó parton ruhákat mosott és meghallotta a kürtök, és a faluba érkező katonák hangját. A faluban tudta meg, hogy Kínát nomád törzsek támadták meg, a császár pedig hadba hívott minden családból egy férfit, hogy szolgálja a császárt, és védje meg Kína népét. Mulánnak volt egy fiútestvére is, azonban állítások szerint ő akkor még csupán csecsemő lehetett, így édesapjára hárult a hadba vonulás felelőssége. Az idősödő apáról, aki ekkor már igencsak betegeskedett, tudta a család, hogy nem élné túl a háborút. Mulán ekkor elhatározta, hogy férfinak álcázva magát bevonul apja helyett a seregbe. Ezt azonban szülei nagyon sokáig ellenezték, de Mulán annál akaratosabb volt, mintsem, hogy ennyivel feladja, hisz eltökélte magát, hogy megmenti apját és családjuk becsületét. Végül meggyőzve a szüleit, magához vette a család ősi vértjét, és bevonult a seregbe, ahol 12 éven át szolgálta a császárt, végig megőrizve férfi alteregóját. Ott páratlan logikája, és éles észjárása Kína egyik legnagyobb harcosává tette.

 

Hogy hogy nem bukott le?

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért nem bukott le ilyen hosszú időn át. Nos, a legenda szerint Mulán tartott a lebukástól ezért ruhában aludt, és nagyon gyorsan túl kellett tennie magát azon, hogy a tisztálkodás sem lesz olyan egyszerű sem pedig olyan gyakori, mint kellene. Bár még ezek tudatában is hihetetlen teljesítmény, hogy 12 éven át leplezni tudta női mivoltát. Egyes források szerint az utolsó csata előtt melyben harcolt, úgy döntött, hogy női ruhában indul a csatába. Az eredmény a katonatársak döbbenete volt, hisz ők végig férfinak hitték őt, azonban ez a tette erőt adott a katonáknak a nehéz küzdelemben, és megnyerték a csatát. Ezután állítólag a császár tiszti rangot akart adományozni a lánynak, aki azonban ezt visszautasítva, csupán egy gyors lovat kért, hogy hazamehessen a családjához. Szülei és testvérei örömmel fogadták a 12 éve nem látott Mulánt, aki addigra rengeteget változott a hadviselésnek köszönhetően. Bár a mese szerint a harcok során párra talált, a való életben erre nincs bizonyíték. Későbbi életét pedig homály fedi. 

Mulán öröksége

Vezetékneve a ,,Hua”, virágot jelent, míg a ,,Mulán” magnóliát, mely Kína egyik szimbóluma. És ha már a virágoknál tartunk, egy kínai közmondás úgy tartja, hogy – ,,az a rózsa, amelyik a viharban nyílik, a legritkább és legszebb valamennyi közül.” Mulán a kínai történelem egyik ilyen rózsaszála, aki a becsület és a bátorság szimbólumává vált, így nem meglepő, hogy minden kínai ismeri a legendáját, hisz nő létére, kora legkiemelkedőbb alakja volt. Nos, a Disney bár nagyon sok kitalált szállal szőtte át Mulán amúgy is igen rejtélyes történetét, azonban még így is tökéletesen bemutatta a népi hős páratlannak mondható értékeit. Mulán a kitartás, az akaraterő, a szeretet, a kedvesség, a bátorság, és a becsület mintaképe. Egy olyan hősnő, aki képes volt megállni a helyét egy férfiak uralta világban, és a magasba törni. 

 

Hívókép forrása:1, 2, 3

EnglishGermanHungarian