[metaslider id="9331"]

A Menendez-ügy

Brutálisabbnál brutálisabb esetekkel találkozunk életünk során. Bekapcsoljuk a rádiót, a televíziót és szomorú, szívszorító, kegyetlen híreket hallgatunk, azon töprengve, hogy vajon mi járhatott a tettes fejében, mikor elkövette a bűncselekményt. Ítélkezni könnyű, véleményt nyilvánítani egyaránt, viszont fontos tudni, hogy mindig van egy háttértörténet, aminek ismerete ajánlott, hisz formálhatja a levont következtetéseinket, gondolatainkat egy adott ügy vonatkozásában.  Joseph Lyle Menendez és Erik Galen Menendez elkövetett egy kettős gyilkosságot Amerikában, 1989 augusztus 20-án; elvették saját szüleik, Jose és Kitty Menendez életét.

A Menendez családban fontos szerepet töltött be a sport, mindkét gyermek nagyon tehetségesnek bizonyult. Édesapjuk szeretett volna profi teniszbajnokot faragni belőlük, viszont a gyermekek nem voltak olyan motiváltak, mint ő maga és a tanulásban sem jeleskedtek. Lyle inkább az introvertáltabb emberek csoportját erősítette, testvére, Erik viszont társasági ember volt. Az édesapjuk Jose, aki szintén sportoló családból származott, telhetetlen volt velük szemben, gyakran tesztelte kvíz kérdésekkel, hogy a fiúk mit tanultak az iskolában. Fontos volt neki, hogy gyermekei folytassák sikereit, dicsekedni szeretett volna velük. Josenak sokat jelentett a tökéletesség, szabályokat vezetett be a testvérek életének vonatkozásában, például, hogy kivel lehetnek szabadidejükben, mit olvashatnak.  Sokszor testi fenyítést is alkalmazott velük szemben. Látszólag nagyon boldog és sikeres családja volt Menendezéknek, viszont a sötét tettekre, amik a háttérbe húzódtak meg, utólag fény derült, ami választ adott az indíték kérdésére.

menendez

„Féltem, és az apám nem akarta, hogy bárkinek is elmondjam. Azt mondta ez a mi titkunk, és ha elmondom valakinek, akkor meg fog engem ölni.”

  1. augusztus 20-án nagy fordulat történt a testvérpár életében, Lyle akkoriban 21, Erik 18 éves volt. Berontottak szüleikhez miközben ők a televíziót nézték, majd lelőtték őket. A tett után a fiúk elmentek megnézni egy mozifilmet, hogy ne derüljön ki, ők állnak a történtek mögött, a rendőrséget csak utána hívták. Elsősorban a rendőrség azt sejtette, hogy egyfajta maffia támadás történt. A temetés után a tettesek rengeteg pénzt elköltöttek az örökségükből.  A vagyont rendezvényekre, bulikra fordították, feltűnően fényűző életmódba kezdtek és ezáltal lettek gyanúsak, majd Erik elmondta a pszichiáterének, hogy valójában ők állnak szüleik halálának hátterében. Az az esemény is rájuk terelte a figyelmet, hogy egy számítógép szakértő segítségét kérték abban, hogy anyjuk számítógépéről letöröljék a végrendeletét, valamint az adatokat. 1992. december 8-án emeltek vádat ellenük, majd 1996. július 2-án életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték őket. Az ítélet meghozatalához két tárgyalásra volt szükség. Lyle és Erik ügyét  külön-külön folytatták le, viszont párhuzamosan. A két testvért különböző börtönben helyezték el, hogy ne legyenek egymásra hatással. A rabság alatt szeretnének teljes életet élni, meg is házasodtak.

Mi lehetett az indíték? Mi történt a testvérpárral életük során, ami ilyen tettre sarkallta őket?  A bíróságon Lyle elmondta, hogy amikor kisebb volt, édesapja szexuális kapcsolatot létesített vele, molesztálta, nem is egyszer. Elmondása szerint nem csak vele történtek meg ezek a szörnyű események, testvére is áldozatul esett, mindeközben az édesanya tudott a történésekről. Erik ügyvédje, Leslie Ambramson állítása szerint a testvéreket szüleik kínozták, illetve apjuk szexuálisan zaklatta őket, az emberölés, amit elkövettek a szüleik erőszakos magatartásával magyarázható. Az indítékukba beletartozhatott, hogy úgy vélték ez a módja annak, hogy a szülői terror alól végleg kimeneküljenek. 

Az ügy óriási figyelemre tett szert, nagyon elterjedt hír lett. Foglalkoztatta az embereket, követték az eseményeket. A Court Tv közvetítette a történéseket. Az ügyről filmek is készültek: Testvérbosszú – A Menendez-gyilkosságok című 1994-es dráma és a 2017-ben készült krimi-dráma, ami A Menendez-ügy: Gyilkos fivérek címet kapta.

Az interneten számos videó megtalálható a testvérek kihallgatásáról, amikor az apjukkal való szexuális kapcsolatukról beszélnek a bíróságon, és fény derül arra, hogy mit kellett átélniük. Azt kérdezték Eriktől, hogy mit mondott az édesanyja neki mikor sírt azt követően, hogy édesapja szexuálisan zaklatta. Azt felelte az anya, hogy csináld azt, amit mondtam neked, rejtsd el a könnyeidet, ne sírj. Ha mégis sírt, elmondta neki, hogy hogyan szabaduljon meg a könnyeitől. Megemlíti Erik azt is egy bizonyos videóban, hogy egy tükör előtt kellett állnia, miközben számot adott Josenak arról, hogy hogy ment aznap a tenisz edzése. Ha azt mondta jól ment, ügyes volt, az apa kijavította és az ellenkezőjét állította. Meg kellett ütnie magát a tükör előtt, ha nem tette, akkor a családfő emelt rá kezet. Az apja szerint Erik nem bírta elviselni a fájdalmat és nem tudott bátor lenni.

Az ügy nagyon szívszorító és kérdéseket vet fel. Sajnos sok hasonló eset van, amelynek megegyező a végkifejlete. Ha bármi olyat észlelnél társaidon, barátaidon, családtagjaidon, ami szokatlan és segítséget igényel, ne félj értesíteni a megfelelő embereket, szerveket. 

Források: 1,2,3,4,5,6
képek: 1,2

EnglishGermanHungarian