[metaslider id="9331"]

A méhek világnapja

A méhek világnapja a május 20-ai dátumnál foglal helyet a naptárban. Ennek a viszonylag újkeletű világnapnak azok a parányi állatok a főszereplői, akikre a mindennapi életünk során talán nem is igazán figyelünk oda, legfeljebb odébb hessegetjük őket egy újsággal, ha a közelben vannak, pedig az ő munkájuk nélkül az egész élővilág, így benne mi, emberek is nagy bajban lennénk. Ez a nap arról szól, hogy a méhek szerepét tudatosítsák az emberekben. Ilyenkor például szívesen vásárolnak az emberek mézet, ami az egyik legismertebb ajándék, amit tőlük kaphattunk – viszont nem az egyetlen.

A méhek szerepe

Egy nemzetközi természetvédelmi szervezet, az Earthwatch Institute is a Föld legfontosabb élőlényeinek mondta a méheket. Hogy miért is? A virágos növények jelentős hányadának a beporzásában, vagyis ezáltal a szaporodásukban is közreműködnek a méhek. Talán nem is gondolnánk, de az élelmiszereink jelentős részét, a gyümölcsöket, zöldségeket, a gabonát – ha csak közvetetten is bizonyos esetekben – de nekik köszönhetjük. Egyes becslések szerint a mezőgazdaság működésének mintegy 70%-áért felelősek ezek a parányi állatok.

A világnap története

Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2017 decemberében fogadta el a méhek világnapjának kezdeményezését, ami így a rá következő évben, 2018. május 20-án már hivatalosan is világnap volt. Szlovéniában más országokhoz képest nagyon nagy arányban foglalkoznak az emberek méhészettel, ők voltak az az ország is, akik előterjesztették a méhek világnapjának javaslatát az ENSZ felé. Azért éppen május 20-án ünnepeljük a méheket, mert ekkor született Anton Janša, szintén szlovén születésű méhész, aki később Ausztriába költözve, többek között az első osztrák méhészeti iskolát vezetve nagy hatást gyakorolt a későbbiekre az európai méhészet terén, így előtte tisztelegnek ezzel.

A világnap ma

A méhek száma az utóbbi években sajnos nagyon nagy mértékben lecsökkent Európában, de kontinensünkön kívül is felütötte a fejét ez a probléma. Egy kutatás szerint 1994-től napjainkig majdnem 80%-kal fogyatkoztak meg, ami igencsak ijesztő adat. Természetesen minden faj veszélyeztetettsége, kihalása nagy veszteség a számunkra, a természetben nagyon fontos biológiai sokféleség (vagy másnéven biodiverzitás) csökkenése miatt. De a korábban is említett okok miatt a méhekre talán az egyik legnagyobb szükségünk van, ezért komoly problémát jelent a megfogyatkozásuk. Így egyértelmű, hogy tennünk kell ellene.

A méhek megritkulásának okai között kereshetjük a környezetszennyezést, az éghajlatváltozást, bizonyos növényvédő szerek használatát és egyes kórokozókat, vírusokat is, illetve az urbanizáció miatt az életterük is beszűkült. Ezért elsősorban a növényvédő szereket kezdték el korlátozni. Az Európai Parlament így támogatta, hogy szigorúbb szabályozás alá vegyék a növényvédő szereket, az engedélyezésük eljárását, illetve igyekezni kell mérsékelni a használatukat. Emellett kisebb dolgokat is lehet tenni a méhek érdekében – már egy fa ültetése is sokat segíthet, hiszen ez is élőhelyet biztosíthat nekik.A méhek világnapja talán még nem rendelkezik akkora népszerűséggel és ismertséggel, mint kéne. Ez valószínűleg visszavezethető arra is, hogy a világnap is még csak kevés ideje született meg, illetve a méhek megfogyatkozásának a problémája is az utóbbi években vált hangsúlyossá. Őszintén remélem, hogy ez minél hamarabb változni fog, hiszen a méhek világnapja – csakúgy, mint minden más, a természettel, környezetvédelemmel kapcsolatos világnap – nagyon fontos.

Források: 1,2,3,4,5
Képek forrása: 1,2,3

EnglishGermanHungarian