[metaslider id="9331"]

A magyar pilótajáték meghonosítója: Tribuszer Zoltánné

Közel huszonnégyezer embert károsított meg és két és fél milliárd forint kárt okozott ügyfeleinek a pilótajátékot hazánkban meghonosító Tribuszer Zoltánné.

tribuszerAranyos Margit (Tribuszer Zoltánné) 1952-ben született Komlón. A bányászcsaládból származó nő az érettségi megszerzését követően szülővárosa bányájában vállalt bérelszámoló munkát. 1991-ben felhagyott a bányánál végzett munkájával, majd új karrierlehetőségek után kutatott, így az újságírásban is kipróbálta magát, végül 1992-ben üzletkötőként kezdett el dolgozni. Bár Tribuszerné üzletkötő karrierje nemigen indult be, a nehézségek után mégis képes volt egy év alatt annyi pénzt összegyűjteni, hogy megvásárolhasson egy betéti társaságot, amely Tribu Gazdasági Befektetési Tanácsadó Betéti Társaság (Tribu Bt.) néven működött tovább. Vállalkozása hihetetlen módon és mértékben fejlődött, ez leginkább a kárpótlási jegyeknek volt köszönhető. A kárpótlási jegyeket 1991-ben vezette be az Antall-kormány, hogy kárpótolja a korábbi rendszerben elnyomott rétegeket. A kárpótlási jegyek lényegében olyan papírdarabok voltak, amelyek bemutatása után, a jegyek által meghatározott pénzösszeget magukhoz tudták venni az emberek.  A kárpótlási jegyekkel sokan visszaéltek (így Tribuszer Zoltánné is megtalálta a rendszer kiskapuit), akik értettek a pénzügyekhez könnyedén szerezhették meg a kárpótlási jegyek értékének akár dupláját is. 

Kezdetben a betéti társaság a helyi bánya vezetőit hálózta be. Azáltal, hogy a helyi elit tagjai Tribuszerné ügyfelei lettek, a Tribu Bt. vonzóvá vált a város felső rétegének, így hamar felkeresték a Bt.-t orvosok, középvezetők és vállalkozók. Az emberek tudták, hogy Tribuszerné a pénzügyekben nem volt annyira tehetséges, mint amilyen rábeszélőképességgel áldotta meg az élet, így sokakban felmerült a kérdés, hogy a nő vajon hogyan vált sikeressé. Tribuszerné bevallása alapján a háttérben egy öttagú befektetői csoport állt, de segítői kilétére máig nem derült fény. Tovább könnyített a szélhámos helyzetén a kivételes ismeretségi hálója is, amelyben a rendőrséghez közel álló személyek szerepeltek, például könyvelőként a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét fogadta fel és tanácsadója a komlói rendőrfőkapitány fia volt. Az évek során Tribuszerné újabb kft.-t (T&KG Kft.) jegyeztetett be, a helyi ABC a tulajdonába került, illetve a komlói kézilabdacsapatnak olyan befolyásos szponzora lett, hogy a bajnokságon Tribu néven indult a csapat. 1994-ben már arról tudósítottak, hogy a baranyai pénzügyi intézményrendszer az összeomlás határára került, ugyanis túl sokan vitték át banki folyószámláikról, betéteikből a pénzüket Tribuszernéhoz. A hatóságok végül kénytelenek voltak beleavatkozni az ügybe, miután a banki vezetők felháborodtak. A rendőrség közbelépését a kisbefektetők érzékelték igazán, mivel a kifizetések egyszer csak leálltak, számos ügyfél búcsút intett egész életük során összegyűjtött megtakarításaiknak.

Tribuszerné nem adta fel ezek után sem az üzletét, a hatósági intervenció után megalapította a Kód Rt. céget, amelyen keresztül igyekeztek kimenteni a Tribu Bt.-ben és a T&KG Kft.-ben maradt összegeket. Tribuszerné nem járt sikerrel, 1994. áprilisában a céget megszűntette a rendőrség. Tribuszerné kapcsolatai miatt, szélhámosságra hivatkozva a baranyai rendőrség az ügy felgöngyölítését a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra bízta. Tribuszerné és üzlettársa előzetes letartóztatásba került, ez azonban sok ügyfélnek nem tetszett, így a károsultak szimpátiatüntetéseket szerveztek. A kétéves nyomozást követően Tribuszerné betéti társaságát és korlátolt felelősségű társaságát felszámolták és a Baranya Megyei Bíróságon megkezdődött a büntetőper tárgyalása. Ekkor a Tribuszerné által űzött pilótajáték még ismeretlen fogalom volt a magyar büntetőjogban, így ez az eset is hozzájárult ahhoz, hogy új szabályozásokat alkossanak. A bíróság úgy gondolta, hogy Tribuszerné semmiféle üzleti tevékenységet nem folytatott, ugyanis a régi követeléseket mindig az újabb befektetésekből fizették ki. 

Tribuszerné végül kilenc év börtönbüntetést kapott, de nem vették előzetes letartóztatásba és útlevelét sem foglalták le, amely nagy hibának bizonyult, mivel az elítélt már a szökését tervezte. A Legfelsőbb Bíróság 1997-ben hagyta jóvá a bíróság döntését, azonban Tribuszerné és társa – aki hasonló ítéletet kapott – nem jelent meg az ítélethirdetésen. Míg a társ egészen Németországig menekült, Tribuszerné Budapesten az ORFK főépületétől néhány percre található épületben bujkált egy évig. 1999-ben sikerült a rendőrségnek elfognia a nőt. Ekkor a Tribu-ügyben 24 ezer károsultat és 2,5 millió forintos kárt tartottak számon.

2005-ben Tribuszerné kiszabadult a börtönből, három évvel később újabb pilótajátékba kezdett. A komlói lakosság emlékezetében Tribuszerné Margitka amolyan Robin Hoodként maradt fenn. Az emberek úgy látták, hogy a nő sokaknak visszaadta azt a pénzt, amit a kormány elvett tőlük. Ennek az imázsnak köszönhetően Tribuszerné még ekkor is új ügyfelekre tett szert, illetve azok is segítséget kértek az asszonytól, akik korábban kedvezően szálltak ki a Tribu-ügyből. 2009-ben Komlót hátrahagyva, a pilótajátékos Mecsekjánosiba költözött, ahol üzleti kapcsolatait kezdte el újjáépíteni. Ekkor már óvatosabban vágott bele a szélhámos tevékenységbe. Volt, akiktől foltvarró-vállalkozásának beindításához kért anyagi juttatást, de akadtak olyanok is, akiket egy németországi cég megbízottjaként keresett meg. Az újdonsült ügyfelek már Tribuszernétől követelték a nekik járó pénzt, de a nő újabb és újabb kifogásokkal állt elő. A rendőrség végül két hónapos nyomozás után zárta le az ügyet, amelyben tizenegy ember összesen 22,7 millió forintot veszített el. 

Tribuszer Zoltánné négy és fél éves börtönbüntetést kapott csalásért és a hatóság félrevezetéséért. 

Felhasznált források:

Stemler Miklós: Robin Hood szoknyában 

A cikkben megjelent kép forrása:1

EnglishGermanHungarian