[metaslider id="9331"]
ló

A lovassport hagyománya hazánkban és mai kultúrája, előnyei a gyermekek számára

Következő cikkemben a lovassportról fogok írni, röviden a mai lovas kultúra történeti szálairól, illetve kitérek a lovaglás előnyeire is, a gyermekekre fókuszálva. A lovassport hazánkban hosszú történeti múlttal és nagy hagyományokkal rendelkezik. Sokak szerint a magyar nemzet úgynevezett „lovas nemzet”, aminek alapja a régmúltban gyökerezik, ugyanis őseink lóháton vívtak meg sok-sok harcot idegen nemzetek csapataival. Történelemkönyvekben gyakran láthatunk illusztrációkat lovasíjász magyarokról és rengeteg legenda, történet szól a magyarok halálos nyilairól, amik szintén azt bizonyítják, hogy a magyarok lovaik és íjaik segítségével küzdöttek meg az ellenséggel. Ebből fejlődött ki a lovasíjászat, de a lovassportnak számos más ága is van, amiket lentebb fogok felsorolni. Hazánkban a lovas társadalom rendszeresen tart különböző hagyományőrző eseményeket, ahol nem csak a mai közismert lovassportokkal lehet megismerkedni, hanem a régi korabeli lovas harcművészeteket is bemutatják.

ló

Mára a lótartásnak egészen más céljai vannak, és míg régen – bár nem mindenki, de sokan – amolyan harci eszközként használták a lovaikat, mára már szinte háziállatként élnek, bár itt is tehetünk kivételeket, ugyanis nagy számban előfordulnak olyanok is, akik – manapság már ugyan nem a harc miatt, hanem a versenyzés miatt –  „eszközként” tekintenek a lovukra. Ettől eltekintve szerintem bátran mondhatom, hogy a legtöbb lótartó úgy bánik a lovaival, mintha családtag lenne.  Visszatérve a versenyzésre, nézzük milyen szakágakat különböztethetünk meg. Lovassportnak minősül minden szakág, amit a Nemzetközi Lovas Szövetség szervez és irányít:

  • díjlovaglás
  • díjugratás
  • lovastorna
  • lovaspóló
  • lovastusa
  • lovasíjászat

ló

Az utóbbi időben a lovassport népszerűsége megnőtt a korábbi évtizedekhez képest, nagyon sokan szeretnék kipróbálni magukat és lovukat a versenyzés terén. A lovaglásnak a versenyzés és sportolás mellett egy másik nagyon fontos szerepe a terápia, mivel a lovakkal való foglalkozás hatalmas segítség lehet beteg gyermekek, pszichés problémákkal küzdő személyek számára, tehát a lovaglásra gyógyírként is tekinthetünk. Vannak olyan problémák, melyek javulásához a terápia kiemelkedő része a lovak gondozása, vagy maga a lovaglás, melynél a felelősség és a bizalom érzése egy nagyobb állat irányításából adódóan jótékony hatással lehet a viselkedésre. A lovas terápia azoknak is sokat segíthet, akik valamilyen mozgásszervi betegségben szenvednek, ugyanis a lovaglás fejleszti az egyensúlyt és a mozgáskoordinációt.  Összességében elmondható, hogy a lovak az élet rengeteg területén hasznosíthatók, illetve sok probléma megoldásában lehetnek az emberek segítségére, így nem meglepő, hogy miért szeretjük őket annyira évszázadok óta. 

A következőkben pedig arra térnék ki, hogy kifejezetten a gyermekek számára milyen előnyökkel jár, ha még életük elején elkezdenek lovagolni. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy egy bizonyos életkor elérését megelőzően nem ajánlott a kisgyerekeket lóháton oktatni, mert ehhez szükséges egy adott szintű anatómiai fejlettség. A háton való tanulás előtt is van viszont arra lehetőség, hogy a lovakkal történő bánásmódot és a kapcsolódó feladatok ellátását elsajátítsák. 

A lovaglás előnyei:

Alázatra tanít

A lovasnak alázatosnak kell lennie a ló irányában, hiszen igazából a ló lesz az, akin múlik a lovaglás megvalósulásának sikeressége. 

Fejleszti a türelmet, illetve a kitartást

Rengeteg kitartásra és gyakorlásra van szükség ahhoz, hogy elérhessük céljainkat. Mint a legtöbb sportban, a lovaglásban is vannak kevésbé sikeres napok, de ez itt hatványozottan jelentkezik, mivel egy élő állattal van dolgunk.

ló

Önfegyelemre sarkall

A ló körüli feladatok elvégzésekor, és főként a lovagláskor nagyon fontos, hogy fegyelmezettek legyünk, ugyanis a szeleburdiság balesetekhez vezethet. Nem szabad elfelejteni, hogy egy több száz kilós élőlénnyel foglalkozunk, akinek saját gondolatai és szükségletei vannak.

Fejleszti az empátiát

Szükség van arra, hogy megtanuljuk érezni és érteni lovat, enélkül nem fogunk tudni együttműködni vele. 

Növeli az önbizalmat

A ló az egyik legnagyobb állat, amivel a hétköznapok során találkozhatunk, így egy ilyen hatalmas és erős állat irányítása önbizalommal tölti el a lovast.

Önállóságra és határozottságra tanít

Egyes tanulmányok szerint azok a gyerekek, akik rendszeresen járnak el lovagolni határozottabbak és erősebb vezetői képességekkel is rendelkeznek, mint nem lovagló társaik.

Javítja az egyensúlyérzéket és koordinációt

A lovagláshoz nem elegendő, hogy ha egy könyvből vagy az oktatónktól megtanuljuk a „vezényszavakat”, ha azokat nem követik a megfelelő mozdulatok/mozdulatsorok. A lovak irányításához jó egyensúlyérzék szükséges.

Javítja a testtartást

Ahhoz, hogy stabilan tudjunk lovagolni, rengeteg izmunk aktív működésére van szükség, de ezek közül a leghangsúlyosabb szerep a hátnak jut, így kiválóan erősíti a hátizmokat, ami szintén nagyon fontos.

Felelősségre tanít

A legtöbb lovardában a lovaglóóra azzal kezdődik, hogy a lovas felkészíti lovát a lovaglásra. Lepucolja, felnyergeli, szükség esetén kitisztítja a patákat, edzés után pedig lenyergeli a lovat, majd rendet rak maga és a ló után. Olykor a lovas óra része az etetés és az almozás is, hiszen ez is a lovagláshoz tartozik, építi a kapcsolatot az állat és az ember között.

Kialakítja a mozgás szeretetét

Sok gyermeket szinte lehetetlen kicsalogatni a monitorok fényéről a napsütésbe, a friss levegőre. A lovaglás erre a problémára is kitűnő megoldás lehet.

Összefoglalva, a lovaglás sok szempontból hozzá tud járulni a jellem fejlődéséhez, ezért mindenképpen ajánlom, hogy legalább egyszer – oktató vagy edző felügyelete alatt!- próbáljátok ki!

 

Források: 1, 2 

Képek forrása: kiemelt, 1, 2,

EnglishGermanHungarian