[metaslider id="9331"]
tik

A közösségi média jövője vagy a tinédzserek megrontója? – A TikTok hatása a mai fiatalokra

Az internet világában az Instagram, Facebook, Snapchat és megannyi közösségi média mellett pár éve napvilágot látott a TikTok nevezetű alkalmazás. Rövid időn belül a világ egyik legnépszerűbb közösségi portálja lett, így az sem vitathatatlan, hogy a vélemények megoszlanak vele kapcsolatban. 

Mi is az a TikTok? 

A TikTok egy 2017-ben megjelent, kínai fejlesztésű applikáció, amely két másik hasonló alkalmazás (Musical.ly, ByteDance) ötvözéséből jött létre. A TikTok-on a felhasználók 10 perces és annál rövidebb videókat tudnak megnézni és készíteni is. A kínálat nagyon széles, hiszen alapvetően a készítők hanganyagokra tátognak, de megjelentek már a különböző „kihívás” típusú videók, vagy egy népszerű személy mindennapjait bemutató „mini vlog”-ok is. A szerkesztés során rendelkezésre állnak különböző effektek, matricák és filterek is. A megtekintők számára az algoritmus olyan tartalmakat fog feldobni, amely az érdeklődési körének megfelel és hasonló témában már nézett ilyesfajta videókat. 

2018-ra a legtöbbet letöltött és a legdinamikusabban fejlődő alkalmazássá nőtte ki magát. A megjelenését követő 200 napban 100 millióan regisztráltak a felületre. Ehhez a sikerhez hozzájárult az is, hogy hírességek tömegei kezdték el letölteni az applikációt, köztük Justin Bieber vagy Jennifer Lopez. Ma világszerte 150 országban, 1 milliárd ember használja a TikTokot. 

Az alkalmazás pozitív hatása

A TikTok, mint videómegosztó felület hasznosnak is bizonyulhat a tinédzsereknek, akik a legtöbbet használják ezt az alkalmazást.  Sok középkorú és idős ember célja a TikTok-al az, hogy okítsa a fiatalokat, erre alkalmas videókat az élet minden területére találunk. Az egyik személyes kedvencem az egészséges életmódot bemutatóak; találhatunk ötleteket egészséges ételek elkészítésére vagy arra, hogy hogyan építsük be a mozgást a mindennapjainkba. A TikTok nem győzi hangsúlyozni egymás elfogadásának fontosságát, ehhez kapcsolódóan rengeteg támogatóvideó készült már el, így a kisebb korosztály is rálátást kap arra, hogy hogyan is él például egy mentális betegségben szenvedő és miért is fontos, hogy őt így kell elfogadni. A felületen lehetőség van nyelvet is tanulni, különböző nyelvtanárok segítenek a szavak megfelelő kiejtésében és a nyelvtani szabályok helyes használatában, illetve olyan módszereket ajánlanak, amelyek hasznosak lehetnek a további fejlődésben. És ha már a tanulásnál tartunk, a matek érettségire való felkészülés során nagy hasznomra váltak Márton Viktor videói, aki a TikTokon középszintű feladatokat old meg lépésről lépésre, ezzel nagy segítséget adva nemcsak nekem, hanem más vizsga előtt állóknak is. És ez még nem a jéghegy csúcsa, hiszen ezen kívül megszámlálhatatlan videó áll a rendelkezésünkre. 

A TikTok-on a fiatalok a tartalmaik által átadhatják valódi személyiségüket ezzel újabb kapcsolatokat és barátságokat teremtve. Karvalics Attila, az ArvaliCom kommunikációs ügynökség vezetője így fogalmazott: „a TikTok videók sokkal kötetlenebb és szabadabb hangulatúak, mint bármilyen más formátum, ráadásul 15-20 videó után összeáll a kép egy adott ország tinédzsereinek az életéről, ahol van zene, humor, szerelem, minimális politika és hétköznapi mémek nagy mennyiségben. Azaz maga az élet. Közben itt mindenki sztárnak érezheti magát egy olyan környezetben, amikor a hagyományos sztárok kezdenek leértékelődni a digitális világban.”

Árnyoldal

Mint minden alkalmazásnak ennek is vannak negatív hatásai. Habár egyeseknél tényleg csak szórakozást jelent, másoknál átalakul egy menekülés vággyá a valóság és a problémák elől. Nem is beszélve a mindennél fontosabbá váló lájk szerzésről és a Tiktok-nak arról a rétegéről, akik csak a tökéletességet mutatják. Így kialakul egy ideális személyiségkép, a fejlődő generáció nem érzi magát elég jónak és felüti a fejét az önbizalomhiány. A 3 és 10 perc közötti videó időtartam miatt a gyerekek koncentrálóképessége is megrövidül és nem tudnak sokáig egy dologra fókuszálni, amely akár további életükre is kihatással lehet. De talán a legnagyobb veszélyt a személyes adatokkal való visszaélés jelenti, ugyanis hackerek egy táncos TikTok videóból akár több mindent is le tudnak szűrni, nem csupán az élvezetet. Ezért is döntött úgy többek között az USA, Nagy-Britannia és Hollandia, hogy szorgalmazzák az alkalmazás betiltását. Az Egyesült Államokban ez az ügy addig fajult, hogy 2023-ban az alkalmazás megszüntetésére egy kétpárti támogatottságú törvényjavaslat is megszületett. Céljuk ezzel, hogy a különböző tartalmakat feltöltő kisebb korosztály adatait biztonságban tudják. Már csak idő kérdése, hogy mikor kerül végleges betiltásra az applikáció. 

A TikTok szórakoztató, kreativitást nyújtó elemei mellett nem szabad megfeledkeznünk a veszélyekről sem. Úgy gondolom, hogy ha a fiatalok kellő tájékoztatást kapnak arról, hogy a videók megosztásakor mikre érdemes figyelniük, az alkalmazást előnyükre fordíthatják. Hiszen napjainkban nemcsak a TikTok, de az egész közösségi média jelenthet veszélyt az emberek számára. 

Források: kiemelt kép, 1, 2, 3, 4

EnglishGermanHungarian