[metaslider id="9331"]

A kísérleti állatok világnapja

Az International Association Against Painful Experiments on Animals (röviden: IAAPEA) 1979-ben a kísérleti állatok védelmének világnapját április 24-ére helyezte. Nem hivatalos, ugyanis nem szerepel az ENSZ által elfogadott világnapok között. Az állatvédők próbálják ezen a napon mindenki figyelmét felhívni arra, hogy milyen borzalmas dolgokról nem tudunk, vagy nem is akarunk tudomást szerezni. Hiába fejlődik egyre inkább a technika, valamint kutatók is fedeznek fel új lehetőségek, sok országban változatlanul követnek el brutális állatkísérleteket. Rengeteg mindent köszönhetünk az állatoknak, az emberiség nem egyszer hasznosította őket a maga számára. Emiatt is fontos legalább ezen a napon belegondolni helyzetükbe és együttérezni velük.

A PETA (Emberek az Állatokkal Való Etikus Bánásmódért) adatai szerint a világon évente mintegy 100 millió állaton végeznek kísérleteket, amelyek 63%-a hadászati célokat szolgál, 31%-át kozmetikai szerek tesztelésére használják, és mindössze 6%-át végzik gyógyászati célból. Ebből az Eu tagországain belül 2015-ben: 9,6, 2016-ban: 9,8, 2017-ben: pedig 9,4 millió állat pusztult el. Mint látszódik, évről-évre csökken a számuk, viszont vannak kisebb nagyobb eltérések. 

Az esetek többségében kutyákon, csimpánzokon, egereken, patkányokon és nyulakon tesztelnek, de megesik az is, hogy halakon, lovakon, madarakon vagy macskákon végzik a kísérleteket. Sajnos csak 70-80% kap egyáltalán bármiféle érzéstelenítőt.

Fontos kiemelni, hogy ezzel nem csak az állatoknak, hanem saját magunknak is képesek vagyunk kárt tenni, mivel mindegyik faj máshogy reagál egyes hatásokra, akár már egy egér és egy patkány között is. Az esetek 40-43%-ában máshogy reagál az adott anyagra. Az AFDA (American Food and Drug Administration) és a National Institutes of Health adatai szerint 100 állaton tökéletesített gyógyszerből 95 meg is bukott az emberi tesztek során. Ezek az adatok mellett érdemes lenne megkérdőjelezni az állatkísérletek hasznosságát. Az orvostudomány is van már olyan fejlett, hogy elhagyhassa ezeket a módszereket. Több sajnálatos probléma volt már abból, hogy valami az állatoknál bevált, de az embereknél nem. Ilyen volt egy francia gyógyszerteszt, ami hiába volt csimpánzokon eredményesen kipróbálva, az önkéntesek számára már halálos vagy maradandó következményekkel járt. Volt egy 2006-os Elephant Man Drog Test eset, ahol a gyógyszer ugyancsak bevált az állatoknál, de az önkéntesek közül többen az intenzív osztályra kerültek másfajta életveszélyes tünetekkel. De akár megemlíthetjük a Thalidomide tesztet is, aminél azt akarták elérni, hogy a kismamáknak csökkenjen a rosszulléte. Sajnos a szülésnél több gyermek született végtag nélkül, annak ellenére, hogy az állatoknál viszont bevált. Ez akár lehet fordítva is, könnyen lehet, hogy állatok számára halálos, vagy maradandó kárt okoz az adott anyag, míg az embernél teljesen jónak bizonyul. 

Az EU-ban már 2009-ben sikeresen betiltották a kozmetikai termékek, a hadászati eszközök és az egyéb élvezeti cikkek tesztelését az állatokon, valamint komoly szabályok léptek életbe ezzel kapcsolatban. Ilyenek a fájdalomcsillapítók és stresszcsökkentők használata. A tudományos kutatás, az oktatás, valamint az élelmiszer- és gyógyszerbiztonság területére korlátozódott. Ez alól 2013-ig kivételt képeztek a hosszú távú toxikológiai kockázattal járó kozmetikai összetevők.

Nem csak EU, hanem 2013-ban a NATO tagállamai is megtették az első lépéseket az állatkísérletek megszüntetéséért egy erre vonatkozó egyezmény aláírásával. Az egyezményt a 28 tagállamból 23-an írták alá, köztük Magyarország is. A NÉBIH információi alapján 2008-tól 2015-ig körülbelül 60%-kal csökkent Magyarországon az állatkísérletek száma.

Voltak országok, amelyek nem csatlakoztak, ilyen volt: Dánia, Norvégia, az USA, Kanada és Nagy-Britannia. Sajnos a kísérletek a mai napig folytatódnak főként Amerikában és Ázsiában. Kínában a legrosszabb a helyzet, mert a kínai törvények egyenesen előírják, hogy minden kozmetikai eszközt az állatokon kell először tesztelni.

Ámbár vitathatatlan, hogy a legtöbb orvostudományi áttörés az állatkísérletek miatt sikerült, de a 94 fiziológia és orvosi Nobel-díjas kutatóból, mégis volt 12, akik nem alkalmaztak ehhez állatokat. Van természetesen egy jónak mondható oldala is, viszont mint az elején is megemlítettem, a kutatások rohamosan fejlődnek, és az állatokat egyre inkább mellőzni lehet.

Felmerül természeten a kérdés: Hogy mi mit tehetünk ellene? Szerencsére Magyarországon és az EU-ban is be van tiltva, viszont Kína és az Egyesült Államok, ahonnan meglehetősen sok terméket készítenek, már nem tartozik ide. Kozmetikumok közül ezeknél a cégeknél van még mindig állatkísérlet: Nars, Maybelline, Dior, L’Oréal, Burberry, Chanel, Mac. Természetes meg kell említeni azokat is amelyek már nem használnak állatokat: e.l.f, NYX, LUSH, PIXI, Tarte, Anastasia, Too faced.

 

Források: 1, 2, 3

EnglishGermanHungarian