[metaslider id="9331"]
jogi-palyak-1024x576

Te is ügyvéd leszel?- avagy a jogi pálya területei

Érdekel a jogi pálya? A jogi karra jársz? Nem tudod még merre szakosodnál? Ha valamelyik kategóriába tartozol, akkor számodra érdekes lehet ez az írás!

A külső szemlélőnek a jogi egyetemről elsőre az ügyvédi pálya jut eszébe. Kicsit elmélyedve a lehetőségekben, megismerkedhetünk e pálya szegmenseivel, ekkor rájövünk, hogy az irányoknak szinte csak a képzelet szab határt. Nincs az életnek olyan területe, ahova a jogi egyetemi végzettséget ne lehetne használni, ahol egy jogász ne lenne kompetens, nevezhetnénk „jolly joker” diplomának is.

DIPLOMÁN TÚL

Az egyetem elvégzését követően mindenki a vénájának megfelelő irányban helyezkedik el. Sokan a legnépszerűbb, ügyvédi pályát válasszák, ami ugyancsak egy tág fogalom, az évek során ott is kialakulnak a területek, ki merre orientálódik inkább. Az ügyvéd elősegíti megbízója jogainak érvényesítését és kötelezettségeinek teljesítését, valamint közreműködik abban, hogy az ellenérdekű felek a jogvitáikat megegyezéssel intézzék el. Minden bírósági peres ügyben ajánlatos az ügyvéd jelenléte, talán éppen ezért az egyik legnépszerűbb hivatás, hiszen nagy szükség van rájuk.

Mások ugyancsak a tárgyalóteremben képzelik el életüket, csupán a másik oldalon az állami érdekeket képviselve, bíróként.

Forrás: youtube.com Részlet: TV2 Katalin bírónő c. műsorából (Dr. Soltészné Nagy Katalin)

A bíró független, az ítélethozatal előtt, közben és után a felektől valamint az államtól is.  Mielőtt a bíróság termeit elhagynánk, előbb az ügyészi pálya lényegét ismerjük meg! Az ügyész, a közvádló szerepét betöltő, nyomozást, közigazgatási és más intézmények működésének törvényességét felügyelő állami szerv. Egy cég „elkötelezettjeként” vállalati jogtanácsosnak, jogtanácsosként tudunk elhelyezkedni.  A jegyzőként, a jegyzői feladatok elvégését könnyíti, a jogi diploma megléte, aki ezt választja ő, az önkormányzatok napi működésével, annak irányításával foglalkozhat a munkája során.

Nem utolsósorban a közjegyzői hivatást említeném, akit a törvény közhitelességgel ruház fel, hogy a jogviták megelőzése érdekében a feleknek pártatlan jogi szolgáltatást nyújtson. Hatáskörébe tartozik többek közt közjegyzői okiratok szerkesztése, hagyatéki eljárások lefolytatása, letétek kezelése.

SZAKOSODÁS

Írásomban érintőlegesen igyekeztem bemutatni, hogy jogászként mely területek közül választhatunk. Egyetemünkön számos szakvizsga megszerzésére van lehetőség, úgy, mint munkajogi szakjogász, családjogi szakjogász, atomenergetikai szakjogász, infokommunikációs szakjogász, kriminalisztikai szakjogász, végrehajtási jogi szakjogász.

Cikkem befejezéseként, megosztom veletek, hogy engem melyik terület fogott meg.  A gyermekek mindig fontos szerepet játszottak az életemben, talán éppen ezért is érdekel leginkább a családjog. Ez a terület kevésbé népszerű, mert itt kevés a siker és érzelmileg is nehéz kívül maradni. Amivel érdemes, és foglalkozni kellene nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon a családjogon belül, a családon belüli erőszak. Ezen a területen a jogászoknak ma meg van kötve a keze, így sokszor tehetetlenek, hiába szeretnének segíteni.

Úgy gondolom, nőként ezen a területen igencsak sokat tudnék segíteni és nagy eredmény lenne, ha sikerülne az ilyen esetek számát csökkenteni, ha nem is teljesen megszüntetni.

Végezetül, az egyik magyar közmondás átiratával zárnám, „a jó jogász holtig tanul”.

Remélem, sikerült felkeltenem az érdeklődéseteket!

EnglishGermanHungarian