[metaslider id="9331"]
jogasz-konferencia-elsa

A jogász egy varázsló – Konferencia a jogászképzés jövőjéről

Február 14-én került megrendezésre a Konferencia a jogászképzés jövőjéről című esemény az ELSA Hungary jóvoltából, ahol rengeteg új és érdekes információval gazdagodtak a résztvevők.

10:00-kor hangzott el a köszöntő, amelyet a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Dr. Tóth Ádám és az ELSA Hungary elnöke, Tüttő Péter intézett a jelenlévőkhöz.

A köszöntő után Dr. Bóka János államtitkár előadása következett, amiben sok releváns témáról szó esett, de leginkább a mesterséges intelligencia témakörét járta körbe. Azon belül is leginkább azt vizsgálta meg, hogy mennyire veszélyezteti az MI a jövő jogászának munkáját. Az előadó beszélt egy keveset az életéről is, amellyel sokkal személyesebbé tette a beszélgetés hangvételét. Elmondta, hogy azért lett jogász, mert kisebb korában úgy gondolta, hogy a jogászok varázslók, mivel a semmiből tudnak létrehozni például szerződéseket, vagy akár jogi személyeket. Ez pedig megfelelő mértékű alaplendületet adott, ahhoz, hogy végül Szegeden megszerezhesse a jogi diplomáját.

ELSŐ KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

Az első kerekasztal-beszélgetés vendégei Dr. Mányoki Ádám, aki 2016 óta a Magyar Közjegyzőhelyettesek és Közjegyzőjelöltek Egyesületének elnöke, Dr. Bihary Dániel, ügyvédjelölt a Szecskay Ügyvédi irodában, Dr. Pellei Fruzsina, az Igazságügyi Minisztériumban, a Közszolgálati Kodifikációs és Koordinációs Főosztály dolgozója és Kolláth Mihály Gábor, aki politológus és az ELTE végzős joghallgatója voltak. A beszélgetés fő témája a megfelelő munkáltató és képességeinek körülírása. Rugalmasság, odafigyelés, önállóság értékelése, jó hangulatú légkör megalkotása, ezeket várják el körülbelül napjainkban a frissen diplomázott jogászok a munkaadóiktól. Ezen kívül pedig ők is érintették a mesterséges intelligencia kérdéskörét. Ezzel kapcsolatosan megállapították azt, hogy egy jogásznak túlságosan összetett feladatokat kell elvégeznie ahhoz, hogy ezeket egy gép megoldja helyette. A másik érv, amit még felhoztak, nem volt más, mint az, hogy még rengeteget kellene fejleszteni egy ilyen fajta intelligenciát, majd azt még magyarul is tökéletesen meg kéne tanítani, ami valószínűleg nem lesz elsődleges feladatuk a fejlesztőknek. A technológia fejlődésétől leginkább a jogászok munkájának egyszerűsítését várják, de semmiképpen sem helyezhető kilátásba az a hipotézis, hogy leválthatnák a gépek a jogtudósokat.

The gallery was not found!

Fotók: Pónya Bence

MÁSODIK KEREKASZTAL-BESZÉLGETÉS

A második kerekasztal-beszélgetés résztvevői között ott volt a Miniszterelnökség miniszterhelyettese, Orbán Balázs, rajta kívül Botos András, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. jogi igazgatója is jelen volt. Dr. Siegler Konrád, a Siegler Bird&Bird Ügyvédi Irodától és Dr. Huszár Éva, aki a MOKK Oktatási Bizottságában tevékenykedik szintén részt vettek a beszélgetésen. Az első téma, amit megtárgyaltak a kerekasztal résztvevői a gyakorlati, illetve az elméleti oktatás közötti fontossági sorrend megállapítása volt. Ebben a témában nem sikerült dűlőre jutniuk, viszont a következő kérdéskörben, ami a nyelvtudás relevanciáját érintette, abban egyhangúan megállapították azt, hogy ma már nem csak egy, hanem legalább kettő idegen nyelven kellene beszélnie a jövő jogászának. Megállapították, mint munkaadók, hogy számukra mik lennének a legfontosabb tulajdonságok, amiket egy leendőbeli dolgozónak magával kellene hoznia a jövőbeli munkahelyére. Az empátiát, precizitást és a kitartást válogatták ki, mint a legfontosabb jellemzői egy leendő álláskeresőnek.

Az előadás és a két kerekasztal-beszélgetés során az ELSA Hungary lehetőséget biztosított arra, hogy a résztvevők kérdezhessenek. Ezt egy nyomtatott QR-kód segítségével tudta megtenni a kérdezni vágyó, és a kérdését a beszélgetések, illetve az előadás moderátora tette fel az előadóknak.

Az utolsó tíz percben a Wolters Kluwer Hungary egyik menedzsere, Dr. Takács Tibor tartott egy gyors bemutatót a „jövő jogásza” kutatásról.

Az ELSA Pécs és a Media Iuris több tagja is jelen volt a rendezvényen. Hasznos konferencia volt, aminek a végén mindenki le tudta vonni a saját konklúzióit is.

EnglishGermanHungarian